Μειώνεται αργά, αλλά σταθερά, το επιδημιολογικό φορτίο του κορωνοϊού στη χώρα, καθώς σήμερα καταγράφτηκε ο χαμηλότερος αριθμός νέων κρουσμάτων από τις 20 Οκτωβρίου, όταν και είχαν ανιχνευθεί 667 μολύνσεις σε όλη τη χώρα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, ο αριθμός νέων διαγνώσεων κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο ανέρχεται σε 693. Παραμένει παρ' όλα αυτά η πίεση στο Σύστημα Υγείας της χώρας, με 552 διασωληνωμένους, αν και οι ασθενείς στις ΜΕΘ μειώθηκαν κατά 25, σε σύγκριση με τη χθεσινή ημέρα. Στόχος της επιτροπής ειδικών είναι έως τα Χριστούγεννα οι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ όλη της χώρας να μειωθούν σε 300.
Τέλος, για μια ακόμη ημέρα παρέμεινε υψηλός ο αριθμός των ανθρώπων που κατέληξαν έπειτα από επιπλοκές που σχετίζονται με τον κορωνοϊό, που την Κυριακή ανήλθε σε 85.
Δεύτερη Κυριακή με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού
Η μόνη περίπτωση όλο αυτό το διάστημα που καταγράφτηκε τριψήφιος αριθμός νέων κρουσμάτων σε ημερήσια βάση ήταν την περασμένη Κυριακή, 6 Δεκεμβρίου, όταν και είχαν ανακοινωθεί 904 μολύνσεις.
Αξίζει να σημειωθεί πως το τελευταίο 24ωρο πραγματοποιήθηκαν 15.792 τεστ για τον κορωνοϊό (9.432 μοριακά και 6.360 rapid tests), αριθμός ελέγχων αυξημένος σε σύγκριση με εκείνους που πραγματοποιήθηκαν πριν από μία εβδομάδα (12.968). Νωρίτερα άλλωστε έγινε γνωστό πως σε σύνολο 1.245 rapid tests σήμερα στην Αττική, μόλις 19 βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό
Η ιδιαιτερότητα των ελέγχων για τον κορωνοϊό τα Σαββατοκύριακα
Μιλώντας για τη διακύμανση των νέων κρουσμάτων το Σαββατοκύριακο, ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, εξήγησε πως τις ημέρες αυτές συνήθως πραγματοποιούνται λιγότερα τεστ, ενώ αντίθετα αυξάνει το ποσοστό θετικότητας.
«Τα επίπεδα θετικότητας έχουν μεγάλη διακύμανση από ημέρα σε ημέρα. Το Σαββατοκύριακο εκτελούνται λιγότερες εξετάσεις καθώς λιγότεροι άνθρωποι ενδιαφέρονται να κάνουν την εξέταση και λειτουργούν λιγότερα εργαστήρια. Το ποσοστό όμως είναι μεγαλύτερο καθώς εκείνοι που προσέρχονται για τεστ είναι εκείνοι με τα πιο έντονα συμπτώματα», δήλωσε την Παρασκευή από το υπουργείο Υγείας, ο κ. Μαγιορκίνης.
Να σημειώσουμε εδώ πως ο ΕΟΔΥ αναμένεται να ανακοινώνει από την ερχόμενη εβδομάδα και τον επίσημο δείκτη θετικότητας στον κορωνοϊό.
Εμφανής η τάση μείωσης του επιδημιολογικού φορτίου
Οι ειδικοί έχουν αναφερθεί από την αρχή της εβδομάδας σε μια εμφανή τάση μείωσης του επιδημιολογικού φορτίου, το οποίο ωστόσο παραμένει υψηλό, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ για πρώτη φορά σημειώνεται και μια σχετική σταθεροποίηση διασωληνωμένων και θανάτων από την πανδημία.
Στα τέλη της εβδομάδας, η συρρίκνωση του επιδημιολογικού φορτίου έδειχνε τάσεις συρρίκνωσης, όμοιες με εκείνες της περασμένης εβδομάδας. «Στην Αττική η μείωση παρέμεινε στα 8% με 10% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ η Θεσσαλονίκη φτάνει τη μείωση μέχρι και το 30% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα» σημείωνε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγιορκίνης.
Ανησυχία των ειδικών για «παρατυπίες» εν μέσω εορτών
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου έκανε την ίδια ημέρα λόγο για σταθεροποίηση των νέων διασωληνώσεων και των θανάτων από τον κορωνοϊό. Όπως είπε, ο μέσος όρος νέων κρουσμάτων των τελευταίων επτά ημερών ήταν ως και την Παρασκευή τα 1.500 κρούσματα.
«Ο αόρατος αυτός εχθρός είναι ακόμη ανάμεσά μας και παραμονεύει» σημείνωσε ωστόσο η Βάνα Παπαευαγγέλου. «Ο συνωστισμός και οι συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία υπερμετάδοσης μέσα σε ένα βράδυ» τόνιζε, με το βλέμμα στην εορταστική περίοδο που ξεκινά.