Με… υπερωρίες λειτουργούν τα πιστοποιημένα εργαστήρια της χώρας, πραγματοποιώντας διαρκώς ελέγχους σε δείγματα πολιτών που είναι ύποπτα για κορωνοϊό.
Μετά την επιβεβαίωση των πρώτων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Θεσσαλονίκη, αλλά και των επόμενων περιπτώσεων στην Αθήνα, στα εργαστήρια καταφτάνουν ολοένα και περισσότερα δείγματα.
Υπενθυμίζεται ότι λόγω των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού και για προληπτικούς λόγους -λόγω πιθανής επαφής μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας με νοσούντες- τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας αποφάσισαν να αναστείλουν τη λειτουργία αρκετών σχολείων στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη καθώς και στο Ναύπλιο.
Κορωνοϊός: 107 τα δείγματα που εξετάστηκαν στο ΑΠΘ
Μιλώντας στο iefimerida.gr, η Αννα Παπά, διευθύντρια του εργαστηρίου μικροβιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, υποστηρίζει ότι «μετά το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στην Θεσσαλονίκη αυξήθηκαν σημαντικά τα δείγματα που λαμβάνουμε».
Σύμφωνα με την κυρία Παπά, που είναι ταυτόχρονα υπεύθυνη του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Γρίπης Βορείου Ελλάδας, «τα τελευταία εικοσιτετράωρα μπορούμε να πούμε ότι εικοσαπλασιάστηκαν τα δείγματα. Μέχρι στιγμής, στο εργαστήριό μας, στο ΑΠΘ, έχουμε εξετάσει 107 δείγματα». Η διευθύντρια του εργαστηρίου εξηγεί ότι «τα περισσότερα δείγματα που εξετάζονται για κορωνοϊό είναι από ανθρώπους που ήρθαν σε επαφή με το θετικό, δηλαδή το επιβεβαιωμένο κρούσμα. Είμαστε στο πλαίσιο της ιχνηλάτησης ακόμα.»
Αναφορικά με τη διαδικασία, η Αννα Παπά σημειώνει ότι «τα νοσοκομεία αρχικά επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ αναφέροντας την περίπτωση. Ο ΕΟΔΥ στη συνέχεια, με βάση τα κλινικά και επιδημιολογικά στοιχεία, κρίνει αν το δείγμα είναι ύποπτο για κορωνοϊό. Τότε το δείγμα αποστέλλεται σε εμάς. Στο εργαστήριό μας έχουμε την απάντηση, για το αν το δείγμα είναι θετικό ή αρνητικό, σε διάστημα τριών ωρών».
Κορωνοϊός: Σημαντική αύξηση στα δείγματα που φτάνουν στο Παστέρ
Πανομοιότυπη τάση με τα δείγματα που είναι ύποπτα για κορωνοϊό καταγράφεται και στο Ινστιτούτο Παστέρ. Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, μέσα σε διάστημα 24 ωρών -από χθες μέχρι και σήμερα- εξετάστηκαν 41 δείγματα.
Μέχρι στιγμής, στο Ινστιτούτο Παστέρ έχουν οδηγηθεί 98 δείγματα (σύνολο 205 μαζί με του ΑΠΘ) που ήταν ύποπτα για κορωνοϊό. Στους χώρους του Ινστιτούτου Παστέρ -τους οποίους επισκέφθηκε το iefimerida.gr για να παρακολουθήσει τη διαδικασία- λειτουργεί εργαστήριο, επιπέδου 3, με θάλαμο αρνητικής πίεσης.
Ο Θάνος Κοσσυβάκης, μοριακός βιολόγος και προϊστάμενος του εργαστηρίου του Παστέρ είχε δηλώσει στο iefimerida.gr για την πρόκληση που αντιμετωπίζουν:
«H εμπειρία μας μάς βοηθά να είμαστε ετοιμοπόλεμοι για τέτοια συμβάντα, όπως αυτό του κορωνοϊού. Δηλαδή για την εμφάνιση ενός άγνωστου ιού, που ενέχει κινδύνους. […] Ζήσαμε μια δύσκολη κατάσταση το 2009 με την πανδημία της γρίπης των χοίρων και το Ινστιτούτο Παστέρ ανταποκρίθηκε στο ακέραιο. Γι' αυτόν τον λόγο δεν αγχωνόμαστε για τον κορωνοϊό. Και το 2009 τα δείγματα ήταν πολλά. Αυτή είναι η δουλειά μας».