Το να μένεις αποκλεισμένος στο σπίτι, λόγω κορωνοϊού, χωρίς τη δυνατότητα της επαφής με τον έξω κόσμο, είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία για τους κατοίκους των ορεινών κοινοτήτων της Δαμασκηνιάς και της Δραγασιάς, στο νομό Κοζάνης.
Το καθεστώς καραντίνας που επιβλήθηκε στα δυο χωριά, στην αρχή της εβδομάδας, σε μια προσπάθεια να ελεχθεί ο κορωνοϊός, έχει δημιουργήσει στους 70 μόνιμους κατοίκους πρωτόγνωρες συνθήκες ζωής και καθημερινότητας.
Αποκλεισμένοι λογω κορωνοϊού
Αν και έχουν ζήσει αρκετούς χειμώνες αποκλεισμένοι από το χιόνι και έχουν περάσει πολλές μέρες στο χωριό χωρίς να μπορούν να κατέβουν στο Τσοτύλι εξαιτίας του χιονισμένου δρόμου, τώρα νιώθουν ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά.
«Μας παίρνουν κάθε μέρα τηλέφωνο οι ψυχολόγοι, παιδί μου, άλλα τι να το κάνεις… Δεν είναι εύκολο, δεν μπορούμε ούτε στο σπίτι του γείτονα να πάμε εξαιτίας της καραντίνας», λέει ο Παύλος Τζάνας, πρόεδρος της κοινότητας Δαμασκηνιάς, που έχει αναλάβει το δύσκολο -εν μέσω καραντίνας- έργο να παραμείνουν οι κάτοικοι σε επαφή με τον Δήμο Βοΐου, την Περιφέρεια και τις αρμόδιες υπηρεσίες, που στηρίζουν τη διαβίωσή τους όσο διαρκεί η καραντίνα.
Με τους ηλικιωμένους (συνταξιούχους στην πλειονότητά τους) έχει βρεθεί μια φόρμουλα επικοινωνίας για να λύνονται προβλήματα της καθημερινότητας. Ωστόσο, φαίνεται ότι τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα σε ό,τι αφορά τους τρεις κτηνοτρόφους του χωριού, με τα περίπου 600 πρόβατα, που πασχίζουν να ανταπεξέλθουν στη νέα καθημερινότητα.
Το γάλα και οι ζωοτροφές στην αποκλεισμένη από κορωνοϊό περιοχή
Ο Δημήτρης Πασχαλόπουλος έχει 250 πρόβατα και εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα προβλήματα που δημιουργεί το καθεστώς καραντίνας στη δουλειά του.
«Τις πρώτες μέρες της καραντίνας δεν μπορούσαμε να δώσουμε το γάλα. Δεν επιτρεπόταν στο φορτηγό να πλησιάσει το χωριό. Μόλις χθες, ύστερα από ενέργειες της Περιφέρειας και σε συνεννόηση με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, ήρθε το φορτηγό και δώσαμε το γάλα μας. Ειδάλλως θα έπρεπε να το χύσουμε», λέει. Ο ίδιος, όμως, ανησυχεί για το τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες και εάν θα καταφέρουν, αυτός και οι άλλοι συνάδελφοί του, να συνεχίσουν να δίνουν το γάλα, που είναι και οι κόποι μιας ολόκληρης περιόδου.
Ο Ευθύμιος Κέφας έχει μόλις παραδώσει το προϊόν του στην εταιρεία γάλακτος, με την οποία συνεργάζεται. «Μόλις μετέφερα με δικά μου μέσα 600 κιλά γάλα στην άκρη του χωριού, όπου έχει σταθμεύσει το βυτίο γιατί η εταιρεία δεν θέλει το αυτοκίνητο να μπαίνει μέσα στο χωριό. Δεν είναι τίποτα εύκολο για εμάς», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με εμφανή στη φωνή του την αγωνία για το τι μέλλει γενέσθαι, αλλά και την κόπωση από την προσπάθεια.
Πρόβλημα υπάρχει και με τις ζωοτροφές που συνήθως οι κτηνοτρόφοι δεν αποθήκευαν σε μεγάλες ποσότητες, όπως με το καλαμπόκι και το σιτάρι. Ο κ. Πασαχαλόπουλος εκφράζει την αγωνία του για τις προμήθειες, αφού, όπως λέει, πριν τις έκαναν μόνοι τους, αλλά τώρα ανησυχούν για το ποιος θα αναλάβει την ευθύνη.
«Το πολύ σε δύο ημέρες θα 'χει λυθεί το θέμα της προμήθειας ζωοτροφών για το ζωικό κεφάλαιο του χωριού», διαβεβαιώνει, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Βοΐου Χρήστος Ζευκλής, εξηγώντας πως «είναι σε εξέλιξη συνεννόηση με προμηθευτή και ένα φορτηγό με καλαμπόκι θα εισέλθει στην είσοδο του χωριού, θα το αδειάσει σε κάποιο χώρο και οι κτηνοτρόφοι, στη συνέχεια, θα αναλάβουν να το μεταφέρουν στις αποθήκες τους».
Δυο νεκροί από κορωνοϊο στην Δαμασκηνιά
Ο δήμαρχος Βοΐου αναφέρει ακόμα ότι σιγά σιγά αντιμετωπίζονται κάποιες αδυναμίες που παρουσιάστηκαν στην αρχή της εφαρμογής του σχεδίου της καραντίνας.
«Οι γιατροί από το ΚΥ Τσοτυλίου και οι ειδικοί ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί που έχουν οριστεί από τον δήμο βρίσκονται σε αδιάλειπτη επαφή με τους κατοίκους», λέει και προσθέτει ότι θα βρεθεί άμεσα λύση και στο θέμα του επιτόπιου ιατρικού ελέγχου από γιατρούς που θα εξετάσουν τους κατοίκους.
«Επιθυμούμε να ανταποκριθούμε άμεσα σε αυτό το αίτημα των κατοίκων, έστω και για λόγους στήριξης της ψυχολογίας τους», τονίζει ο κ. Ζευκλής.
Το χωριό Δαμασκηνιά «μετρά» ήδη δύο νεκρούς από τον κορωνοϊό. Ο δεύτερος πέθανε σήμερα, λίγο μετά τις 11 το πρωί, στο Mαμάτσειο νοσοκομείο Κοζάνης. Ο ηλικιωμένος ήταν η πρώτη διακομιδή ύποπτου κρούσματος που έγινε από το χωριό μόλις επιβλήθηκε το καθεστώς καραντίνας και εξετάσεις που τού είχαν γίνει ήταν θετικές στον Covid-19.