Πολύ θετικά λειτούργησε η χθεσινή επίσκεψη του Σωτήρη Τσιόδρα στα νοσοκομεία «Αττικόν» και «Αγία Βαρβάρα», επισημαίνει με δηλώσεις του στο ΑΠΕ ο «σεμνός ΥΠΕάρχης κύριος Χρήστος Ροϊλός», όπως τον αποκάλεσε χθες στην ενημέρωση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό.
Επίσκεψη Τσιοδρα σε ασθενείς με κορωνοϊό
Ο Χρήστος Ροϊλός που συνόδευσε τον Σωτήρη Τσιόδρα στα νοσοκομεία, όπου νοσηλεύονται ασθενείς με covid-19, αναφέρει στο ΑΠΕ : «Ήταν σημαντικό για την ψυχολογία τόσο των ασθενών όσο και των γιατρών και των νοσηλευτών, καθώς μετά την επίσκεψη όλοι ήταν κατενθουσιασμένοι. Αισθάνθηκαν ότι κάποιος έδειχνε ενδιαφέρον για αυτούς και τους έκανε εξαιρετική εντύπωση το γεγονός ότι τους μίλησε ανθρώπινα».
Το υψηλό ηθικό είναι πρωταρχικής σημασίας σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, στις οποίες εργάζονται και δίνουν τη μάχη κατά του κορωνοϊού, τονίζει ο Χρήστος Ροϊλός, ο οποίος αναφέρθηκε και στις συνθήκες της επίσκεψης τους Σωτήρη Τσιόδρα στους θαλάμους των ασθενών.
Με ειδική στολή για τον κορωνοϊό η επίσκεψη
«Στην αρχή μετέβη στην "καθαρή" περιοχή -όπως ονομάζεται -του κτιρίου, όπου ντύθηκε με ειδική στολή και γυαλιά. Πήρε όλες τις προφυλάξεις, όπως καθορίζονται από το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ και μπήκε στους θαλάμους, όπου μίλησε με καθέναν από τους ασθενείς. Τους εμψύχωσε και τους ευχήθηκε περαστικά».
Στη συνέχεια, συζήτησε για αρκετή ώρα με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό «το οποίο ευχαρίστησε από καρδιάς και τους είπε να μην φοβούνται».
Στις δηλώσεις του στο ΑΠΕ ο κ. Ροϊλός, επικεφαλής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας της χώρας, η οποία περιλαμβάνει τον Πειραιά, την Δυτική Αττική και τα νησιά του Αιγαίου, εξηγεί γιατί επελέγη μια πτέρυγα από το νοσοκομείο «Αγ.Βαρβάρα» για να νοσηλεύσει ασθενείς με κορωνοϊό.
«Το κτίριο αυτό ήταν κλειστό μέχρι το 2011, ανακαινίστηκε και επειδή είναι απομονωμένο σε σχέση με τα υπόλοιπο νοσοκομείο, κρίθηκε ως κατάλληλο για να χρησιμοποιηθεί για ασθενείς με κορωνοϊό. Εξασφαλίζει απομόνωση και δίνει τη δυνατότητα στο υπόλοιπο νοσοκομείο να λειτουργήσει κανονικά με ασφάλεια», αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Υπάρχει μια σχετική αγωνία για τα νησιά γιατί κάποιοι δεν σεβάστηκαν τις οδηγίες»
Δυτική Αττική, η πιο πολύπλοκη περιφέρεια για τον κορωνοϊό
Μιλώντας για την υγειονομική περιφέρεια της οποίας έχει την ευθύνη, εξηγεί πως «πρόκειται για την πιο δύσκολη και περίπλοκη περιφέρεια σε σχέση με τον κορωνοϊό».
Όπως επισημαίνει, «είμαστε εξίσου μάχιμοι με τις άλλες περιφέρειες, αλλά έχουμε την ιδιαιτερότητα των νησιών».
Ο ίδιος, εκφράζει τη σχετική αγωνία του για τυχόν σοβαρά κρούσματα στα νησιά, καθώς όπως λέει «κάποιοι δεν σεβάστηκαν την καραντίνα. Δυστυχώς μετά το κλείσιμο των σχολείων ήταν αρκετοί αυτοί, από την ενημέρωση που έχουμε, που μετέβησαν σε απομακρυσμένα νησιά του Αιγαίου με σκοπό να μείνουν εκεί μέχρι και μετά το Πάσχα».
Όπως εξηγεί, η συμπεριφορά αυτή δημιουργεί πολλά προβλήματα στο υγειονομικό σύστημα, καθώς «στα νησιά ιδίως αυτή την περίοδο οι υποδομές δεν μπορούν να υποστηρίξουν πολλά περιστατικά».
Αναφερόμενος στο παράδειγμα της Καρπάθου λέει ότι «μια ασθενής νόσησε, αφού κόλλησε τον ιό από συγγενείς της που πήγαν στο νησί από την Αθήνα.
Η ασθενής πήγε στο κέντρο υγείας, εξετάστηκε με όλα τα μέτρα προστασίας και ήδη είναι απομονωμένη στο σπίτι της για 10 ημέρες, όπου αναρρώνει. Κανείς από τους οικείους της δεν έχει μολυνθεί και η ίδια επικοινωνεί καθημερινά με τον γιατρό που είναι στο νησί και λαμβάνει οδηγίες».
Όπως εξηγεί ο κ. Ροϊλός, αυτό είναι το καλό σενάριο και αναφέρεται και στο κακό σενάριο που είναι πιο δύσκολα διαχειρίσιμο.
«Αν για παράδειγμα το περιστατικό αυτό είχε κάνει επιπλοκή και θα έπρεπε να νοσηλευθεί τότε υπήρχαν μόνο δύο δρόμοι. Η άμεση μεταφορά του με πλωτό μέσο στο κοντινότερο νοσοκομείο, στην Ρόδο ή η αεροδιακομιδή του σε ένα από τα νοσοκομεία της περιφέρειας μας στο Αττικόν ή στο Θριάσιο» υπογραμμίζει, τονίζοντας γιατί είναι πολύ σημαντικό ιδίως σε αυτή τη συγκυρία, να σεβαστούμε κυρίως τους κατοίκους των ακριτικών νησιών.