Μπορεί να παρατηρείται αύξηση σε κρούσματα και εισαγωγές λόγω κορωνοϊού αλλά οι ειδικοί εμφανίζονται καθησυχαστικοί, κάνοντας λόγο για αποκλιμάκωση, σύντομα.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωση και το ΕΣΥ θα αντέξει. Τα κρούσματα που ανακοινώνει καθημερινά ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), τις τελευταίες ημέρες, κυμαίνονται- κατά κύριο λόγο- σε πενταψήφιο αριθμό. Ενδεικτικό, είναι πως ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 13.306 νέα κρούσματα κορωνοϊού σήμερα, Κυριακή (10/7), 28 νέους θανάτους και 103 διασωληνωμένους.
Κορωνοϊός: Πότε αναμένεται αποκλιμάκωση
Οι επιστήμονες, από την πλευρά τους, εμφανίζονται καθησυχαστικοί κάνοντας λόγο για αναμενόμενη αύξηση. Άλλωστε, σύμφωνα με τα μοντέλα των ειδικών, αναμένεται ότι τις επόμενες δύο- περίπου- εβδομάδες θα έχουν σταθεροποιηθεί πλήρως τα κρούσματα και θα αρχίσει η αποκλιμάκωση. Αυτό είναι εξάλλου, κάτι που είχε τονίσει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, λέγοντας ότι η άνοδος που καταγράφεται σε αυτή τη φάση δεν έχει τα χαρακτηριστικά που είχαν καταγραφεί σε προηγούμενα κύματα της πανδημίας.
Επίσης, ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κώστας Γουργουλιάνης μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «ΣΚ Παρέα», προέβλεψε ότι μέσα στον Ιούλιο θα τελειώσει το πανδημικό κύμα που ξεκίνησε την 1η Ιουνίου στη χώρα μας, όπως συνέβη και στην Πορτογαλία ενώ όπως είπε, θα έχουμε συνεχώς καινούριες μεταλλάξεις με ολοένα και πιο αυξημένη μεταδοτικότητα, η οποία βέβαια θα συνοδεύεται με ελαφρύτερη νόσο. «Όταν ο ιός γίνεται μεταδοτικότερος, δεν σκοτώνει. Γιατί αν σκότωνε τους ανθρώπους, δεν θα επιβίωνε», τόνισε.
Κορωνοϊός: «Πιο μεταδοτικός αλλά δεν προκαλεί πνευμονίες και πολλούς θανάτους»
Επίσης, ο κ. Γουργουλιάνης εξέφρασε την αισιοδοξία του για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοίού, σημειώνοντας ότι ο ιόε ναι μεν έχει γίνει πιο μεταδοτικός, αλλά δεν προκαλεί σοβαρή νόσο και δεν σκοτώνει.
«Το καλό νέο για τον κορωνοϊό έρχεται από τη Νότια Αφρική και το έχουμε δει στην πατρίδα μας τους τελευταίους 6 μήνες. Αυτές οι μεταλλάξεις δεν κάνουν πνευμονίες που σημαίνει ότι δεν προκαλούν βαριά νόσο, δε χρειάζεται οι άνθρωποι να μπουν στο νοσοκομείο, να διασωληνωθούν και δεν πεθαίνουν», δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «ο αριθμός των κρουσμάτων ή των μολύνσεων από μόνος του δεν λέει κάτι».
Ωστόσο, εξήγησε ότι υπάρχουν και άνθρωποι, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, και ακόμα και προ κορωνοϊού με μια απλή λοίμωξη ταλαιπωρούνται. «Από τον Ιανουάριο και μετά έχουμε στα νοσοκομεία ανθρώπους που η μέση ηλικία τους είναι πάνω από 80 χρονών και οι συνοσηρόττητες που έχουν είναι το βασικό πρόβλημα. Αυτή είναι η πλειονότητα των ασθενών που έχουμε και αυτούς πρέπει να προστατεύσουμε», επεσήμανε ο κ. Γουργουλιάνης καλώντας τους ευάλωτους να εμβολιαστούν και με την τέταρτη δόση.
Κορωνοϊός: Πρώτες σε κρούσματα Αττική, Θεσσαλονίκη και Κρήτη
Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ σε σταθερά υψηλά επίπεδα παραμένει η κατανομή των κρουσμάτων κορωνοϊού σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.
Σύμφωνα με την κατανομή των μολύνσεων για την Κυριακή (10/7), πρώτη για ακόμα μία ημέρα στα κρούσματα κορωνοϊού είναι η Αττική, καθώς από τα συνολικά 13.306, στο λεκανοπέδιο εντοπίστηκαν 7.141 νέες μολύνσεις, ενώ στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 1.265.
Σε 509 ανέρχονται τα κρούσματα του τελευταίου 24ώρου στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, 417 στα Χανιά, 412 στη Λάρισα, 353 στην Αχαΐα, 289 στην Κέρκυρα, 280 στην Εύβοια, 259 στη Ρόδο, 269 στην Κορινθία, 255 στα Ιωάννινα, 211 στη Μεσσηνία και 207 στη Μαγνησία.
Στην Κρήτη, συνολικά τα νέα κρούσματα ανέρχονται σε 1.150 ενώ, συνολικά, σε 483 ανέρχονται οι υπό διερεύνηση μολύνσεις.