Στην επόμενη μέρα μετά την άρση των μέτρων περιορισμού που έχουν ληφθεί λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα αναφέρθηκε o καθηγητής μικροβιολογίας Aλκιβιάδης Βατόπουλος.
«Η ζωή μας θα είναι λίγο διαφορετική απ' ό,τι ήταν μέχρι τώρα. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν πρόκειται από τη μία μέρα στην άλλη να γυρίσουμε στο παρελθόν. Θα υπάρχει μία σταδιακή άρση των μέτρων και στενή παρακολούθηση της επιδημίας. Τι θα γίνει και πως θα είναι η πραγματικότητα σε μερικούς μήνες φοβάμαι ότι θα περιλαμβάνει κάποιες μάσκες, οπωσδήποτε μέτρα υγιεινής, μία απόσταση ανάμεσα στους ανθρώπους, τα περίφημα δύο μέτρα» ανέφερε αρχικά ο κ. Βατόπουλος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open TV.
«Το πότε θα βγούμε από τα μέτρα δεν είναι μακριά. Έχω την αίσθηση ότι μετά το τριήμερο της Πρωτομαγιάς θα αρχίσουμε να έχουμε μια σταδιακή απεμπλοκή από τα μέτρα για την οποία θα αποφασίσει η πολιτική ηγεσία» πρόσθεσε ο κ. Βατόπουλος.
Απαντώντας στο εάν μπορεί να υπάρξει κοινωνική αποστασιοποίηση στις παραλίες επεσήμανε ότι «στις παραλίες όλοι επιθυμούμε μία μοναχική περιοχή για να κάνουμε το μπάνιο μας. Οι ταβέρνες είναι σχετικά εύκολο να έχουν λιγότερα τραπέζια. Χρειάζεται να υπάρξει μία εφευρετικότητα. Το δύσκολο είναι πως θα έρχονται στη χώρα οι τουρίστες, αυτό το υγειονομικό διαβατήριο που ακούγεται. Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να υπάρξει μία διακρατική συζήτηση για το πως θα πείσουμε τους ξένους να έρθουν στην Ελλάδα αλλά και το πως θα τους υποδεχθούμε. Και αυτό διότι δεν μπορούμε να τους βάλουμε σε καραντίνα όταν φτάσουν στη χώρα μας» υποστήριξε ο καθηγητής μικροβιολογίας.
Ακόμη απαντώντας στο ερώτημα για το εάν υπάρχει ασφαλής μέθοδος υποβολής τουριστών σε διαγνωστικά τεστ πριν επιβιβαστούν στο αεροπλάνο εξήγησε ότι «μέχρι τότε θα υπάρξει καθώς είτε τα αντισώματα θα υπάρχουν ως εξέταση, είτε θα υπάρχουν μοριακά τεστ, τα αποτελέσματα των οποίων θα βγαίνουν σε πέντε λεπτά».
Τέλος, ο κ. Βατόπουλος αναφέρθηκε και στα κρούσματα που βρέθηκαν στο Κρανίδι λέγοντας ότι «σε τέτοιες περιπτώσεις χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς δεν πρέπει να φύγουν εκτός εστίας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση επιδημιολογικά δεν είχαμε 150 κρούσματα αλλά ένα. Ουσιαστικά όλοι κόλλησαν μεταξύ τους. Επιδημιολογικά είναι ένα συγκεκριμένο γεγονός που σημειώθηκε σε μία κλειστή περιοχή. Το θέμα είναι να μην έχει φύγει η κατάσταση εκτός περιοχής».