Τρεις περιοχές της Ελλάδας ανησυχούν ειδικούς και Αρχές αναφορικά με την πανδημία του κορωνοϊού, την ώρα που η κυβέρνηση ανακοινώνει 18 επιβαρυμένες περιφέρειες.
Μιλώντας κατά τη ζωντανή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, εκτός από τις 18 επιβαρυμένες περιοχές από τον κορωνοϊό, αναφέρθηκε και στις περιοχές όπου παρατηρείται συνεχής αύξηση ιικού φορτίου.
Οι 18 ιδιαίτερα επιβαρυμένες περιοχές στην Ελλάδα
Συγκεκριμένα, με βάση την επιδημιολογική εικόνα στη χώρα μας, οι παρακάτω περιοχές, στην πλειοψηφία του στη βόρεια Ελλάδα, βρίσκονται στο «κόκκινο» αναφορικά με την πανδημία του κορωνοϊού.
- Πέλλα,
- Δράμα,
- Θεσσαλονίκη,
- Γρεβενά,
- Φλώρινα,
- Πιερία,
- Ημαθία,
- Σέρρες,
- Λάρισα,
- Κιλκίς,
- Χαλκιδική,
- Μαγνησία,
- Ξάνθη,
- Καρδίτσα,
- Βόλος,
- Εβρος,
- Καβάλα,
- Τρίκαλα
Οι τρεις περιοχές που ανησυχούν τους ειδικούς
Την ίδια ώρα, σύμφωνα πάντα με τον κ. Χαρδαλιά, οι περιοχές που προβληματίζουν τους ειδικούς εντοπίζονται στη Δυτική Ελλάδα και αφορούν στην Αχαΐα, την Ηλεία και την Αιτωλοακαρνανία.
Σύμφωνα με τη γεωγραφική κατανομή που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ, στην Αιτωλοακαρνανία διαπιστώθηκαν 18 νέα κρούσματα κορωνοϊού (ήταν 42 την Πέμπτη), στην Αχαΐα 22 (ήταν 17 μία μέρα νωρίτερα) και στην Ηλία 7 νέες μολύνσεις (11 το περασμένο 24ωρο).
Άλλωστε και η παιδίατρος-λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου έκανε λόγο για περιοχές της χώρας που εξακολουθούν να παρουσιάζουν αύξηση κρουσμάτων, παρά τις τρεις εβδομάδες lockdown.
Επικοινωνία Μητσοτάκη-Πελετίδη για τη διαχείριση της πανδημίας
Ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε κατά την τοποθέτησή του και την επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον δήμαρχο Πατρέων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία της αυστηρής τήρησης των μέτρων στις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας το επόμενο διάστημα, ειδικά καθώς πλησιάζει η γιορτή του Πολιούχου της Πάτρας, Αγίου Ανδρέα, στις 30 Νοεμβρίου.
Στην Πάτρα άλλωστε μεταβαίνει το Σάββατο και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, όπου θα έχει συναντήσεις με όλους τους τοπικούς παράγοντες και τον Μητροπολίτη Χρυσόστομο, προκειμένου να υπάρξει μια συνολική προσπάθεια για την αυστηρή εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού μετάδοσης του κορωνοϊού.
Δεν είναι λίγες άλλωστε οι φωνές που εντοπίζουν μέρος της όξυνσης της επιδημιολογικής εικόνας στη Θεσσαλονίκη στους αντίστοιχους εορτασμούς του Αγίου Δημητρίου στα τέλη Οκτωβρίου.
«Να μη διοργανώσουν εορτασμούς οι πολίτες», λέει ο Πελετίδης
«Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε μαζί μου και μου ζήτησε, ενόψει της εορτής του Πολιούχου Αγίου Ανδρέα, ο δήμος να συμβάλει στα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας Covid-19», δήλωσε μετά την επικοινωνία του με τον κ. Μητσοτάκη ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης.
Ο Κώστας Πελετίδης επισήμανε ότι «χρειάζεται μεγάλη προσοχή, οι συμπολίτες μας να μη διοργανώσουν εορτασμούς στα σπίτια τους, γιατί είναι δύσκολο να τηρηθούν υγειονομικά μέτρα σε ένα τέτοιο περιβάλλον». Ωστόσο, ο αιρετός άρχοντας της πόλης επισήμανε πως οι εκδηλώσεις εορτασμού του Αγίου Ανδρέα είναι αντικείμενο της Μητρόπολης.
Ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος κάλεσε νωρίτερα τους πιστούς «να κάνουν τον εφετινό εορτασμό υπόθεση βαθιάς εσωτερικής περισυλλογής, προσευχής και κατανύξεως», λόγω του φόβου του συνωστισμού στην εκκλησία εν μέσω κορωνοϊού.
Πρόωρη η όποια συζήτηση για άρση lockdown
Αναφορικά πάντως με την άρση του lockdown και τα Χριστούγεννα, ο Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε: «Είναι πρόωρη η συζήτηση για άρση των μέτρων την παρούσα στιγμή. Τα Χριστούγεννα, όπως και σε όλο τον κόσμο, θα είναι διαφορετικά. Για τις επόμενες 10 μέρες είναι σημαντική η αυστηρή τήρηση των μέτρων».
Το ίδιο μήνυμα στέλνουν εδώ και καιρό τόσο η ηγεσία της ΕΕ όσο και αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης και ειδικοί λοιμωξιολόγοι.
Σήμερα, ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Μάριος Λαζανάς, δίνοντας και μια εικόνα για το πώς θα είναι οι εφετινές γιορτές, ανέφερε ότι «τα εφετινά Χριστούγεννα δεν θα είναι όπως τις άλλες χρονιές. Ενδεχομένως να είναι όπως το Πάσχα».
Σταθεροποιείται η κατάσταση στη Δυτική Μακεδονία
Την ίδια ώρα, σταθεροποίηση της κατάστασης σε ό,τι αφορά την πανδημία του κορωνοϊού παρατηρείται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ενώ η πορεία του αριθμού των κρουσμάτων είναι ελαφρά πτωτική, τουλάχιστον τις δύο τελευταίες εβδομάδες.
Τα εν λόγω στοιχεία παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης.
Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος γιατρός του ΕΟΔΥ στη Δυτική Μακεδονία, Ιορδάνης Ρωμιόπουλος, τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα στη Φλώρινα όπου, όπως είπε, «υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς ακόμη έχουμε αυξημένα νούμερα». «Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι οι κλειστές δομές, οι οποίες προσφέρουν υπηρεσίες σε άτομα μεγάλης ηλικίας ή σε ευάλωτα άτομα, όπως είναι τα γηροκομεία, τα ψυχιατρεία», πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά τη δομή μεταναστών στο Βελβεντό, επισήμανε ότι βρίσκεται σε lockdown για δύο εβδομάδες, τόνισε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ανησυχίας και ανέφερε ότι τηρούνται όλα τα πρωτόκολλα που προβλέπονται.
Παράλληλα, ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας Ηλίας Τοπαλίδης σημείωσε ότι οι προσπάθειες όλων αυτή τη στιγμή επικεντρώνονται στις περιοχές της Φλώρινας και των Γρεβενών.