Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα από το υπουργείο Υγείας.
Η ενημέρωση έγινε στο υπουργείο Υγείας από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκα Μαγιορκίνη.
Αρχικά, τον λόγο πήρε η Μ. Γκάγκα, η οποία αφού πρώτα έκανε μια αναφορά στα σημερινά κρούσματα και στο γεγονός ότι παρατηρείται μικρή κάμψη, τόνισε ότι «είναι σημαντικό ότι έχουμε αύξηση στα ποσοστά του εμβολιασμού. Επίσης, έχουμε και την ταξιδιωτική οδηγία για όσους άνω των πέντε ετών έρχονται στην Ελλάδα».
Παπαευαγγέλου: Η Όμικρον επαναμολύνει όσους νόσησαν
«Συνεχίζεται μια αποκλιμάκωση με μείωση κατά 14% των κρουσμάτων. Ωστόσο, το επιδημιολογικό φορτίο βρίσκεται ιδιαίτερα αυξημένο, με μια στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες να είναι στο ''βαθύ κόκκινο'' και τα ενεργά κρούσματα να είναι 43.000 λίγο πριν τα Χριστούγεννα», είπε με τη σειρά της η κ. Παπαευαγγέλου, για να προσθέσει ότι σε κάποιες περιοχές η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων είναι υψηλή, που σημαίνει ότι υπάρχει φόβος για υψηλό αριθμό νοσηλειών.
«Ευοίωνο είναι το γεγονός ότι τόσο ο αριθμός των εισαγωγών όσο και των νέων διασωληνομένων μειώθηκε σημαντικά», τόνισε.
«Από τα νέα δεδομένα για την Όμικρον, είναι σαφές πως βρίσκεται παντού και θα επικρατήσει το επόμενο διάστημα. Σήμερα προκαλεί το 50% των λοιμώξεων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η μεταδοτικότητά του φαίνεται να είναι μεγαλύτερη από οποιοδήποτε άλλο στέλεχος. Είναι σαφές ότι επαναμολύνει άτομα που προηγουμένως νόσησαν και θεωρούσαν τους εαυτούς τους προστατευμένους από τη φυσική ανοσία».
«Το ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί ακόμη, είναι το πόσο σοβαρή θα είναι η παραλλαγή Όμικρον και θα πρέπει να περιμένουμε για ασφαλή αποτελέσματα», είπε. Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, «η δεύτερη αγωνία μας αφορά το κατά πόσο ο εμβολιασμπός μας προστατεύει από την παραλλαγή Όμικρον. Και ο κίνδυνος να κολλήσουμε ακόμη και όσοι έχουμε εμβολιαστεί πλήρως είναι υπαρκτός. Η αποτελεσματικότητα των εξουδετεροτικών αντισωμάτων μειώνονται σε περίπτωση που εκτεθούμε στην παραλλαγή Όμικρον. Φαίνεται, όμως, ότι τόσο η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης όσο και -περισσότερο- ο συνδυασμός νόησης και εμβολιασμού, προσφέρουν σημαντικά αυξημένη προστασία».
Μιλώντας για την αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά της Covid-19 είπε ότι προσφέρει σημαντική προστασία. «Το δεύτερο μήνυμα είναι να μην καθυστερείτε. Όλοι οι ενήλικες πηγαίνετε να κάνετε την αναμνηστική δόση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Να είμαστε προσεκτικοί με τις επισκέψεις μας την περίοδο των γιορτών»
Στη συνέχεια η κ. Παπαευαγγέλου σημείωσε: «Μέχρι σήμερα τα κρούσματα αφορούν σε νεαρούς και εμβολιασμένους, συνεπώς πρέπει να περιμένουμε. Τα πρώτα δεδομένα δείχνουν πως μετά την αναμνηστική δόση, προστατευόμαστε σε μεγάλο βαθμό από την Όμικρον. Μέχρι σήμερα, ένας στους δυο εφήβους, έχουν εμβολιαστεί, σε κάποιες περιοχές ξεπερνά το 70%, αγγίζοντας ακόμα και το 100%».
Αναφορικά με τα παιδιά 4-18 ετών, «εμφανίζουν σταθερή μείωση στον αριθμό νέων κρουσμάτων. Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε σχεδόν 9.000 κρούσματα. Ξεκίνησε και ο εμβολιασμός των παιδιών 5-11 ετών.
Στις ΗΠΑ 1 στα 5 παιδιά έχουν κάνει μια δόση εμβολίου, χωρίς απρόσμενες παρενέργειες. Να θυμίσω στους γονείς πως το σχολικό περιβάλλον αποτελεί το πιο ασφαλές πλαίσιο για τα παιδιά. Τους παροτρύνω, ενόψει Χριστουγέννων, να κάνουν αυτοδιαγνωστικά τεστ. Η προστασία που μας προσφέρουν η μάσκα, ο καθαρισμός χεριών και οι αποστάσεις, μας προστατεύουν ανεξαρτήτως μεταλλάξεων. Η πιθανή επικράτηση της Όμικρον, μας καλεί να είμαστε προσεκτικοί με τις επισκέψεις μας την περίοδο των γιορτών».
