Οι ειδικοί στην Ελλάδα ανησυχούν για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού και το τρίτο κύμα της πανδημίας του ιού.
Για τον λόγο αυτό το υπουργείο Υγείας προχωρά στη δημιουργία πανελλαδικού δικτύου επιτήρησης και επαγρύπνησης με στόχο τον συντονισμό και την ενίσχυση της γονιδιωματικής επιτήρησης. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα από την μετάλλαξη του ιού είναι 26 έως σήμερα, αλλά υπάρχουν και άλλα κρούσματα προς διερεύνηση και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα και γι' αυτά.
Χθες πάντως στο υπουργείο Υγείας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για το θέμα, υπό τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και με τη συμμετοχή του προέδρου του επιστημονικού συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών Δημήτρη Θάνου, του προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα και των καθηγητών Σωτήρη Τσιόδρα, Γιώργου Σουρβίνου, Δημήτρη Παρασκευή και Γκίκα Μαγιορκίνη.
Σε δηλώσεις του ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στη σημασία του δικτύου για τις μεταλλάξεις, έτσι ώστε, όπως είπε, να υπάρχουν σωστά επιδημιολογικά στοιχεία, τα οποία θα οδηγήσουν στη σωστή επιδημιολογική ανάλυση. Γεγονός που θα βοηθήσει την κυβέρνηση να λαμβάνει τις ανάλογες αποφάσεις με γνώμονα τη δημόσια υγεία και την προστασία των πολιτών. Ειδικότερα, τα ύποπτα δείγματα μεταλλαγμένου στελέχους θα στέλνονται στο ΙΙΒΕΑΑ (Ιδρυμα Ιατροβιοτεχνολογικών Ερευνών).
Αρκουμανέας: «Δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση στα επιδημιολογικά στοιχεία»
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας μιλώντας στο ΣΚΑΪ 100,3 ανέφερε πως από τα 26 κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού που έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα τα περισσότερα ήταν στις εισόδους της χώρας και έχουν απομονωθεί. Παράλληλα, ο κ. Αρκουμανέας σημείωσε ότι «δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση στα επιδημιολογικά στοιχεία».
Προβληματίζει τους ειδικούς η εξάπλωση της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ενώ την ίδια στιγμή εντείνει τους φόβους για την επιτάχυνση του τρίτου κύματος πανδημίας στη χώρα.
Σαρηγιάννης: «Να ανησυχούμε αρκετά με την μετάλλαξη του ιού»
Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης μίλησε στον ΣΚΑΪ για τις τελευταίες εξελίξεις και τις σκέψεις των ειδικών γύρω από τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, που μετρά 26 κρούσματα στη χώρα μας.
Ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε πως «πρέπει να ανησυχούμε αρκετά, με την έννοια ότι είναι πιο μεταδοτικό. Οι προσομοιώσεις που έχουμε κάνει δείχνουν πως ακόμη και με μικρό αριθμό κρουσμάτων στη χώρα, δηλαδή τα 26 κρούσματα που έχουν καταγραφεί και τα άλλα που διερευνώνται, μπορεί να έχουμε επιτάχυνση της εμφάνισης ενός τρίτου κύματος».
Ενα από τα πρώτα και σημαντικότερα προβλήματα που θα δημιουργήσει η εξάπλωση του νέου στελέχους θα είναι η συμφόρηση του συστήματος υγείας και κυρίως των ΜΕΘ με την αύξηση των διασωληνωμένων.
Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης εκτίμησε, μάλιστα, πως στα μέσα Μαρτίου το ποσοστό των γεμάτων ΜΕΘ θα εκτιναχθεί εκ νέου εξαιτίας των ανοικτών σχολείων. «Αν δεν άνοιγαν τα σχολεία, αυτό θα το συναντούσαμε τον Μάιο», εξήγησε αρχικά, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν διαφωνεί στο άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων, παρότι θεωρεί ότι είναι ένα επίφοβο βήμα.
«Εύκολος ο εντοπισμός του νέου στελέχους του κορωνοϊού»
Συμπληρώνοντας σχετικά με τη μετάλλαξη του κορωνοϊού, ο καθηγητής Σαρηγιάννης δήλωσε ότι είναι εύκολος ο εντοπισμός του μεταλλαγμένου στελέχους, αλλά παίρνει λίγες ημέρες παραπάνω. «Για να αποφύγουμε ένα νέο lockdown, πρέπει να δράσουμε άμεσα, με καλή ανίχνευση των στελεχών του ιού», επισήμανε στη συνέχεια, ενώ συμπλήρωσε πως «πρέπει να είμαστε έτοιμοι να διαθέσουμε τάχιστα τα εμβόλια».
«Δεν μας παίρνει να ανοίξουμε άλλες δραστηριότητες
Για το σταδιακό άνοιγμα άλλων κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων, ο κ. Σαρηγιάννης ήταν κατηγορηματικός, λέγοντας πως «πιστεύω ότι δεν μας παίρνει να ανοίξουμε άλλες δραστηριότητες». Πρόσθεσε, επίσης, πως είναι απαραίτητο να πάρουμε ενεργά μέτρα μείωσης του ιικού φορτίου στην κοινωνία, ώστε «να αποφύγουμε τα συνεχή lockdown» και αναφέρθηκε στη σημασία της απολύμανσης του αέρα εσωτερικών χώρων, κυρίως στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και σε μαγαζιά, σχολεία. «Να κάνουμε ό,τι μπορούμε, τουλάχιστον στις πολυπληθείς τάξεις να υπάρχουν τέτοια συστήματα», τόνισε.
Καταλήγοντας, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ αναφέρθηκε στο ζήτημα των τελευταίων ωρών σχετικά με τις υφασμάτινες μάσκες προστασίας, λέγοντας: «Παρέχουν χαμηλότερο επίπεδο προστασίας, έτσι κι αλλιώς. Εγώ για τα παιδιά μου θα αγόραζα χειρουργικές μάσκες».
Κορωνοϊός: Ανοίγουν Γυμνάσια και Λύκεια από την 1η Φεβρουαρίου
Νωρίτερα, όπως ανακοίνωσε από το υπουργείο Υγείας η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου ανοίγουν για διά ζώσης εκπαίδευση και τα Γυμνάσια και Λύκεια ως ένα βήμα προς τη σταδιακή άρση των μέτρων. Στις «κόκκινες» περιοχές, τα Λύκεια θα παραμείνουν κλειστά.
Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 585 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο, 288 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ έχουμε 28 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.598 θανάτους συνολικά στη χώρα.