Στη σχεδόν πλήρη αποκατάσταση της κανονικότητας για εμβολιασμένους πολίτες προχωρά η κυβέρνηση, καθώς θα ανακοινώσει την Τετάρτη την άρση των όποιων περιορισμών, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα προς την κοινωνία.
Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης αναμένεται να ανακοινώσει νέες, μεγαλύτερες ελευθερίες και προνόμια για τους εμβολιασμένους πολίτες, ακόμα και στις «κόκκινες» επιδημιολογικά περιοχές της χώρας.
Στον πυρήνα του σχεδίου που επεξεργάζεται το Μέγαρο Μαξίμου, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, είναι η πλήρης επιστροφή στην κανονικότητα για όσους έχουν εμβολιαστεί, χωρίς αστερίσκους.
Στις συζητήσεις που γίνονται περιλαμβάνεται η δυνατότητα να υπάρχουν όρθιοι στα καταστήματα διασκέδασης που λειτουργούν αμιγώς για εμβολιασμένους. Παράλληλα, στους αμιγείς χώρους δεν θα υπάρχουν περιορισμοί στην πληρότητα, ενώ οι εμβολιασμένοι δεν θα χρειάζεται να υποβάλλονται σε rapid test σε καμία δραστηριότητα.
Επίσης, συζητείται οι πλήρως εμβολιασμένοι να μην εμπίπτουν στα μέτρα που λαμβάνονται στις χαρακτηρισμένες «κόκκινες» περιοχές. Να μπορούν, δηλαδή, να κυκλοφορήσουν μεταξύ 1:00 με 6:00 το πρωί και να υπάρχει μουσική στην εστίαση, κάτι που απαγορεύεται τώρα. Ωστόσο, θα παραμείνει, όπως όλα δείχνουν, η υποχρεωτική χρήση μάσκας στο λιανεμπόριο.
«Οι εμβολιασμένοι δικαιούνται και πρέπει να έχουν προνόμια που να αντιστοιχούν στη συνδρομή τους στη μάχη κατά της πανδημίας» δήλωσε χαρακτηριστικά σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
Ανησυχία για τη Βόρεια Ελλάδα και τη Λάρισα
Την ίδια ώρα, ωστόσο, αυξημένη παραμένει η διάδοση του κορωνοϊού στη βόρεια Ελλάδα και τη Λάρισα, καθώς οι αριθμοί δείχνουν τάση εκτροχιασμού της επιδημιολογικής κατάστασης σε ορισμένες περιοχές της χώρας.
Ο αριθμός των θανάτων από τον κορωνοϊό στη χώρα μας ανήλθε το τελευταίο 24ωρο σε 34 πολίτες, ενώ 334 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ Covid της χώρας. Τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα υπολογίζονται σε 2.876.
Πώς κατανέμονται τα κρούσματα κορωνοϊού
Η ΠΕ Θεσσαλονίκης καταγράφει 441 νέα κρούσματα κορωνοϊού, την ώρα που στο σύνολο της Αττικής σημειώνονται 527. Η Θεσσαλονίκη προσεγγίζει κατά μέσο όρο τα 300 κρούσματα ανά ημέρα την τελευταία εβδομάδα (291, σύμφωνα με τον πίνακα του ΕΟΔΥ).
Στην Αττική, 120 μολύνσεις εντοπίζονται στο κέντρο της Αθήνας, 95 στα δυτικά προάστια, 66 στην Ανατολική Αττική, 56 στον Βόρειο Τομέα, 38 στη Δυτική Αττική, 61 στα νότια προάστια των Αθηνών και 74 στην ΠΕ Πειραιά.
Ανησυχητική παραμένει η επιδημιολογική εικόνα και στη Λάρισα, που το τελευταίο 24ωρο καταγράφει 208 κρούσματα κορωνοϊού.
Τριψήφιο αριθμό νέων μολύνσεων, 105 περιστατικά, καταγράφει και η Δράμα, καθώς η διάδοση εμφανίζεται αυξημένη για μία ακόμη ημέρα στη βόρεια Ελλάδα, ενώ 96 κρούσματα κορωνοϊού καταγράφονται στην Καβάλα, 84 στην Ξάνθη, 85 στην Πέλλα και 65 στην Πιερία.
Η κατανομή κρουσμάτων κορωνοϊού την Τρίτη 5 Οκτωβρίου
Από το σύνολο των 2.876 κρουσμάτων του νέου ιού στη χώρα, 14 είναι εισαγόμενα, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Η κατανομή των 2.862 νέων εγχώριων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα παρουσιάζεται στον κατωτέρω πίνακα:
Σε επίπεδο 4 (κόκκινο) Σέρρες και Καρδίτσα
Σε αυτό το πλαίσιο, φαίνεται πως η επιτροπή ειδικών αποφάσισε να ανεβάσει στο επίπεδο 4 του χάρτη επιδημιολογικής επιτήρησης του κορωνοϊού τις ΠΕ Σερρών και Καρδίτσας.
Η απόφαση για την εισήγηση αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να οριστικοποιηθεί την Τετάρτη, οδηγώντας τις περιοχές σε καθεστώς μίνι lockdown.
Όπως φαίνεται στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού του ΕΟΔΥ, η Καρδίτσα σημειώνει μέσο όρο 31 κρούσματα ημερησίως την τελευταία εβδομάδα, με τον αριθμό μολύνσεων ανά 100.000 πληθυσμού να υπολογίζεται στο 17,3 (στον κεντρικό τομέα Αθηνών ο ίδιος δείκτης είναι 10,39).
Αντίστοιχα, στις Σέρρες ο μέσος όρος νέων κρουσμάτων ημερησίως την τελευταία εβδομάδα υπολογίζεται σε 41 περιστατικά. Η ΠΕ της βόρειας Ελλάδας καταγράφει 18,7 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.
Αξίζει να σημειωθεί πως ανά 100.000, στη Λάρισα τα θετικά κρούσματα ανέρχονται σε 50,6, στην Καβάλα σε 48,8 και στη Δράμα σε 59,01.
Στο «κόκκινο» βόρεια Ελλάδα και Λάρισα
Θυμίζουμε πως από το πρωί της 1ης Οκτωβρίου τέθηκαν σε ισχύ μέτρα τοπικού χαρακτήρα στις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Χαλκιδικής και Κιλκίς, οι οποίες εντάχθηκαν στο επίπεδο 4, στο «κόκκινο» του επιδημιολογικού χάρτη.
Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε, παρατάθηκε η ισχύς των μέτρων στις Π.Ε. Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Καβάλας, Καστοριάς, Ξάνθης και Δράμας, μετά την εκ νέου αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων από την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων και την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού, στο πλαίσιο της επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας ανά Περιφερειακή Ενότητα και Δήμο σε εβδομαδιαία βάση.
Αυξημένο το ιικό φορτίο σε Ξάνθη, Λάρισα και Θεσσαλονίκη
Την ίδια ώρα, ο έλεγχος στα λύματα 12 μεγάλων αστικών κέντρων επιβεβαιώνει την τάση ανόδου του ιικού φορτίου, τουλάχιστον για τις περιοχές που βρίσκονται στο στόχαστρο των ειδικών.
Συγκεκριμένα, καθαρά αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στην Ξάνθη (+44%), στη Λάρισα (+125%) και στο Ρέθυμνο (+308%), ενώ οριακές ήταν οι αυξήσεις που παρατηρήθηκαν στα Χανιά (+11%), στη Θεσσαλονίκη (+28%) και στον Βόλο (+32%).