Μαγιορκίνης: Ο εμβολιασμός είναι το «κλειδί»
Τα στοιχεία δείχνουν ότι το στέλεχος Όμικρον έχει εξαιρετικά υψηλή μεταδοτικότητα, μεγαλύτερη από κάθε άλλο στέλεχος, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση για την πανδημία.
«Στη Ν. Αφρική η αύξηση των θανάτων δείχνει ότι είναι βραδύτερη από την αύξηση των διαγνώσεων, γεγονός που προς το παρόν ερμηνεύεται ως ένδειξη ηπιότερης νόσου». Δεν θα πρέπει όμως, πρόσθεσε, να υποτιμήσουμε την δυναμική του νέου στελέχους να προκαλέσει αύξηση της πίεσης στο σύστημα υγείας.
Οι προβλέψεις σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη είναι ότι η έλευση του στελέχους Όμικρον αναμένεται να δημιουργήσει μία ραγδαία αύξηση του αριθμού των διαγνώσεων που στη συνέχεια θα σταθεροποιηθεί σε υψηλά επίπεδα. Το ύψος της σταθεροποίησης θα εξαρτηθεί από τον εμβολιασμό των κοινωνικά ενεργών ομάδων, δηλαδή των νεότερων. Ωστόσο, όπως είπε, η δυναμική στο σύστημα υγείας θα εξαρτηθεί από τα επίπεδα εμβολιασμού στους άνω των 60 ετών. «Σε κάθε περίπτωση τα στοιχεία συγκλίνουν ότι κεντρικό ρόλο θα παίξει η συμμετοχή του πληθυσμού στην ενισχυτική δόση», υπογράμμισε ο καθηγητής.
Σημαντική βελτίωση δείχνει ο συνολικός αριθμός των νέων διαγνώσεων στην επικράτεια, είπε ο κ. Μαγιορκίνης. Συγκεκριμένα καταγράφηκαν 14% λιγότερες διαγνώσεις την τελευταία εβδομάδα. Ο αριθμός των θανάτων έδειξε σταθεροποίηση. Παραμένει αυξημένη η πίεση στο σύστημα υγείας, με σαφή όμως τάση αποσυμπίεσης, είπε ο καθηγητής.
Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έδειξε σταθεροποίηση, ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid-19 υποχώρησε κατά 16% ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων υποχωρεί κάτω από το 1,2.
Γκάγκα για έκθεση Τσιόδρα-Λύτρα: Ο μέσος όρος αναμονής εισόδου στις ΜΕΘ είναι μικρός
Η κ. Γκάγκα ρωτήθηκε για την έκθεση των καθηγητών Σωτήρη Τσιόδρα και Θεόδωρου Λύτρα και τη δήλωση του δεύτερου ότι είχε γίνει ενημέρωση σε ανώτατο επίπεδο λήψης αποφάσεων και τη σημερινή τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι δεν είχε ενημερωθεί ο πρωθυπουργός. Επί του θέματος σχολίασε: «Κάθε εβδομάδα έχουμε μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό και προφανώς αυτό υπήρχε και πριν αναλάβω εγώ, στην οποία ελέγχει τα δεδομένα. Ο ίδιος έχει ζητήσει να τα βλέπει κάθε ημέρα και το φθινόπωρο του 2020 έστειλε πολλούς γιατρούς -μεταξύ των οποίων και εμένα- στα περιφερειακά νοσοκομεία και στη Θεσσαλονίκη που είχαμε πρόβλημα, για να βοηθήσουν. Υπήρχε η εγρήγορση, τα δεδομένα παρατηρούνται καθημερινά και αλλάζουν όταν αυτά παρατηρηθούν.
»Δεν θέλω να σχολιάσω ένα επιστημονικό άρθρο που έχει αδυναμίες στα δεδομένα και στον τρόπο που εξηγούνται. Κατ’ αρχήν είναι σχετικά λίγα. Έχουμε ανθρώπους που οδηγούνται αργά στα ΤΕΠ, αυτοί θεωρούνται θάνατοι εκτός ΜΕΘ. Άρα, για να χαρακτηρίσεις τι θνητότητα έχει, πρέπει να εξετάσεις τη βαρύτητα του κάθε περιστατικού. Πρέπει να έχουμε στοιχεία της βαρύτητας, της ηλικίας και των υποκείμενων νοσημάτων. Αυτά έρχονται καθημερινά. Η προσπάθεια είναι να γίνεται ό,τι καλύτερο. Ο μέσος όρος αναμονής εισόδου στις ΜΕΘ είναι μικρός».
Σε ακόμη μια ερώτηση που έγινε στην κ. Γκάγκα για το θέμα αυτό, απάντησε: «Ο μέσος χρόνος είναι λιγότερος από μια ημέρα. Υπάρχουν λίγα νοσοκομεία που υπάρχουν εκτός ΜΕΘ. Υπάρχουν περιστατικά που είναι αδύνατο να διακινηθούν. Διακομιδές μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε γιατρός, αρκεί να έχει δει πώς γίνεται. Η μελέτη μπορεί να αναφέρεται σε οτιδήποτε, δεν είναι πολύ σαφές και δεν μπορούμε να κουβεντιάσουμε τα δεδομένα της μελέτης έτσι όπως έχουν δοθεί».