Ενθαρρυντικά στοιχεία για τα μέτρα που λαμβάνουν εργαζόμενοι και επιχειρήσεις απέναντι στον κορωνοϊό περιλαμβάνει έρευνα που διενήργησε η ΓΣΕΕ.
Στην έρευνα της ΓΣΕΕ για τον κορωνοϊό -που αφορά το διάστημα 10 με 14 Μαρτίου- συμμετείχαν 1.500 εργαζόμενοι από όλη την Ελλάδα. Το πρώτο σκέλος της έρευνας εστιάζει στις επιχειρήσεις και τους εργοδότες και στο αν έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό. Οι ερωτηθέντες απάντησαν «ναι» σε ποσοστό 68% (71% για πλήρη απασχόληση και 58% για μερική απασχόληση).
Στην ερώτηση «εσείς ακολουθείτε τις οδηγίες και λαμβάνετε ατομικά μέσα προστασίας για τον κορωνοϊό» οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα απαντούν «ναι» σε ποσοστό 92%. Δείτε τους πίνακες της έρευνας:
Κορωνοϊός: Οι εργαζόμενοι καταγγέλουν τα «φάουλ» των επιχειρήσεων
Η ΓΣΕΕ δημιούργησε την ANTI-COVID-19 Ομάδα Πληροφόρησης και Υποστήριξης Εργαζομένων που δημιούργησε η ΓΣΕΕ. Στόχος της ομάδας είναι η ενημέρωση για εργασιακά, κυρίως, θέματα και μέσα στις πρώτες ημέρες λειτουργίας έχει δεχτεί καταιγισμό ερωτημάτων.
Ερωτήματα έχουν υποβάλει τόσο εργαζόμενοι επιχειρήσεων που έχει ανασταλεί ή απαγορευτεί η λειτουργία τους, όσο και εργαζόμενοι επιχειρήσεων που παραμένουν ανοιχτές, καθώς και εργαζόμενοι στο δημόσιο Τομέα που βρέθηκαν σε σημαντικό βαθμό εκτεθειμένοι από τη διαχρονική απουσία μέτρων υγείας και ασφάλειας.
Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ καταγγελίες έχουν γίνει μέχρι στιγμής για:
- μη χορήγηση αδειών ειδικού σκοπού
- καταγγελίες συμβάσεων εργασίας που έγιναν πριν την ημερομηνία εξαγγελίας της ρήτρας διατήρησης των θέσεων εργασίας (ως προαπαιτούμενου για τις ελαφρύνσεις των επιχειρήσεων)
- μετατροπές συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε εκ περιτροπής εργασίας και μερικής απασχόλησης, παράνομες διαθεσιμότητες
- άδειες άνευ αποδοχών,
- επιχειρήσεις που παραμένουν ανοιχτές παρά την απαγόρευση λειτουργίας τους
- μη χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας
- εξαντλητικά και υποαμειβόμενα ωράρια εργασίας στον κλάδο των σούπερ μάρκετ
- εταιρείες call centers που στοιβάζουν στα τηλεφωνικά κέντρα εκατοντάδες εργαζόμενους.