Ο «χορός του Ησαΐα» πήρε αναγκαστική αναβολή για χιλιάδες ζευγάρια μετά την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων, στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης ενάντια στην περαιτέρω εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Γάμοι και βαφτίσεις έμειναν «στον αέρα», με αποτέλεσμα νυφικά και βαφτιστικά να μένουν στο ράφι. Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η σχεδιάστρια νυφικών Φλώρα Αηδονοπούλου, η οποία δραστηριοποιείται πάνω από είκοσι χρόνια στο χώρο των νυφικών και διατηρεί καταστήματα σε Ελλάδα και εξωτερικό, όλα τα νυφικά που είχαν σχεδιαστεί, είναι πλέον στις κρεμάστρες των ατελιέ και είναι αβέβαιο πότε θα φορεθούν για τη γαμήλια τελετή.
Ήδη έχουν ακυρωθεί οι γάμοι του Μαΐου, που είναι και ο μήνας κατά τον οποίο γίνονται στην Ελλάδα οι περισσότερες τελετές, γεγονός που έχει δημιουργήσει ένα «ντόμινο» επιπτώσεων, με τους οίκους νυφικών να βρίσκονται σε κατάσταση απόγνωσης. Επαγγελματίες από όλους του κλάδους στη Θεσσαλονίκη ζητούν άλλωστε στήριξη για να αντέξουν τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού.
Αβάσταχτο το οικονομικό κόστος της πανδημίας του κορωνοϊού
Η κ. Αηδονοπούλου εξηγεί πως το κόστος είναι αβάσταχτο, καθώς έχουν ήδη προπληρώσει χιλιάδες ευρώ σε εκθέσεις, σε υλικά για τα νυφικά, ραφή και δημιουργία κεντημάτων και παραμένει αμφίβολο, αν θα πάρουν τα χρήματά τους. Όλα έχουν προπληρωθεί, επισημαίνει η σχεδιάστρια, η οποία διατηρεί επικοινωνία με τις υποψήφιες νύφες, προσπαθώντας να βρουν άλλες ημερομηνίες για την πραγματοποίηση των γάμων τους.
«Όλη αυτή η κατάσταση, εκτός από την ψυχολογία που είναι πεσμένη, καθώς αναγκάζεσαι να βλέπεις τον κόπο σου να μην αξιοποιείται και να μην ανταμείβεται, με κάνει να νιώθω ήδη άνεργη. Η σεζόν είναι χαμένη», προσθέτει, επισημαίνοντας πως «το νυφικό δεν μπορείς να το κάνεις τίποτε άλλο, είναι μόνο για μια συγκεκριμένη τελετή».
Ο κορωνοΐος «μάρανε» τα ανθοπωλεία
Απώλειες μετρούν και τα ανθοπωλεία. Ο Μανώλης Σύλλης, πρόεδρος του τμήματος επαγγελματιών του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, 35 χρόνια ανθοπώλης, μιλάει για «μεγάλη καταστροφή» του κλάδου.
«Η κατάσταση είναι τραγική. Έχουμε περισσότερα από ένα εκατομμύριο άνθη στοκ. Τριαντάφυλλα, τουλίπες, ορτανσίες, μαργαρίτες, όσα προορίζονταν για τα νυφικά μπουκέτα και τους στολισμούς των γάμων, είναι τώρα στα αζήτητα», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σύλλης.
Η εποχή ήταν η πιο παραγωγική για τον κλάδο, εξηγεί, τονίζοντας πως οι βομβαρδιστικές ακυρώσεις λόγω κορωνοϊού «μαραζώνουν» τα ανθοπωλεία.