Κορωνοϊός: Επληξε τους ηλικιωμένους, τώρα απειλεί τους νέους -Τρεις επιστήμονες εξηγούν το γιατί - iefimerida.gr

Κορωνοϊός: Επληξε τους ηλικιωμένους, τώρα απειλεί τους νέους -Τρεις επιστήμονες εξηγούν το γιατί

Νέες κοπέλες στο πλοίο
Γιατί κινδυνεύουν οι μικρότεροι από τον Covid-19
ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ

«Καμπανάκι» κινδύνου για την προστασία των νέων απέναντι στον κορωνοϊό κρούουν τα μέλη της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, καθώς είναι σαφές πλέον ότι, σε αντίθεση με το περυσινό καλοκαίρι, ο Covid-19 «χτυπά» τις μικρότερες ηλικίες.

Τους λόγους αναλύουν στο iefimerida.gr τρεις διακεκριμένοι επιστήμονες, καλώντας τα άτομα νεότερης ηλικίας να εμβολιαστούν, ώστε να αποτραπεί ένα τέταρτο επιδημικό κύμα στη χώρα μας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Αχιλλέας Γκίκας, καθηγητής Εσωτερικής Παθολογίας και Μολυσματικών Ασθενειών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, αναφέρει ότι είναι πολλοί οι παράγοντες για τους οποίους μολύνονται το τελευταίο διάστημα οι νέοι.

5%-10% το ποσοστό εμβολιασμού στην ηλικία 20 έως 30 ετών

«Ένας βασικός λόγος είναι ότι αυτή τη στιγμή έχει εμβολιαστεί το 60% των ατόμων της μεγάλης ηλικίας και των ανοσοκατεσταλμένων. Οπότε ο ιός ''πιάνει'' τις μικρότερες ηλικίες, αυτούς που επιστημονικά αποκαλούμε επίνοσους, που επιδέχονται δηλαδή νόσησης. Στους νέους το ποσοστό εμβολιασμού είναι σαφώς πολύ μικρό, περίπου 5%-10% στα άτομα από 20 έως 30 ετών, γεγονός που τους καθιστά ευάλωτους», εξηγεί ο κ. Γκίκας.

Παράλληλα, οι νέοι είναι αυτοί που παρουσιάζουν μεγαλύτερη κινητικότητα και κατά συνέπεια κινδυνεύουν περισσότερο από τη μόλυνση με τον ιό.

«Οι νέοι συμμετέχουν σε πάρτι, διασκεδάζουν, πάνε διακοπές. Επίσης, εργάζονται, μετακινούνται με τρένα, λεωφορεία, αεροπλάνα. Έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσουν από έναν άνθρωπο μεγαλύτερης ηλικίας. Μέχρι πρότινος δεν κυριαρχούσε αυτό το προφίλ των νοσούντων. Είχαμε τους άνω των 60 ετών και τους ανοσοκατεσταλμένους. Αυτό έχει αλλάξει», σχολιάζει ο καθηγητής Εσωτερικής Παθολογίας και Μολυσματικών Ασθενειών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επείγουσα ανάγκη να εφαρμόζονται τα μέτρα που λαμβάνονται

Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με τον κ. Γκίκα, τα μέτρα που λαμβάνει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα πρέπει απαρεγκλίτως να τηρούνται, ειδικά αυτή την περίοδο, που οι μετακινήσεις είναι περισσότερες και ο κόσμος, λόγω του θέρους, έχει χαλαρώσει.

«Αναγνωρίζω ότι ο έλεγχος είναι ένα πολύπλοκο θέμα. Δεν μπορεί η πολιτεία να έχει αστυνομικούς ελέγχους παντού. Χρειάζεται ο καθένας μας να συνειδητοποιήσει ότι ο κίνδυνος ελλοχεύει. Ο νέος, αν κολλήσει, το πιθανότερο είναι ότι θα περάσει ελαφρά τη νόσο, αλλά μεταφέρει και μεταδίδει τον ιό στην υπόλοιπη οικογένεια. Είμαστε σε κρίσιμη καμπή και θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί», επισημαίνει.

Ευάλωτοι απέναντι στον κορωνοϊό οι νέοι το φετινό καλοκαίρι

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, συμφωνεί ότι το φετινό καλοκαίρι οι νέοι είναι πιο ευάλωτοι απέναντι στον SARS-CoV-2.

