Οργισμένες διαδηλώσεις ξέσπασαν χθες βράδυ στην Ισπανία και την Ιταλία με χιλιάδες οργισμένους πολίτες να ζητούν από τις κυβερνήσεις τους να επανεξετάσουν τα νέα αυστηρά περιοριστικά μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Στην Ιταλία βίαια επεισόδια ξέσπασαν σε τουλάχιστον δύο πόλεις στα βόρεια, το Μιλάνο και το Τορίνο με πλήθος διαδηλωτών να διαμαρτύρονται κατά των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν για να μπει ένα φρένο στη διασπορά του κορωνοϊού καθώς αυξάνονται ανησυχητικά τα κρούσματα.
Διαδηλωτές λεηλάτησαν καταστήματα πολυτελείας, ανάμεσά τους κι ένα υποκατάστημα του οίκου μόδας Gucci στο κέντρο του Τορίνο με πλήθη νεαρών να κατεβαίνουν στους δρόμους μόλις σκοτείνιασε και να εκτοξεύουν πυροτεχνήματα και βεγγαλικά. Η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει την τάξη.
Ταραχές σημειώθηκαν και στο Μιλάνο, την πρωτεύουσα της γειτονικής Λομβαρδίας, που είχε πληγεί σφοδρότερα απ’ όλες τις άλλες περιφέρειες της Ιταλίας στο πρώτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού. «Ελευθερία, ελευθερία», φώναζαν τα πλήθη των διαδηλωτών που συγκρούονταν με τους αστυνομικούς στο κέντρο της πόλης.
Την περασμένη Κυριακή καταγράφηκαν 21.628 νέα κρούσματα στην Ιταλία – υψηλότερος ημερήσιος αριθμός στη χώρα, ενώ την επομένη άλλα 17.012, ενώ τα θύματα του κορωνοϊού συνολικά ξεπερνούν μέχρι στιγμής τις 37.400. Η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε την Κυριακή νέα μέτρα με κλείσιμο των μπαρ και των εστιατορίων από τις έξι το απόγευμα και λουκέτο σε δημόσια γυμναστήρια, πισίνες, κινηματογράφους, θέατρα και συναυλιακούς χώρους σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Αρκετές περιφέρειες, ανάμεσά τους η Λομβαρδία και το Πιεμόντε, επέβαλαν νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας.
Σε μια προσπάθεια να αποφορτίσει το τεταμένο κλίμα η κυβέρνηση Κόντε ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει σήμερα πακέτο μέτρων για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που πλήττονται από τα νέα μέτρα.
Χάος στη Βαρκελώνη
Στο μεταξύ στη Βαρκελώνη της Ισπανίας οργισμένοι διαδηλωτές πλημμύρισαν τους δρόμους, έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων κι έκαναν πορείες κρατώντας πλακάτ που κατήγγειλαν τον «ολοκληρωτισμό» των μέτρων κατά του κορωνοϊού. Οι περισσότεροι φορούσαν μάσκες προστασίας και φώναζαν συνθήματα απαιτώντας σαφείς και αποτελεσματικές πολιτικές για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών από τα περιοριστικά μέτρα. Λίγο αργότερα επενέβησαν δυνάμεις καταστολής προεκειμένου να βάλουν ένα τέλος στο χάος.
Οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν ένα 24ωρο αφότου η Ισπανία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλες τις περιοχές της χώρας της, εξαιρουμένων των Κανάριων Νήσων, όπου τα κρούσματα του κορωνοϊού δεν είναι τόσο αυξημένα.
Η νέα κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ισπανία θα διαρκέσει δύο εβδομάδες, αλλά η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ σχεδιάζει να ζητήσει από τη Βουλή να εγκρίνει την παράτασή της για έξι μήνες, πράγμα που σημαίνει ότι τα περιοριστικά μέτρα – ανάμεσά τους και η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 23:00 μέχρι τις 06:00 – μπορεί να ισχύουν μέχρι τον ερχόμενο Μάιο. Την περασμένη εβδομάδα η Ισπανία έγεινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα όπου τα κρούσματα του κορωνοϊού ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο, ενώ σχεδόν 35.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη μάχη με την Covid-19. Χθες διαγνώστηκαν άλλα 17.396 άτομα θετικά στον κορωνοϊό και ανακοινώθηκαν άλλοι 93 θάνατοι.