Νέα περιστατικά αρνητών του εμβολίου για τον κορωνοϊό, που δεν δέχονται να διασωληνωθούν με μοιραία -τις περισσότερες φορές- κατάληξη, καταγράφηκαν το τελευταίο διάστημα.
Η εμφάνιση των αρνητών της διασωλήνωσης, μετά τους αρνητές του εμβολιασμού και τους αρνητές των εμβολίων, προκαλεί προβληματισμό.
Όπως επισήμανε ο Διευθυντής της Πνευμονολογικής κλινικής του Ευαγγελισμού Γιώργος Μπουλμπασάκος «Υπάρχει μια μεγάλη αντίφαση… Οι άνθρωποι αυτοί προσφεύγουν στο νοσοκομείο για να τους βοηθήσουμε, και στη συνέχεια αρνούνται τη βοήθεια». Όπως είπε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ματίνα Παγώνη, στον ΣΚΑΪ, μόλις τρία 24ωρα μετά τον θάνατο 54χρονης γυναίκας με κορωνοϊό που αρνούνταν να διασωληνωθεί στον Ευαγγελισμό, άλλη μια ασθενής γυναίκα 75 ετών, στο ίδιο νοσοκομείο μόλις χθες δεν δέχθηκε να μπει σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής.
«Και η οικογένεια, και η ασθενής, δεν δέχονταν να διασωληνωθεί. Ειδοποιήθηκε ο εισαγγελέας και δίνει εντολή στους γιατρούς ότι συνέχισε τη διασωλήνωση», είπεη κ. Παγώνη. «Οι συνάδελφοι έκαναν αυτό που έπρεπε… με εισαγγελική εντολή» είπε για το θέμα ο κ. Μπουλμπασάκος.
Ένα ακόμα περιστατικό καταγράφηκε στη Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή το βράδυ, με τους γιατρούς να καταφέρνουν να πείσουν έστω και την τελευταία στιγμή ασθενή και οικογένεια ότι ήταν ζήτημα ζωής ή θανάτου η διασωλήνωση.
Η περίπτωση της 55χρονης στη Ρόδο
Από την άλλη, με εισαγγελέα κατάφεραν να διασωληνώσουν οι γιατροί μια 55χρονη γυναίκα με κορωνοϊό βαριάς μορφής στη Ρόδο. Η ίδια δεν είχε εμβολιαστεί, αρνούνταν να διασωληνωθεί, χρειάστηκε η παρέμβαση εισαγγελέα και μετά από πολυήμερη νοσηλεία στο νοσοκομείο του νησιού, κατέληξε στις 31 Αυγούστου.
«Η γυναίκα μπήκε στο νοσοκομείο ήταν αρνήτρια, δικαίωμα της, εμείς πήραμε εισαγγελική παραγγελία, και μετά την υπογραφή της αδερφής της, τη διασωληνώσαμε. Από τη στιγμή που διασωληνώθηκε δεν μπορούσε να διακομιστεί για γνωστούς λόγους. Αυτή η γυναίκα έμεινε διασωληνωμένη στο νοσοκομείο , την παρακολουθούσε το νοσοκομείο , την στιγμή που έφυγε ο covid από πάνω της, έγινε αρνητική δηλαδή μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ του νοσοκομείου, έμεινε κι εκεί κάποιες μέρες και εκεί κατέληξε», σχολίασε στον ΣΚΑΪ ο Διοικητής νοσοκομείου Ρόδου Γρηγόρης Ρουμάνης.
Στο ζήτημα τοποθετήθηκε η αδελφή της: «η ίδια η ίδια δεν ήθελε, γιατί φοβόταν την διασωλήνωση. Ο σύζυγος της είχε τις δικιές του αντιρρήσεις αλλά δεν υπήρξε εμπόδιο σε αυτό που θα γινότανε. Υπέγραψε εγώ. Δεν θεωρούσα δηλαδή ότι έπρεπε να έχει βαρύτητα και καλώς και οι γιατροί, η στάση του συζύγου».
Την ίδια ώρα ανάμεσα στους ελεγχόμενους που φαίνεται να παρέχουν υποστήριξη σε αντιεμβολιαστές και τους παροτρύνουν στην άρνηση ακόμα και ιατρικών υπηρεσιών βρίσκεται και ένας δικηγόρος που έρχεται σε επαφή με τους ασθενείς την κρίσιμη στιγμή, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού.
