Ειδική αναφορά στα «αισιόδοξα μηνύματα» για τις θεραπείες για τον κορωνοϊό έκανε κατά τη χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.
«Όσον αφορά στα αισιόδοξα μηνύματα για τη θεραπεία, που πήραμε χθες, θέλω να βεβαιώσω πως υπάρχουν επαρκείς ποσότητες των φαρμάκων για τους ασθενείς», δήλωσε ο κ. Τσιόδρας ενώ σημείωσε ότι «τα σοβαρά περιστατικά απαιτούν συνδυασμένη θεραπεία με κοκτέιλ φαρμάκων, που κάποια είναι μόνο νοσοκομειακά είδη».
Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε επίσης στην πρώτη πειραματική κλινική έρευνα για εμβόλιο στις ΗΠΑ κάνοντας λόγο για «άλλο ένα αισιόδοξο μήνυμα». «Θα εξετάσει 45 ανθρώπους για την απάντησή τους με αντισώματα σε διαφορετικές δόσεις
του νέου εμβολίου. Αυτό θα δίνεται σε δύο δόσεις με διαφορά 28 ημερών. Ήδη, 4 εθελοντές έχουν πάρει την πρώτη δόση», ανέφερε και τόνισε ότι «τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της μελέτης αναμένονται σε τρεις μήνες και αυτό δείχνει ότι δε μπορούμε να ευελπιστούμε σε μία ταχεία και μαζική παραγωγή εμβολίου, πριν περάσει τουλάχιστον το καλοκαίρι».
Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στον αλγόριθμο που υλοποιήθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων και τον Πρόεδρό της, κ. Γαργαλιάνο, μαζί με ομάδα επιστημόνων.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου και αν η χώρα μας θα δοκιμάσει κάτι ξεχωριστό από φάρμακα που έχουν δοκιμάσει άλλες χώρες, ο κ. Τσιόδρας ξεκαθάρισε ότι «αυτά τα στάνταρτ καθορίζονται στην Ελλάδα από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και όταν πρόκειται για νέα φάρμακα που δεν έχουν έγκριση, πρέπει να γίνεται υπό μορφή κλινικής μελέτης».
Συνεχίζοντας αναφέρθηκε σε έναν «διπλό συνδυασμό που δείχνει πάρα πολύ καλά αποτελέσματα» και εξήγησε:
«Αυτός ο συνδυασμός φυσικά και υπό την έγκριση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, με ένα εθνικό πρωτόκολλο, θα δοθεί σε όλους τους ασθενείς που μπαίνουν στα νοσοκομεία και θα υπάρχει μια παρακολούθηση της υγείας τους, θα υπάρχει μια καταγραφή εκτεταμένη, μια βάση δεδομένων που θα καταγράφει την πορεία τους.Είμαστε ακόμα στην αρχή. Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε τίποτε από όσα ακούμε, αν δεν τα δοκιμάσουμε και οι ίδιοι στην πράξη και δεν καταγράψουμε σωστά, τόσο τα οφέλη τους, όσο και τις παρενέργειές τους.
Για παράδειγμα, δημοσιεύτηκε εχθές το βράδυ στη μεγάλη ιατρική επιθεώρηση New England General Medicine, μια μελέτη που εξέτασε μόνο του χωρίς συνδυασμό φαρμάκων, ένα από τα αντιικά που δίνουμε και εμείς εδώ. Αυτό δεν έδειξε τεράστιο αποτέλεσμα, ούτε τεράστια ωφέλεια, αλλά δεν χορηγήθηκε σε συνδυασμό. Πολλές φορές στις κλινικές μελέτες δίνονται τα φάρμακα σαν μονοθεραπείες, για να δει κανείς το πραγματικό όφελος και μετά δοκιμάζονται σε διπλή ή τριπλή θεραπεία.
Νομίζω δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε τη μονοθεραπεία και τι θα κάνει στην Πατρίδα μας και αποφασίσαμε να προχωρήσουμε με συνδυαστική θεραπεία από την αρχή στα σοβαρά περιστατικά και ίσως και τριπλή και τετραπλή στα επιλεγμένα περιστατικά. Υπάρχουν φάρμακα στη φαρέτρα μας, μένει να δούμε πως θα δουλέψουν στην ελληνική πραγματικότητα και στον Έλληνα ασθενή. Και θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα από αυτά που δημοσιεύονται με μονοθεραπεία στα ξένα κράτη».
Κορωνοιός: Εξετάζεται χορήγηση ορού από όσους έχουν αναρρώσει από τη νόσο
Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε επίσης ότι «ειδική ομάδα της Επιτροπής μας ήδη εξετάζει την πιθανή χορήγηση ορού και τις συνθήκες που μπορεί να γίνει αυτό, από συμπολίτες μας που έχουν αναρρώσει από τη νόσο».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου για τη μέθοδο αυτή εξήγησε ότι «είναι μια περίπλοκη διαδικασία η οποία περιλαμβάνει τη βοήθεια των αιματολόγων» και «γίνεται με πλασμαφαίρεση».
Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα «ομάδα αιματολόγων από το Νοσοκομείο Αττικόν έχει εμπλακεί στο να γράψει μία διαδικασία υπό την ηγεσία της καθηγήτριας της κ. Παππά και του κ. Παπαγεωργίου. Αυτή η διαδικασία θα συζητηθεί στην Επιτροπή, ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε κάποιους που είναι ιδιαίτερα βαριά, κάποιους για τους οποίους βλέπουμε ότι τα φάρμακα δεν δουλεύουν καλά, να πάρουν τα αντισώματα από αυτούς που έχουν γίνει καλά».
«Αντίστοιχη εμπειρία υπάρχει στο εξωτερικό και ιδιαίτερα από προηγούμενες επιδημίες, όπως το SARS-1 και το MERS και έχει οδηγήσει σε μερικές δύσκολες περιπτώσεις σε πολύ καλά αποτελέσματα», τόνισε ο κ. Τσιόδρας και εξήγησε ότι «είναι μία διαδικασία ανάλογη με αυτή που έχετε ακούσει για μονοκλωνικά αντισώματα που επιτίθενται στον ιό και παράγονται με διαγονιδιακές τεχνικές, οι οποίες χρησιμοποιούν ακόμα και ζώα παραγωγής γάλακτος».
Καταλήγοντας σημείωσε ότι «οπωσδήποτε είναι ένα τελικό μέτρο και χρειάζεται πάρα πολύ προσοχή, αλλά γίνεται με ειδικά μηχανήματα που τα έχουμε στην Ελλάδα».