Προβληματισμό προκαλεί στην επιστημονική κοινότητα η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, καθώς τα κρούσματα του κορωνοϊού υποχωρούν με βραδείς ρυθμούς, ενώ η πίεση στις ΜΕΘ εμμένει, παρότι διανύουμε την πέμπτη εβδομάδα του lockdown.
Από την πρώτη στιγμή, οι ειδικοί της επιτροπής για τον κορωνοϊό τόνιζαν πως η εικόνα στο σύστημα υγείας, αλλά και ο αριθμός των ημερήσιων θανάτων από την πανδημία θα υποχωρήσουν σε δεύτερο χρόνο, αφότου δηλαδή καταγραφεί μείωση των νέων κρουσμάτων.
Βατόπουλος: Δεν αντέχουμε αύξηση των κρουσμάτων
Λινού: Μεγάλος ο κίνδυνος διασποράς και στα κομμωτήρια
Κορωνοϊός: 1.382 νέα κρούσματα -102 θάνατοι, 579 διασωληνωμένοι
Ωστόσο, η κινητικότητα του ιού στον πληθυσμό φαίνεται να επιμένει, παρά το γεγονός ως έχει παρατηρηθεί σαφής μείωση νέων μολύνσεων.
Την Τρίτη, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.382 νέα κρούσματα κορωνοϊού, 579 ασθενείς διασωληνωμένους σε ΜΕΘ και 102 ακόμη θανάτους από την πανδημία.
Επιφυλάξεις για το άνοιγμα των καταστημάτων
Σήμερα, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός απέναντι στο άνοιγμα των καταστημάτων στις 14 Δεκεμβρίου.
«Ελπίζω να μην έχουμε μετέωρα βήματα. Στη Θράκη, στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία και την Ήπειρο, που έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα, δεν θα είναι καθόλου καλή ιδέα να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 14 Δεκεμβρίου. Και δεν ξέρω πόσο καλή είναι και για την υπόλοιπη Ελλάδα, με εξαίρεση κάποιες περιοχές που έχουν εξαιρετική εικόνα», τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Λινού: Μεγάλος ο κίνδυνος διασποράς από τα κομμωτήρια
Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο ανοίγματος κομμωτηρίων και λιανεμπορίου, τονίζοντας ότι η Επιτροπή και η Πολιτεία μελετούν τον κίνδυνο διασποράς. «Πιστεύω ότι είναι μεγάλος ο κίνδυνος διασποράς και στα κομμωτήρια, γιατί ερχόμαστε σε πολύ κοντινή επαφή, είναι αδύνατον να κρατηθεί η απόσταση των δύο μέτρων».
Βατόπουλος: Δεν αντέχουμε αύξηση κρουσμάτων
«Η πολιτεία θα πρέπει να ανοίξει την οικονομία με τέτοιον τρόπο ώστε να υπάρχει η μικρότερη δυνατή αύξηση της κινητικότητας», σημείωσε με τη σειρά του το απόγευμα ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
«Αύξηση κρουσμάτων δεν αντέχουμε», υπογράμμισε ο καθηγητής, και επισήμανε ξανά ότι δεδομένου πως και η κατάσταση στην αγορά είναι οριακή, «πρέπει να έχουμε το δυνατόν μικρότερη αύξηση της κινητικότητας».
«Η χαλάρωση των μέτρων σε αυτή τη φάση θα μπορούσε να φέρει έντονη πίεση στο σύστημα υγείας. Η επιδημία μπορεί να γίνει εκρηκτική ανά πάσα στιγμή», σημείωσε με έμφαση, κατά τη ζωντανή ενημέρωση για τον κορωνοϊό τη Δευτέρα, ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Για υποτονική βελτίωση στην επιδημιολογική εικόνα έκανε άλλωστε λόγο και η παιδίατρος-λοιμωξιολόγος, Βάνα Παπαευαγγέλου.
Η ανησυχία των ειδικών έρχεται την ώρα που η κυβέρνηση εξετάζει τον ασφαλέστερο τρόπο επαναλειτουργίας των καταστημάτων λιανικής πώλησης, των κομμωτηρίων και των εκκλησιών από την ερχόμενη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου.
«Θα ανοίξουμε και θα ανεβαίνουν τα κρούσματα λόγω της κινητικότητας», επισήμανε το πρωί ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος σημείωσε ότι «είμαστε σε ένα σημείο που πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή: να ανοίξουμε με ένα σχετικά λελογισμένο ρίσκο, και από την άλλη να μην καταστραφούν επιχειρήσεις».