Κορωνοϊός: Καμπανάκι Τσιόδρα για δύσκολο χειμώνα -Προειδοποίηση ΠΟΥ για παράταση της πανδημίας μέχρι τέλος του 2022 - iefimerida.gr

Κορωνοϊός: Καμπανάκι Τσιόδρα για δύσκολο χειμώνα -Προειδοποίηση ΠΟΥ για παράταση της πανδημίας μέχρι τέλος του 2022

κορωνοϊός πλατεία Συντάγματος
© ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI/ΑΡΧΕΙΟΥ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Καμπανάκι κινδύνου για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού το επόμενο διάστημα έχουν σημάνει ειδικοί και αρμόδιες αρχές, προειδοποιώντας για τον χειμώνα που επίκειται, αλλά και τη διάρκεια που θα έχει.

Ειδικότερα, και όσον αφορά στη χώρα μας, πιο χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του καθηγητή Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, και μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος έκανε λόγο για δύσκολο χειμώνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Τσιόδρας παρουσίασε ανάλυση για τα αποτελέσματα της εμβολιαστικής προσπάθειας στη χώρα μας σύμφωνα με τα οποία από την έναρξη των εμβολιασμών έως τις 11 Οκτωβρίου 2021, έχουμε αποφύγει με τον εμβολιασμό 8.413 θανάτους, 5.561 νοσηλείες σε ΜΕΘ και 5.530 διασωληνώσεις. Αν είχαμε επιτύχει 95% εμβολιαστική κάλυψη σε ηλικίες άνω των 50 έως τα μέσα Ιουλίου θα είχαμε περίπου 1.200 λιγότερους θανάτους.

Εκτίμησε ωστόσο ότι ενόψει της χειμερινής περιόδου αναμένεται να «ξεφύγει» η κυκλοφορία τόσο του κορωνοϊού όσο και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων, τονίζοντας ότι «η τεράστια σημασία αυτών των δεδομένων για τη δημόσια υγεία είναι προφανής».

Η χειμερινή περίοδος δεν προμηνύεται εύκολη είπε ο κ. Τσιόδρας αναφέροντας ότι δεδομένα από τη Ρουμανία με εμβολιαστική κάλυψη πληθυσμού γύρω στα 34% δείχνει ένα «τεράστιο και καταστροφικότατο τέταρτο κύμα της νόσου», το οποίο συνοδεύεται από σημαντικές απώλειες που ξεπερνούν τους 500 ανθρώπους ανά ημέρα.

Στη Ρωσία με το 34% πλήρως εμβολιασμένοι χθες καταγράφηκαν πάνω από 1.000 θάνατοι. Άλλες χώρες μπαίνουν σταδιακά σε τέταρτο κύμα το οποίο, όπως είπε, θα το δούμε και στην Ελλάδα. «Όσοι περισσότεροι είμαστε εμβολιασμένοι, τόσο λιγότερες θα είναι και οι επιπτώσεις της νόσου», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι η ανάγκη ενίσχυσης της εμβολιαστικής προσπάθειας σε εθνικό επίπεδο είναι εξαιρετικά σημαντική.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι προειδοποιήσεις άλλων ειδικών για δύσκολο χειμώνα στην Ελλάδα

Σημειώνεται ότι και όλο το προηγούμενο διάστημα ειδικοί στη χώρα μας απηύθυναν προειδοποιήσεις παρόμοιες αυτής του κ. Τσιόδρα σχετικά με την πορεία της πανδημίας αλλά και τον επικείμενο χειμώνα. «Περιμένουμε να έχουμε αύξηση κρουσμάτων καθώς μπαίνουμε στον χειμώνα» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο καθηγητής Mικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής, εκτιμώντας ότι μπορεί να φτάσουμε και τα 5.000 κρούσματα ημερησίως.

«Το θέμα είναι να είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση και όχι ο αριθμός των κρουσμάτων», είχε τονίσει και επισήμανε ότι από τη στιγμή που δεν έχουμε πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμού και έχουμε και ένα σύστημα υγείας με τις αδυναμίες που έχει, εκεί σίγουρα θα χρειαστούν μέτρα. «Θα είναι δύσκολος χειμώνας λόγω χαμηλού ποσοστού εμβολιασμού», ανέφερε επίσης.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν προ ημερών και οι προειδοποιήσεις της προέδρου ΕΙΝΑΠ Ματίνας Παγώνη, η οποία είχε εκφράσει φόβους ότι μετά το Δεκέμβριο η κατάσταση θα δυσκολέψει κατά πολύ όσον αφορά την επέλαση του κορωνοϊού, καθώς οι εμβολιασμοί έχουν μειωθεί ενώ θα ξεσπάσουν και άλλες ιώσεις όπως η γρίπη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κορωνοϊός - ΠΟΥ: Παράταση της πανδημίας μέχρι το τέλος του 2022

Την ίδια στιγμή, περαιτέρω προβληματισμό προκαλεί η προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την διάρκεια που θα έχει τελικά η πανδημία του κορωνοϊού.

Ειδικότερα, ο ΠΟΥ προειδοποίησε ότι η πανδημία covid-19 «θα συνεχιστεί ένα χρόνο περισσότερο απ' όσο θα έπρεπε» να διαρκέσει, διότι οι φτωχές χώρες δεν λαμβάνουν τα εμβόλια που έχουν ανάγκη.

Ο δρ Μπρους Έιλγουορντ, αξιωματούχος του ΠΟΥ, εξήγησε ότι αυτό σημαίνει πως η υγειονομική κρίση θα μπορούσε «εύκολα να παραταθεί ως αργά το 2022».

Λιγότερο από το 5% του πληθυσμού της Αφρικής έχει ανοσοποιηθεί κατά της covid-19, έναντι του 40% στις περισσότερες άλλες ηπείρους.

Ο Έιλγουορντ κάλεσε τις πλούσιες χώρες να προσφέρουν τη σειρά τους στις φτωχές ώστε οι φαρμακευτικές εταιρείες να δώσουν προτεραιότητα στις χαμηλότερου εισοδήματος χώρες.

Οι πλούσιες χώρες πρέπει να παρέχουν εμβόλια στις φτωχότερες

Ο αξιωματούχος του ΠΟΥ επισήμανε ότι οι πλούσιες χώρες πρέπει να ελέγξουν και πού βρίσκονται σε ό,τι αφορά τις δωρεές τους σε εμβόλια βάσει των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μπορώ να σας πω ότι δεν βρισκόμαστε σε καλό δρόμο», τόνισε. «Πρέπει πραγματικά να εντείνουμε τους ρυθμούς, διαφορετικά ξέρετε τι θα συμβεί; Αυτή η πανδημία θα συνεχιστεί ένα χρόνο περισσότερο από όσο θα έπρεπε», υπογράμμισε.

Μια ένωση φιλανθρωπικών οργανώσεων, η People’s Vaccine, έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι μόνο μία στις επτά δόσεις, που έχουν δεσμευθεί να δωρίσουν οι πλούσιες χώρες και οι φαρμακευτικές εταιρείες, όντως φτάνει στον προορισμό της.

Η μεγάλη πλειονότητα των εμβολίων κατά της covid-19 έχει δοθεί σε χώρες με υψηλά ή άνω του μέσου εισοδήματα, ενώ στην Αφρική έχει χορηγηθεί μόλις το 2,6% των δόσεων που έχουν γίνει παγκοσμίως.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