Κατά του ανοίγματος του λιανεμπορίου αλλά και των εκκλησιών τάχθηκε η Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθηνών-Πειραιώς, Ματίνα Παγώνη, αναφερόμενη σήμερα στην πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας.
Σύμφωνα με την κ. Παγώνη, η οποία μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA, είναι λογικό να μην πέφτουν ακόμα τα κρούσματα καθώς το ιικό φορτίο είναι ακόμα πολύ υψηλό. «Όταν νοσηλεύονται μέχρι αυτή τη στιγμή πάνω από 3.500 άτομα ένα ποσοστό αυτών θα διασωληνωθεί για αυτό είναι αναμενόμενα και αυτά τα αποτελέσματα. Περιμέναμε να μειωθούν πολύ πιο γρήγορα τα κρούσματα αλλά αυτό δεν έγινε. Η Βόρεια Ελλάδα είναι ακόμα στο κόκκινο. Υπάρχουν νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη που ξεκινούν (εφημερία) με ένα ή δύο κρεβάτια ΜΕΘ».
Παγώνη: Ελεγχόμενος χώρος τα κομμωτήρια -Διαφορετικά τα πράγματα με το λιανεμπόριο
Η ίδια αναφέρθηκε και στο άνοιγμα των κομμωτηρίων χαρακτηρίζοντάς τα ελεγχόμενους χώρους αφού ο κόσμος προσέρχεται με ραντεβού και μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις ασφαλείας.
Ωστόσο τα πράγματα είναι διαφορετικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου ακόμα και αν μιλάμε για μικρά γειτονικά μαγαζιά. «Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα ακόμα για να προχωρήσουν (στο άνοιγμα του λιανεμπορίου). Τα κρούσματα παραμένουν, είναι πάνω από 1.000. Οπότε όποια απόφαση και να εισηγηθεί η επιστημονική επιτροπή βρίσκεται σε πολύ μεγάλη δυσκολία. Στην επόμενη εβδομάδα μετά (το άνοιγμα) μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα, δηλαδή αύξηση των κρουσμάτων και μετά θα λέμε ‘γιατί άνοιξαν τα μικρά μαγαζιά’» ανάφερε η γιατρός.
Όσον αφορά τις εκκλησίες η κ. Παγώνη υποστήριξε ότι «αυτό που ισχύει σε όλες τις άλλες περιπτώσεις θα πρέπει να ισχύσει και για τις εκκλησίες και συνέχισε: «Δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα αν μια φορά Χριστούγεννα δεν πάει ο κόσμος μετά από αυτό που συμβαίνει στην εκκλησία. Δεν πρέπει να ανοίξουν με κόσμο μέσα οι εκκλησίες».
Σχετικά με τις φετινές γιορτές αλλά και τo Πάσχα του 2021 η κ. Παγώνη ήταν κάθετη. «Όταν έχουμε 100 θανάτους την ημέρα δεν μας απασχολεί πώς θα κάνουμε ρεβεγιόν. Μας απασχολεί πως θα τελειώσουμε από αυτή την ιστορία, να έρθουν τα εμβόλια και να δούμε τι θα γίνει. Δεν είναι το θέμα πλέον το ρεβεγιόν. Το πρόβλημα είναι πώς θα ξεκινήσουμε να γίνονται τα εμβόλια», είπε η κ. Παγώνη και συνέχισε: «Δεν νομίζω να προλάβουμε ούτε το Πάσχα. Περιμένουμε τέλος Ιουνίου να έχει κάνει ένα το εμβόλιο ένα 55-60% του πληθυσμού. Μετά το καλοκαίρι από Σεπτέμβρη θα μπούμε σε μια κανονικότητα».