Με τα μάτια στραμμένα στους οδυνηρούς αριθμούς νεκρών και διασωληνωμένων εξαιτίας του κορωνοϊού, αλλά και στην αχτίδα αισιοδοξίας που εκπέμπει η αύξηση των εμβολιασμών τις τελευταίες ημέρες, η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν συζητά lockdown και πως στο επίκεντρο των προσπαθειών της παραμένει η στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Το άλμα σε διασωληνωμένους και θανάτους το τελευταίο εικοσιτετράωρο τρομάζει... Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, καταγράφηκαν 7.287 νέα κρούσματα του κορωνοϊού, οι συμπολίτες μας που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ξεπέρασαν τους 600 για πρώτη φορά το τελευταίο εξάμηνο, ενώ είχαμε νέο «μαύρο ρεκόρ» θανάτων το τελευταίο 24ωρο, οι οποίοι ανήλθαν σε 105, αριθμός που δεν είχε καταγραφεί στη χώρα μας από τις 3 Μαΐου 2021.
Κυβέρνηση και ειδικοί ωθούν ολοένα και περισσότερους πολίτες να ξεκινήσουν τον εμβολιασμό τους και όσους έχουν κάνει τις δύο δόσεις, να προγραμματίσουν και την τρίτη, απαριθμώντας τα πλεονεκτήματά της.
Ωστόσο, παρά τα νέα, πιο αυστηρά μέτρα, όπως εξαγγέλθηκαν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και τέθηκαν σε εφαρμογή το πρωί της Δευτέρας, η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως δεν προτίθεται να προχωρήσει σε ένα γενικευμένο lockdown, παρόμοιο με εκείνα που βιώσαμε το περασμένο διάστημα.
Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου στις πιεστικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων για ένα ενδεχόμενο lockdown: «Η ερώτηση είναι τι θα γίνει άμα γίνει Αρμαγεδδών και πως ορίζεται ο Αρμαγεδδών δεν υπάρχει απάντηση. Δεν φεύγουμε από αυτό (σ.σ. στρατηγική), ούτε εκτιμούμε ότι θα φτάσουμε σε τέτοιου τύπου ακραία διλήμματα, γι' αυτό πάμε με αυτόν τον τρόπο. Υπάρχει μια εικόνα η οποία είναι δυσάρεστη. Υπάρχει μια πίεση μεγάλη στο ΕΣΥ, που πιέζεται αλλά αντέχει, υπάρχει μια αίσθηση ότι δεν αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο οι συνέπειες αυτής της ιστορίας».
Δεν θα υπάρξει lockdown
«Δεν θα υπάρξει lockdown, ούτε υπάρχει σχετική εισήγηση από την επιστημονική επιτροπή» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σε συνομιλία του με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.
Όπως εξήγησε, με βάση τα στοιχεία της πανδημίας, οι επιδημιολογικοί δείκτες θα παρουσιάζουν επιδείνωση, με το καλό σενάριο να θέλει την κορύφωση (των κρουσμάτων) στην πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου και το κακό σενάριο να εντοπίζει το «πικ» μετά τα Χριστούγεννα.
Σε κάθε περίπτωση, μια ακόμη παράμετρος που βάζει στη συζήτηση η κυβέρνηση είναι το γεγονός πως το πλήθος των νέων κρουσμάτων δεν αποτελεί δείκτη της πορείας της πανδημίας από μόνο του. Θα πρέπει να συνυπολογιστεί και ο αριθμός των τεστ κάθε φορά, με τη χώρα μας να είναι μονίμως στην πρώτη θέση του τέστινγκ στην Ευρώπη και φυσικά και οι υπόλοιποι δείκτες, όπως οι νοσηλείες, οι βαριά ασθενείς και οι θάνατοι.
Με το βλέμμα στην τρίτη δόση του εμβολίου
Η πίεση από τα νέα μέτρα φέρνει σημαντικές αυξήσεις στα νέα ραντεβού εμβολιασμού, με την Ελλάδα να είναι στην τρίτη θέση στους εμβολιασμούς -κατά μέσο όρο- την τελευταία εβδομάδα.
Οι ειδικοί σημειώνουν πως ειδικά τα ραντεβού για την τρίτη δόση εξελίσσονται με ικανοποιητικό ρυθμό.
Μιλώντας το απόγευμα, κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, σημείωσε πως «η ενίσχυση της ανοσίας και της γενικής και της τοπικής με τη χορήγηση της τρίτης δόσης φαίνεται ότι θα συμβάλει καθοριστικά στην πρόληψη της μόλυνσης και τη διασπορά του ιού στο περιβάλλον με αντίκτυπο και τη μείωση των κρουσμάτων, όπως έχει ήδη φανεί με τη μελέτη στο Ισραήλ».
Εκείνο που είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, άλλωστε, ήταν το γεγονός πως φαίνεται, σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου, πως «ο χρόνος αύξησης των αντισωμάτων μετά την τρίτη δόση είναι γρήγορος, είναι ταχύς, εντός δύο-τριών ημερών, δεδομένου ότι η τρίτη δόση προκαλεί δευτερογενή ανοσιακή ανταπόκριση. Δεν θέλει, δηλαδή, τις εβδομάδες που έχουμε ακούσει για τη χορήγηση της πρώτης ή και της δεύτερης δόσης».
Τι συμβαίνει με όσους έχουν νοσήσει από κορωνοϊό
Στο πλαίσιο της ίδιας ενημέρωσης, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού τόνισε πως παρότι η αρχική εκτίμηση ήταν πως η φυσική ανοσία -η ανοσία δηλαδή που αποκτά κανείς αφού νοσήσει από κορωνοϊό- προστατεύει για διάστημα ενός έτους από τη λοίμωξη, εν τούτοις παρατηρούνται «διαταραχές που αφήνουν κενά για την προστασία του ατόμου».
«Η ανοσία από τη φυσική νόσο φαίνεται να εξασθενεί και η προστασία που προσφέρει δεν είναι η ίδια για όλα τα άτομα, για όλες τις μορφές της νόσου ή και τα υποκείμενα νοσήματα», σημείωσε η Μ. Θεοδωρίδου.
Αυτός είναι ο λόγος που η επιτροπή θα αναρτήσει το μεσημέρι της Τρίτης στο emvolio.gov.gr αναλυτικές οδηγίες για την αναμνηστική δόση και πότε θα πρέπει να την προγραμματίσουν άτομα που έχουν νοσήσει από τον κορωνοϊό.
Σε κάθε περίπτωση, η Μαρία Θεοδωρίδου υποστήριξε πως «νόσος και εμβολιασμός, υβριδική δηλαδή ανοσία, θεωρείται ότι προσφέρει, όπως έχουμε προαναφέρει, την καλύτερη προστασία».
Εντατικοί έλεγχοι για τήρηση μέτρων και αντιεμβολιαστές
Τέλος, η κυβέρνηση σκοπεύει -εκτός από τους εντατικούς ελέγχους για την τήρηση των νέων μέτρων- να βάλει τέλος και στις μηχανορραφίες ορισμένων, από το αντιεμβολιαστικό κίνημα, οι οποίοι αναζητούν τρόπους να εξασφαλίσουν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Παλαμά Καρδίτσας. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., από την έρευνα προέκυψε η συμμετοχή επτά ατόμων, μελών εγκληματικής ομάδας, σε 68 «εικονικές» δηλώσεις εμβολιασμού, που αφορούσαν τουλάχιστον 46 άτομα, από τις οποίες οι 22 περιελάμβαναν και τη δεύτερη δόση του εμβολίου.