Τα υψηλά νούμερα στα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα παραμένουν.
Και μαζί και η ανησυχία για την έξαρση της πανδημίας και τα προβλήματα που επιφέρει αυτή.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr ο αριθμός των κρουσμάτων που θα ανακοινωθεί σήμερα από το υπουργείο Υγείας παραμένει υψηλός. Και αναμένεται να ξεπεράσει τα 2.200 κρούσματα.
Να θυμίσουμε ότι χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.215 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας και 32 θανάτους. Επίσης, ότι 451 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Τα τεστ που έγιναν στη χώρα, σύμφωνα με την χθεσινή ανακοίνωση, ήταν λίγο πάνω από 55.000.
Κορωνοϊός: «Το 70% των κρουσμάτων είναι μεταλλάξεις»
Οι ειδικοί εκφράζουν ανησυχίες για την άνοδο των κρουσμάτων του κορωνοϊού το τελευταίο διάστημα. Το κυλιόμενο μέσο των 7 τελευταίων ημερών να φτάνει στα 1.900 νέα κρούσματα ανά μέρα, έχοντας σχεδόν διπλασιαστεί μέσα στις τελευταίες 15 ημέρες, ενώ ο αριθμός των τεστ που διενεργήθηκαν κατά την εβδομάδα κατά μέσο όρο ξεπέρασαν τις 44.000, με περισσότερα από 50.000 τεστ το τελευταίο τριήμερο. Ο δείκτης θετικότητας επίσης αυξήθηκε αξίζοντας το 4%.
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου ενημέρωσε, την Παρασκευή, ότι το 60-70% των νέων κρουσμάτων αφορούν στη βρετανική μετάλλαξη στη χώρα μας, ποσοστό που αυξάνεται σε 90% σε Αττική και Κρήτη. «Ο ιός έγινε ακόμη πιο έξυπνος, βρήκε έναν τρόπο να μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα. Η απλή καθολική και ορθή χρήση της μάσκας είναι το σημαντικότερο όπλο μέχρι να αυξηθεί ικανοποιητικά το ποσοστό εμβολιασμού» είπε για τις μεταλλάξεις η Βάνα Παπαευαγγέλου.
Καπραβέλος: Φόβος και τρόμος οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού
Τη μεγάλη του ανησυχία για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού εξέφρασε ο διευθυντής Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Καπραβέλος εκτίμησε ότι από τον Απρίλιο θα αρχίσει η ύφεση της πανδημίας στη χώρα μας. Ωστόσο οι μεταλλάξεις είναι ο φόβος και το τρόμος των ειδικών, και συγκεκριμένα το αν αυτές μπορούν να κερδίσουν το εμβόλιο.
«Η επιστήμη θα προσαρμοστεί, αλλά θα πάρει χρόνο. Kαλό είναι να αποφεύγουμε τη διασπορά και να ελέγξουμε τις αλυσίδες μετάδοσης για να μπορέσουμε τελικά να εκριζώσουμε τον ιό» είπε ο κ. Καπραβέλος. Οι μεταλλάξεις όπως είπε παίζουν ρόλο στην αύξηση των κρουσμάτων, και πρέπει να περιοριστεί η κινητικότητα και ο συνωστισμός, και σε παρέες αλλά και στα ΜΜΜ.
Θωμαίδης: Παρακινδυνευμένο το lockdown -Παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων
«Εντελώς παρακινδυνευμένο» χαρακτήρισε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης το ενδεχόμενο ανοίγματος των δραστηριοτήτων, υποστηρίζοντας ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι απαγορευτικά.
«Παρατηρούμε αύξηση κρουσμάτων και πίεση στο σύστημα υγείας που είναι αποτέλεσμα των ανάλυσης του ιικού φορτίου των προηγούμενων εβδομάδων. Δεν υπάρχει καμία μείωση στο ιικό φορτίο στα λύματα. Αναμένουμε τα νέα περιοριστικά μέτρα για το αν θα υπάρξει ύφεση. Δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις με αυτό το επιδημιολογικό φορτίο για την επαναλειτουργία. Με τέτοιο υψηλό ιικό φορτίο και τέτοια πίεση στο σύστημα υγείας, είναι εντελώς παρακινδυνευμένο να μιλάμε για άνοιγμα» δήλωσε στο Mega o κ. Θωμαΐδης.
Οπως εξήγησε, στην Αττική έχουν επικρατήσει η βρετανική και ισπανική μετάλλαξη του κορωνοϊού, οι οποίες «παράγουν στο κάθε άτομο πολύ υψηλό ιικό φορτίο. Όλα τα θετικά δείγματα είναι πολύ υψηλά σε ιικό φορτίο».