«Η αδερφή μου εκείνες τις ώρες με το τόσο χαμηλό οξυγόνο νομίζω ότι δεν ήταν σε θέση να σκεφτεί λογικά. Το ότι επικοινώνησε με αυτόν τον δικηγόρο ήταν μια λύση της τελευταίας στιγμής. Δηλαδή στον πανικό της , έκανε αυτό που έκανε», ανέφερε η αδερφή της 55χρονης στον ΣΚΑΪ. Ερωτηθείσα σχετικά διευκρίνισε ότι επικοινώνησε μόνο με την αδελφή της και δεν έχει καμία σχέση μαζί του.
Βόλος: Κατέληξε γυναίκα που αρνιόταν να νοσηλευτεί -Αλλα δύο μέλη της οικογένειάς της έφυγαν από κορωνοϊό
Άλλη περίπτωση είναι αυτή ηλικιωμένης που έφυγε από κορωνοϊό στο Νοσοκομείο Βόλου ενώ λίγες ημέρες πριν είχαν φύγει από τη ζωή άλλα δυο μέλη της οικογένειάς της. Σύμφωνα με το magnesianews, η ηλικιωμένη, ενώ είχε ασθενήσει από τον ιό, εντούτοις αρνιόταν να νοσηλευτεί.
Την επικαιρότητα ωστόσο απασχόλησε και η υπόθεση ιερέα στις Οινούσσες που πέθανε από κορωνοϊό. Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες του xiakoslaos.gr, ο 80χρονος πατήρ Νικόλαος ο οποίος ήταν εφημέριος του ναού του Αγίου Νικολάου στις Οινούσσες νόσησε από κορωνοϊό και η υγεία του επιδεινώθηκε καθώς ο ίδιος ήταν ανεμβολίαστος. Οι ίδιες πληροφορίες σημειώνουν ότι ο ιερέας ήταν και αρνητής της πανδημίας γι αυτό είχε επιλέξει να μην εμβολιαστεί. Την ίδια ώρα, σε ΜΕΘ του νοσοκομείου Χίου νοσηλεύεται η 71χρονη σύζυγός του. Η κατάσταση της γυναίκας είναι κρίσιμη και οι θεράποντες ιατροί εξετάζουν κάθε δυνατή λύση για να σωθεί η ζωή της. Τα επόμενα 24ωρα θεωρούνται κρίσιμα για την πρεσβυτέρα η οποία και αυτή είναι αρνήτρια της πανδημίας.
Προπηλακισμοί και απειλητικά μηνύματα εναντίον γιατρών
Την ανησυχία εντείνουν και οι πληροφορίες για προπηλακισμούς γιατρών. Λίγες μέρες πριν στο Θριάσιο νοσοκομείο ομάδα αγνώστων προπηλάκισε γιατρούς και νοσηλευτές της πνευμονολογικής κλινικής επειδή διασωλήνωσαν γυναίκα και μάλιστα με την συναίνεση της.
«Ασθενής νοσηλευόταν στην πνευμονολογική κλινική, χειροτέρευσε η αναπνευστική της εικόνα και με τη συναίνεσή της, τη διασωλήνωσαν μετά από λίγη ώρα, εισέβαλε στην πνευμονολογική κλινική ομάδα από τους λεγομένους θεματοφύλακες αποτελούμενη από 4 άνδρες και μια γυναίκα η οποία παρά τις προσπάθειες των φυλάκων του νοσοκομείου εισέβαλαν στην κλινική και άρχισαν να προπηλακίζουν και να απειλούν τους εργαζόμενους της κλινικής» κατήγγειλε στο Mega ο πρόεδρος εργαζομένων του νοσοκομείου Θριάσιο Μανώλης Βαρδαβάκης.
Την ίδια στιγμή, γιατροί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας και έχουν εκφράσει δημοσίως τις θέσεις τους δέχονται απειλές ακόμα και για τη ζωή τους. «Λαμβάνω απειλητικά μηνύματα μία με δύο φορές την εβδομάδα, αλλά τα περισσότερα από αυτά είναι από τρολ. Προσωπικά δεν δίνω σημασία, ούτε με ενοχλούν. Τα διαβάζω για να βλέπω τα επιχειρήματα που έχουν αυτοί που τα αποστέλλουν. Φαντάζομαι άλλοι που λαμβάνουν αντίστοιχα μηνύματα, ενοχλούνται και είναι λογικό» τονίζει ο Καθηγητής Πολίτικής της Υγείας LSE Ηλίας Μόσιαλος.
Όπως έχει αποκαλύψει στον ΣΚΑΪ, απειλές κατά της ζωής του έχει δεχθεί και ο καθηγητής πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος για τις τοποθετήσεις του υπέρ του εμβολιασμού.