«Βλέπουμε τους νέους να μολύνονται σε μεγαλύτερο βαθμό, ενώ παλαιότερα είχαμε τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Αυτό πλέον έχει τροποποιηθεί, κυρίως γιατί οι άνω των 60 ετών έχουν εμβολιαστεί σε ένα μεγάλο ποσοστό. Οι συστάσεις υπάρχουν κυρίως για τους ανεμβολίαστους, έτσι ώστε να λαμβάνουν τη μέγιστη δυνατή προσοχή. Και οι νέοι μας παραμένουν ανεμβολίαστοι», τονίζει ο κ. Παρασκευής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένας ακόμη λόγος, για τον οποίο οι νέοι είναι εκτεθειμένοι στον ιό, είναι γιατί δεν τηρούν τα μέτρα και τις αποστάσεις.

«Σε αντίθεση με τους ηλικιωμένους, συγχρωτίζονται. Ας δούμε τι συμβαίνει σε περιοχές που είναι δημοφιλείς για διακοπές. Το πρόβλημα εκεί είναι εντονότερο. Σχετίζεται με τη διασκέδαση, τη χαλάρωση, τον συγχρωτισμό, τη μη τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και επίσης την παρουσία του στελέχους Δέλτα, που είναι πιο μολυσματικό», επισημαίνει το μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, σχολιάζοντας ότι σε περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη ο ιός προσβάλλει τα άτομα, τις ηλικιακές ομάδες που δεν έχουν εμβολιαστεί σε μεγάλο ποσοστό.

Υποχρεωτικοί οι έλεγχοι από και προς τα νησιά -Επανεξετάζονται τα μέτρα στους κλειστούς χώρους

Για τους λόγους αυτούς η επιτροπή έλαβε και αναμένεται να λάβει περαιτέρω μέτρα για τον περιορισμό των κρουσμάτων, κυρίως ανάμεσα στους νέους.

Η κ. Παρασκευής αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το μέτρο που έχει ληφθεί και εφαρμόζεται εδώ και μία εβδομάδα είναι ο πιο αυστηρός έλεγχος κατά την αναχώρηση για νησιωτικούς προορισμούς, όπου απαιτείται αρνητικό αποτέλεσμα με rapid test ή μοριακό έλεγχο. Ο έλεγχος αυτός είναι υποχρεωτικός και κατά την επιστροφή από τους ταξιδιωτικούς προορισμούς. Επίσης, σε ό,τι αφορά στα μέτρα που έχουν αναγγελθεί, ενδεχομένως να επανεξεταστούν για τους κλειστούς χώρους, τα μπαρ, τα κέντρα διασκέδασης τόσο ως προς το ποσοστό κάλυψης όσο και προς το αν θα είναι για αμιγώς εμβολιασμένους ή θα υπάρχει μεικτή κάλυψη. Σε κάθε περίπτωση, τα όσα αποφασίζονται θα πρέπει να τηρούνται, αλλιώς δεν έχει κανένα νόημα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετακίνηση των κρουσμάτων στους 20άρηδες

Για τον αυξημένο αριθμό των κρουσμάτων μιλά ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, τονίζοντας πως «ο χειμώνας, με τη μετάλλαξη Δέλτα, θα είναι χειρότερος, αν δεν εμβολιαστεί μεγάλος αριθμός των πολιτών και κυρίως των νέων».

«Η φετινή εικόνα του καλοκαιριού είναι τελείως διαφορετική. Οι μεγαλύτερης ηλικίας έχουν κάνει το εμβόλιο και ως εκ τούτου προφυλάσσονται. Αυτοί που είναι απροφύλακτοι με την εμβολιαστική έννοια αλλά και από πλευράς συμπεριφοράς είναι οι πιο νέοι. Καταγράφεται μια τεράστια μετακίνηση των κρουσμάτων της μέσης ηλικίας στις μικρότερες ηλικιακές ομάδες, στους 20άρηδες, που δεν το είχαμε πέρυσι. Άρα, τίθεται θέμα προφύλαξης και αυτών. Τώρα, κατά την εκτίμησή μου, οι λόγοι είναι καθαρά επιδημιολογικοί και δεν έχουν σχέση με την επιδημιολογία του ιού», τονίζει.

Ο ίδιος καλεί πολίτες και Πολιτεία να εφαρμόσουν τα μέτρα που συστήνει η επιτροπή, λέγοντας: «Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει μια γενικευμένη εκστρατεία εμβολιασμού, της οποίας βέβαια τα αποτελέσματα θα δούμε μετά από δύο μήνες, οπότε αυτό σημαίνει ότι δεν προλαβαίνουμε την καλοκαιρινή περίοδο. Επίσης, πρέπει να πιεστεί και ο ΕΟΦ να βγάζει δεδομένα γύρω από τις παρενέργειες που καταγράφονται και οι οποίες είναι σαφώς λιγότερες απ’ αυτές που δημοσιοποιούνται».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