Κορωνοϊός -Τσιόδρας: Δεν υπάρχει σαφές κριτήριο για το ποιος θα νοσήσει βαριά - iefimerida.gr

Κορωνοϊός -Τσιόδρας: Δεν υπάρχει σαφές κριτήριο για το ποιος θα νοσήσει βαριά

Ο Σωτήρης Τσιόδρας σε συνέντευξη Τύπου
Ο Σωτήρης Τσιόδρας / Φωτογραφία: EUROKINISSI, ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο ερώτημα για το αν υπάρχουν κριτήρια για το ποιος ασθενής μένει ασυμπτωματικός και ποιος νοσεί βαριά από τον κορωνοϊό, ενώ πριν τη νόσο είναι υγιής, απάντησε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπ. Υγείας για τον κορωνοϊό τόνισε πως δεν υπάρχει σαφές κριτήριο, αλλά κατά κύριο λόγο αυτοί που νοσούν βαριά είναι οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, λόγω και συνοδών νοσημάτων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αυτό που ξέρουμε με σιγουριά, είναι ότι νοσούν σοβαρότερα οι άνθρωποι που είναι μεγάλης ηλικίας. Επίσης, φαίνεται από τις επιδημιολογικές μελέτες του εξωτερικού, αλλά και από κάποια αρχικά στοιχεία δικά μας, ότι συνοδά νοσήματα, υποκείμενα νοσήματα, χρόνια νοσήματα, συμμετέχουν σε αυτή, σαν παράγοντες κινδύνου στην εκδήλωση σοβαρής νόσου. Τα περισσότερα από αυτά βέβαια πάνε μαζί με την ηλικία», είπε αρχικά ο κ. Τσιόδρας στην χθεσινή ενημέρωση, για να προσθέσει:

«Αρα δεν υπάρχει σαφές κριτήριο με το οποίο να ξεκαθαρίζεις ποιος θα κάνει τη βαριά νόσο και ποιος θα μείνει χωρίς συμπτώματα. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι υπάρχει και το ένα και το άλλο. Επίσης, ξέρουμε ότι αυτοί που έχουν αυξημένη ηλικία και παράγοντες κινδύνου, συνοδά νοσήματα, νοσούν βαρύτερα και έχουν περισσότερη πιθανότητα να κάνουν συμπτώματα. Αλλά επίσης ξέρουμε, ότι κάποιοι νέοι με το μηχανισμό που σας είπα πριν δύο ημέρες, έχουν μία αυξημένη ενεργοποίηση του αμυντικού τους συστήματος, μια παραπάνω φλεγμονή, η οποία τους οδηγεί σε αυτή την εμφάνιση πνευμονίας. Αλλά δεν είναι συχνότερο σε αυτούς. Μπορεί να νοσήσουν και αυτοί, μπορεί να νοσήσουν σοβαρά, αλλά είναι πολύ πιο σπάνιο».

Τι είπε ο Τσιόδρας για τους ηλικιωμένους

Οσον αφορά τους ηλικιωμένους, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, τόνισε πως οι άμυνές τους δεν είναι ίδιες με ανθρώπους νεότερης ηλικίας, πράγμα που τους κάνει πιο ευάλωτους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Στους ηλικιωμένους, όπου υπάρχει αυτή η πτώση της άμυνας στους ανθρώπους με τα χρόνια νοσήματα, υπάρχει υψηλότερη πιθανότητα να κάνουν αυτή τη βαριά μορφή της νόσου, την πνευμονία. Δεν το κατανοούμε επαρκώς ακόμη. Γίνονται τεράστιες ερευνητικές προσπάθειες σε όλο τον κόσμο. Μιλούμε με συναδέλφους και έχουμε και συναδέλφους εδώ στην Ελλάδα που εξετάζουν αυτά τα δύο φαινόμενα. Είτε την πολύ χαμηλή άμυνα, είτε την πολύ ενεργοποιημένη άμυνα, η οποία λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο, αλλά έχει το ίδιο αποτέλεσμα», επεσήμανε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