Επιβεβαιώνεται η καθολική επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα για μια ακόμη εβδομάδα, σύμφωνα με την εβδομαδιαία ενημέρωση του ΕΟΔΥ για τις παραλλαγές του κορωνοϊού.
Το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του κορωνοϊού, που λειτουργεί υπό τον συντονισμό του ΕΟΔΥ, ολοκλήρωσε τη γονιδιωματική ανάλυση σε 838 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 11 Μαρτίου 2021 έως 10 Σεπτεμβρίου 2021.
Από τα 809 νέα δείγματα, τα 745 αφορούν στη μετάλλαξη Δέλτα, 63 αφορούν στην παραλλαγή Άλφα και 1 αφορά στη Βήτα.
Η συνολική εικόνα των μεταλλάξεων
Από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του κορωνοϊού μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί στην επικράτεια συνολικά 32.831 δείγματα από εγχώρια κρούσματα.
Από αυτά, 28.824 προέρχονται από τυχαία επιλογή δειγμάτων, 3.267 από στοχευμένη λήψη ή επιλογή δειγμάτων και για 740 δείγματα δεν είναι διαθέσιμος ο τρόπος επιλογής.
Όπως προκύπτει από το σύνολο των δεδομένων, τα τέσσερα πιο συχνά στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση που έχουν απομονωθεί είναι η Άλφα, με ποσοστό 53,99%, και ακολουθεί η Δέλτα με ποσοστό 29,27%, το στέλεχος B.1.1.318 (Variant E484K) με ποσοστό 8,13%, και η Βήτα με ποσοστό 1,15%.
Πώς κατανέμονται τα νέα κρούσματα αναφορικά με τις μεταλλάξεις
Στον πίνακα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε την απόλυτη και σχετική συχνότητα κρουσμάτων με μεταλλάξεις του κορωνοϊού τόσο την τελευταία εβδομάδα όσο όμως και από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης μέχρι σήμερα.
Πίνακας διασποράς μεταλλάξεων ανά περιφέρεια
Όπως θα δείτε στον πίνακα που ακολουθεί, επί του συνόλου των ελεγχθέντων δειγμάτων ανά Περιφέρεια, το τελευταίο δεκαπενθήμερο σχεδόν όλα τα κρούσματα κορωνοϊού αφορούν στη μετάλλαξη Δέλτα.
Συγκεκριμένα, πέραν της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Μακεδονίας, το σύνολο των δειγμάτων σε όλες τις περιφέρειες της χώρας αποτελεί κρούσμα της μετάλλαξης Δέλτα.
«Καμπανάκι» κινδύνου από τις ΗΠΑ, με νέες μεταλλάξεις
Μια νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, που μόλυνε εμβολιασμένους τροφίμους και μέλη του προσωπικού σε οίκο ευγηρίας στο Κεντάκι, εντοπίστηκε σε 47 Πολιτείες των ΗΠΑ.
Η μετάλλαξη R.1. μόλυνε 45 τροφίμους και μέλη του προσωπικού, με πρώτο φορέα έναν ανεμβολίαστο συνάδελφό τους, όπως αποκάλυψε η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας του Κεντάκι. Λόγω της μετάλλαξής της, η παραλλαγή αυτή, που πρωτοεντοπίστηκε στην Ιαπωνία, κατάφερε να ξεπεράσει τις άμυνες των αντισωμάτων που είχαν οι πλήρως εμβολιασμένοι, γεγονός που πυροδοτεί ιδιαίτερη ανησυχία.
Ο πρώην καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Γουίλιαμ Α. Χέιζελταϊν, σημειώνει ότι οι πέντε νέες μεταλλάξεις που βρέθηκαν στο στέλεχος R.1 πιθανώς διευκολύνουν τη μετάδοσή του και μπορούν να οδηγήσουν σε «αυξημένη αντίσταση στα αντισώματα».
Κι αυτό σημαίνει ότι μπορεί η μετάλλαξη αυτή να αποφεύγει εκείνα τα αντισώματα που παράγονται με τον εμβολιασμό, αλλά και εκείνα που απέκτησαν όσοι ανέρρωσαν από την Covid-19.
Η R.1 περιέχει τη μετάλλαξη W152L σε μια περιοχή της πρωτεΐνης ακίδας που αποτελεί στόχο των αντισωμάτων, και η οποία θα μπορούσε να μειώσει την αποτελεσματικότητά τους, σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Η εν λόγω μετάλλαξη εντοπίστηκε και σε μια παραλλαγή του στελέχους Δέλτα, που εντοπίστηκε στην Ινδία.