Κιθάρες, γιουκαλίλι και κάθε λογής άλλα μουσικά όργανα αποτέλεσαν την πιο μελωδική συντροφιά των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της καραντίνας για τον κορωνοϊό.
Είναι που «η μουσική μας φτιάχνει τη διάθεση», είναι και οι ευεργετικές ιδιότητες των μελωδικών ήχων και η περίοδος που ο κόσμος έμεινε στο σπίτι «έβγαλε» για αρκετούς από μέσα τους τον κρυμμένο… μουσικό, αφού όπως λένε οι ιδιοκτήτες καταστημάτων μουσικών οργάνων , οι πωλήσεις ξεπέρασαν κάθε προσδοκία αλλά και οι σκονισμένες κιθάρες και όχι μόνο, βγήκαν από τα πατάρια στο σαλόνι.
Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ Πρακτορείο fm 104,9, ο Κωνσταντίνος Πρελορέντζος, υπεύθυνος πωλήσεων σε κατάστημα μουσικών οργάνων στη Θεσσαλονίκη , ανέφερε πως ο κόσμος τις δύσκολες ημέρες του εγκλεισμού στράφηκε στη μουσική και πολλοί «ξέθαψαν» μέχρι και τα παλιά μουσικά τους όργανα από τις αποθήκες και τα πατάρια για να τα επισκευάσουν.
Αύξηση στις παραγγελίες μουσικών οργάνων στην καραντίνα
«Ενισχύσαμε και το τηλεφωνικό μας κέντρο για να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο πριν ανοίξουμε τα καταστήματα μας, τους καθοδηγούσαμε τηλεφωνικά για να αγοράσουν αυτό που τους ταιριάζει αλλά και για να φτιάξουν με κάποια αναλώσιμα υλικά τα ήδη υπάρχοντα μουσικά όργανά τους», δηλώνει ο κ. Πρελορέντζος.
Έγχορδα, πνευστά, κρουστά μπήκαν στην καθημερινότητα. Η μουσική και οι νότες έγιναν αγαπημένη ενασχόληση ακόμη και για όσους δεν είχαν ποτέ στο παρελθόν ασχοληθεί με τη μουσική αλλά αναζήτησαν στις νότες μια διαφορετική διέξοδο με... παρτιτούρες αισιοδοξίας. Οι Έλληνες άλλωστε μέσα στην καραντίνα ξέθαψαν παλιούς υπολογιστές και γκάτζετ και άρχισαν να τα... επισκευάζουν.
Η κιθάρα στην κορυφή των προτιμήσεων στην καραντίνα
«Η κιθάρα ήταν αυτή που κατέκτησε την κορυφή στις πωλήσεις και όπως αποδείχτηκε το αγαπημένο μουσικό όργανο για μικρούς και μεγάλους ενώ την τιμητική του στην περίοδο του εγκλεισμού αλλά και τώρα, έχει το γιουκαλίλι, καθώς το μικρό μέγεθος του, η ομοιότητα με την κιθάρα και η προσιτή τιμή του το τοποθετούν ψηλά στις προτιμήσεις των «νέων μουσικών του κορονοϊού» δηλώνει ο κ. Πρελορέντζος. Παλιότερη έρευνα άλλωστε έδειξε πως άνδρες που γνωρίζουν να παίζουν κιθάρα είναι συνήθως πιο ελκυστικοί στο αντίθετο φύλλο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η οικογένεια του οποίου έχει παράδοση στις πωλήσεις μουσικών οργάνων από το 1977, οι τιμές έχουν πέσει τα τελευταία χρόνια και δεν στοιχίζουν όπως παλιά που έπρεπε κάποιος να δώσει αρκετά ευρώ για να αποκτήσει ένα μουσικό όργανο , ενώ «τώρα μπορεί και με λίγα χρήματα να ξεκινήσει το μουσικό του ταξίδι...».
«Ανάρπαστα έγιναν και τα συνεδριακά μικρόφωνα και ο συνοδευτικός εξοπλισμός τους που μπορεί να υποστηρίξει τις διαδικτυακές επικοινωνίες και παρουσιάσεις» , εξήγησε ο ίδιος, κάτι που εξηγείται πιθανότατα από την ανάγκη επιχειρήσεων και ιδιωτών να πραγματοποιούν τηλεδιασκέψεις μέσα στον κορωνοϊό.