Νέα στοιχεία για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού, αλλά και για τις κατηγορίες στις οποίες η θνητότητα είναι μεγαλύτερη, έχουν πλέον οι επιστήμονες καθώς τα κρούσματα αυξάνονται σε όλο τον κόσμο.
Σε αυτά αναφέρθηκε κατά τη χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας εξηγώντας ειδικά ποιες ηλικίες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να καταλήξουν, αλλά και ποιες ομάδες του πληθυσμού πλήττει περισσότερο.
Όσον αφορά στους θανάτους, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι στην Κίνα, ο συνολικός αριθμός θανάτων αναφέρεται σε περισσότερους από 3.200 ασθενείς με σημαντική υποκαταγραφή, ενώ στην Ιταλία που η καταγραφή ήταν εκτενής, ήδη οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τις 3.000 περιπτώσεις. «Από τις 16 Μαρτίου και μετά, για πρώτη φορά στην πορεία αυτής της πανδημίας, οι θάνατοι που καταγράφονται εκτός Κίνας είναι περισσότεροι από αυτούς που καταγράφηκαν εντός Κίνας», σημείωσε.
Ο κ.Τσιόδρας επικαλέστηκε τη μεγαλύτερη κλινική μελέτη 44.672 ασθενών-επιβεβαιωμένων περιπτώσεων της νόσου, τονίζοντας ότι σε αυτή, η νόσος κατέληξε σε θάνατο περίπου σε 2% των περιπτώσεων».
Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στις ηλικίες στις οποίες τα ποσοστά θνησιμότητας είναι μεγαλύτερα. «Οι άνθρωποι άνω των 70 ετών με πνευμονία είχαν πιθανότητα να πεθάνουν 8%, ενώ οι άνω των 80 ετών είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από την νόσο που έφτανε το ποσοστό του 15%».
Όπως εξήγησε τα συμπεράσματα αυτά επιβεβαιώνονται και στον πληθυσμό που νοσεί στην Ελλάδα, ενώ όπως τόνισε τα ποσοστά θανάτων είναι υψηλότερα για τους άνδρες από τις γυναίκες. «Παρόμοια με την εικόνα που βλέπουμε και στην Πατρίδα μας σιγά-σιγά, είναι ότι τα ποσοστά θανάτων είναι υψηλότερα για τους άνδρες από τις γυναίκες και αφορά κυρίως σε άτομα με καρδιακά προβλήματα, διαβήτη, χρόνια αναπνευστικά νοσήματα και κακοήθειες», είπε ο κ Τσίοδρας.
«Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η πολύ πρόσφατη μελέτη, που έδειξε πως υψηλός πυρετός σχετιζόταν με το να εμφανίσει κάποιος αναπνευστική ανεπάρκεια, αλλά μικρότερη πιθανότητα θανάτου. Που δείχνει ότι ο πυρετός είναι μια σημαντική γραμμή άμυνας για αυτό τον ιό. Όλα αυτά δεν αλλάζουν την επιστημονική μας γνώση πως στη συντριπτική της πλειοψηφία θα είναι μία ήπια νόσος. Στους ανθρώπους χωρίς κανένα υποκείμενο νόσημα, η θνητότητα παραμένει κάτω του 1%, ενώ σε αυτούς με υποκείμενα νοσήματα είναι μέχρι και 10 φορές ψηλότερη. Η εμφάνιση δύσπνοιας είναι το κύριο κλινικό σύμπτωμα που δείχνει εξέλιξη προς σοβαρή πνευμονία και αναπνευστική ανεπάρκεια στα μέχρι τώρα προσεκτικά καταγεγραμμένα περιστατικά της νόσου από διεθνή μελέτη», ανέφερε επίσης ο κ. Τσιόδρας.
Κορωνοϊός: Τα κρούσματα στην Ελλάδα
Σημειώνεται ότι χθες ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε 46 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα μας στα 464. Από αυτά 72 αφορούν απροσδιόριστη πηγή μετάδοσης, 78 ασθενείς παραμένουν στα νοσοκομεία αναφοράς για νοσηλεία. Οι 16 από αυτούς είναι διασωληνομένοι και λαμβάνουν ειδική αντιική αγωγή. Στη χώρα μας 6 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους. Ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε ότι οι στατιστικές μελέτες που γίνονται από το πανεπιστήμιο Αθηνών επιβεβαιώνουν τα δεδομένα που εκτιμούν ότι τα κρούσματα ανέρχονται σε 2000 και 3000 στην χώρα μας.