Ο αυξημένος αριθμός τεστ, σε συνδυασμό με το υπό εξέλιξη πρόγραμμα εμβολιασμών φαίνεται πως έχουν θετική επίδραση στην επιδημιολογική εικόνα του κορωνοϊού στη χώρα τις τελευταίες ημέρες.
Από τα τέλη Αυγούστου, οι ειδικοί μιλούν για τάσεις σταθεροποίησης και αποκλιμάκωσης, με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού να υποχωρεί μακριά από το όριο των 4.000 που καταγράφηκε μέσα στο καλοκαίρι.
Το μειωμένο ποσοστό θετικότητας εξηγείται, παράλληλα, και από την έκρηξη τεστ κορωνοϊού τις τελευταίες ημέρες (αποκορύφωμα χθες, με 350.000), το οποίο μπορεί να αποδοθεί φυσικά και στο άνοιγμα των σχολείων.
Αποσυμπιέζεται ελαφρά το σύστημα υγείας
Παρατηρώντας τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, μπορούμε να διακρίνουμε επίσης πως και η πίεση στο σύστημα υγείας μοιάζει να ελαφραίνει, καθώς για πρώτη φορά έπειτα από 10 σχεδόν εβδομάδες εξισορροπείται ο αριθμός εισαγωγών και εξιτηρίων.
Στην εβδομαδιαία αποτύπωση της κατάστασης των ασθενών Covid στα νοσοκομεία της χώρας, ο λόγος εισαγωγών και εξιτηρίων καθορίζεται σε 1.01. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως για πρώτη φορά τους τελευταίους δυόμισι μήνες, για κάθε εισαγωγή ασθενούς με Covid στο νοσοκομείο βγαίνει και ένα εξιτήριο.
Συγκεκριμένα, την εβδομάδα μεταξύ 6 Σεπτεμβρίου 2021 και 12 Σεπτεμβρίου 2021 οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 1.456, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 1.447.
Παράλληλα, μικρή μείωση παρατηρείται στον αριθμό των διασωληνωμένων, που το τελευταίο εικοσιτετράωρο υπολογίζονται σε 364, όταν πριν από μερικές μόνον ημέρες πλησίαζαν τους 400 ασθενείς.
Σημειώνεται ότι το 90% των διασωληνωμένων εξακολουθεί να αφορά ανεμβολίαστους ασθενείς.
Με το βλέμμα στα σχολεία οι ειδικοί
Το βλέμμα των ειδικών από τις αρχές Σεπτεμβρίου ήταν στραμμένο στο άνοιγμα των σχολείων, το οποίο θα αποτελέσει ορόσημο για την εξέλιξη της πανδημίας, μετά και την επιστροφή από τις καλοκαιρινές διακοπές.
Αν και η επίπτωση του ανοίγματος θα φανεί σε δύο εβδομάδες, στον ρεαλιστικό φόβο διασποράς του κορωνοϊού στα σχολεία αναφέρθηκε σήμερα ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Χαράλαμπος Γώγος.
Όπως τόνισε ο κ. Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο φόβος για διασπορά του ιού στα σχολεία είναι υπαρκτός, ωστόσο, κατά την εκτίμησή του, ενδέχεται και να μην παρατηρηθεί έξαρση.
Ο Χαράλαμπος Γώγος εστίασε στα πλεονεκτήματα του αυξημένου testing και τη συνεισφορά του στον έλεγχο μιας ενδεχόμενης διασποράς: «Tα παιδιά μπορεί να κολλήσουν και εκτός σχολείου. Σε περίπτωση που μολυνθούν, θα διαγνωστούν, θα ιχνηλατηθούν και έπειτα θα απομονωθούν».
Το απαισιόδοξο σενάριο του Δημοσθένη Σαρηγιάννη
Λιγότερο αισιόδοξος εμφανίστηκε την περασμένη εβδομάδα αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας ο καθηγητής Περιβαλλοντικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Όπως εκτίμησε, στα τέλη Σεπτεμβρίου θα ξεπεράσουμε τα 5.000 κρούσματα κατά μέσο όρο ημερησίως, με βάση τα ανανεωμένα επιδημιολογικά δεδομένα και μοντέλα.
«Οι δείκτες των ασθενών στις ΜΕΘ και των νεκρών θα διαγράψουν μια ανοδική πορεία. Στα μέσα-τέλη του Οκτώβρη θα δούμε αποκλιμάκωση», πρόσθεσε ο κ. Σαρηγιάννης.
Αυξημένη διάδοση και ποσοστό εμβολιασμού
Την ίδια ώρα, την ανάγκη να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί τόνισε η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών, Ματίνα Παγώνη.
«Πρέπει να πλησιάσουμε τους γονείς για να εμβολιαστούν τα παιδιά. Ο στόχος είναι ο εμβολιασμός του 80% του πληθυσμού για ασφάλεια», ήταν τα λόγια της στην πρωινή εκπομπή του OPEN.
Η κυρία Παγώνη πρότεινε οι γιατροί να πηγαίνουν στα σχολεία για να εμβολιάσουν τα παιδιά, με την έγγραφη άδεια των γονιών τους.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως ορισμένες περιοχές της χώρας με αυξημένο ποσοστό θετικότητας ανήκουν στους ουραγούς του εμβολιασμού.
Στην Ευρυτανία, για παράδειγμα, περιφερειακή ενότητα που καταγράφει δείκτη θετικότητας 5,03% την τελευταία εβδομάδα, το ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων υπολογίζεται σε 36,19% (επίσημα στοιχεία του htps://covid19.gov.gr/covid-map/).
Αντίστοιχα, η Πέλλα (δείκτης θετικότητας 2,95%), η οποία έχει ανέβει στο επίπεδο 4 (mini lockdown) του επιδημιολογικού χάρτη εξαιτίας της αυξημένης διάδοσης (2,95% ποσοστό θετικότητας), έχει αγγίξει εμβολιαστική κάλυψη 47,51% και η Καβάλα (δείκτης θετικότητας 3,34%) καταγράφει ποσοστό εμβολιασμού 47,86%.
Το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στην Πιερία (δείκτης θετικότητας 2,43%) και την Αργολίδα (3,20%), όπου έχουν επίσης τεθεί περιορισμοί εξαιτίας της αυξημένης διάδοσης του κορωνοϊού, ανέρχεται σε 40,4% και 53,42%, αντίστοιχα.
Θυμίζουμε πως η εμβολιαστική κάλυψη σε εθνικό επίπεδο ανέρχεται στο 59,79%.