Σε ένα «λεπτό κομμάτι που μπορεί να σπάσει από στιγμή σε στιγμή» είναι η χώρα με την άνοδο των κρουσμάτων του κορωνοϊού, κατά τον Νίκο Σύψα.
Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, στάθηκε στην χαλαρότητα των πολιτών και κυρίως της νεολαίας, αναφέροντας πως το αποτέλεσμα της ανόδου των κρουσμάτων οφείλεται στις εικόνες συνωστισμού που διαπιστώθηκαν προ δύο εβδομάδων σε μπιτς μπαρ, νυχτερινά μαγαζιά και πανηγύρια.
«Αυτή τη στιγμή είναι σαν να πατάμε σε ένα λεπτό κομμάτι που μπορεί να σπάσει από στιγμή σε στιγμή. Και φοβάμαι πως μπορεί στο τέλος της εβδομάδας τα κρούσματα να πολλαπλασιαστούν. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε τις συνέπειες της συμπεριφοράς πολιτών προ δύο εβδομάδων, με τα πανηγύρια, την χαλαρότητα και τους συνωστισμούς», είπε χαρακτηριστικά.
Σύψας: Δεν αποκλείω την επιστροφή του SMS
Ο κ. Σύψας μίλησε ανοιχτά και τόνισε πως η επιστημονική κοινότητα είναι ιδιαίτερα ανήσυχη, και μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιστρέψει το SMS αν κριθεί απαραίτητο.
«Δεν σας κρύβω ότι έχουμε μία σημαντική ανησυχία. Δεν θέλω να σπείρω πανικό, όμως η ανησυχία είναι έντονη για την εξέλιξη της πανδημίας μετά την τελευταία εβδομάδα. Στο τραπέζι είναι η προστασία των ευπαθών ομάδων. Αν το επιβάλει η κατάσταση τότε θα επιβληθεί ένας περιορισμός μετακίνησης μέσω SMS. Υπάρχουν κι άλλα μέτρα πάνω στο τραπέζι που θα εξεταστούν ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας», τόνισε ο κ. Σύψας.
Ακόμη, ο καθηγητής επανέλαβε την σκέψη να κλείνουν νωρίτερα τα νυχτερινά μαγαζιά, αναφέροντας πως αυτό ήδη συμβαίνει σε άλλες χώρες. Παράλληλα, στάθηκε στην στάση των νέων κυρίως που δείχνουν μεγαλύτερη χαλαρότητα στα μέτρα και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου.
«Το κύμα αμφισβήτησης από κάποιους είναι μεγάλος κίνδυνος. Αυτός που τον αγνοεί, επιδοτεί την πανδημία γιατί δεν παίρνει μέτρα. Η άγνοια όμως σκοτώνει. Η νεολαία δείχνει χαλαρότητα», είπε.
Τέλος, ο καθηγητής στο ερώτημα για το τι τον ανησυχεί περισσότερο με την επιδημία, απάντησε πως είναι η κατάσταση στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη), αλλά και στο ότι το μείζων πρόβλημα είναι πλέον τα εγχώρια κρούσματα.
«Τα αστικά κέντρα είναι εκεί που εστιάζουμε, κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, λόγω της πυκνότητας του πληθυσμού. Είχαμε πρόβλημα στα βόρεια σύνορα, όμως το ελέγξαμε. Δεν μπορέσαμε να ελέγξουμε όμως την κατάσταση στο εσωτερικό. Το μείζων πρόβλημα είναι τα ενδογενή κρούσματα και όχι τα εισαγόμενα», σχολίασε.