Η Αττική παραμένει στο επίκεντρο της επιδημίας του κορωνοϊού, καθώς για μία ακόμα ημέρα ο αριθμός των κρουσμάτων στην περιφέρεια παραμένει σταθερά σε υψηλά επίπεδα.
Ειδικότερα, από τα 315 κρούσματα που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ, τα 165 καταγράφονται στην Αττική, τη στιγμή μάλιστα που στην περιοχή τίθενται σε ισχύ από τα μεσάνυχτα νέα μέτρα, που έχουν ως στόχο τον περιορισμό της επιδημίας.
Ειδικότερα, και όπως είχε ανακοινώσει την Παρασκευή ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, στην Περιφέρεια Αττικής και στις περιοχές που είναι σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων, δηλαδή στην Ημαθία, στο Κιλκίς, στην Πέλλα, στην Πιερία, στη Χαλκιδική, στα Χανιά, στο Ηράκλειο Κρήτης, στη Ζάκυνθο, στη Λέσβο και στη Μύκονο, αναστέλλεται από σήμερα έως τις 4 Οκτωβρίου η λειτουργία κάθε είδους επιχείρησης λιανικής πώλησης αγαθών, όπως τα περίπτερα, τα μίνι μάρκετ και οι κάβες από τις 12:00 τα μεσάνυχτα έως τις 5:00 τα ξημερώματα της επόμενης μέρας. Από το μέτρο εξαιρούνται τα φαρμακεία και τα πρατήρια καυσίμων. Τόσο στις παραπάνω περιοχές όσο και στις περιοχές που βρίσκονται σε επιδημιολογική επιτήρηση, δηλαδή στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στις περιφερειακές ενότητες της Θεσσαλονίκης, Καρδίτσας, Λάρισας, Κέρκυρας, στον Δήμο Βόλου, στη Σαντορίνη, στη Ρόδο, στην Κω, στην Πάρο και στην Αντίπαρο, επιτρέπεται το take away, το drive through και το delivery για τα εστιατόρια, με εξαίρεση την πώληση αλκοόλ.
Σημειώνεται ότι το ωράριο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε όλες τις περιοχές που είναι σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων ή επιδημιολογικής επιτήρησης και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος έκλειναν από τα μεσάνυχτα έως τις 7:00 το πρωί, αναπροσαρμόζεται και πλέον τα καταστήματα αυτά μπορούν να λειτουργούν από τις 5:00 το πρωί.
Συνοπτικά, τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα στην Αττική είναι τα εξής:
Απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12:00 τα μεσάνυχτα έως τις 05:00 της επομένης.
Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κ.λπ.
Τίθεται ανώτατο όριο 9 συμμετεχόντων σε οποιαδήποτε δημόσια ή κοινωνική εκδήλωση ή συνάθροιση, ανεξαρτήτως αν αυτή πραγματοποιείται σε ιδιωτικούς ή δημόσιους, εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους.
Ειδικώς σε γάμους, βαπτίσεις, κηδείες, καθώς και τις συνδεόμενες με τις τελετές αυτές δεξιώσεις ή άλλες εκδηλώσεις τίθεται ανώτατο όριο 20 συμμετεχόντων.
Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς α' βαθμού, όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
Προσωρινή αναστολή πραγματοποίησης συναυλιών και λειτουργίας χειμερινών κινηματογράφων και θεάτρων, καθώς και θερινών θεάτρων.
Σε κάθε είδους χώρους εργασίας, δημόσιους και ιδιωτικούς, επιβάλλεται η χρήση μη ιατρικής μάσκας προστασίας.
Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για την αποφυγή συνωστισμού σε πλατείες
Την ίδια στιγμή, και ενώ τα μέτρα για την Αττική έχουν δημοσιευθεί ήδη σε ΦΕΚ, εντείνεται η ανησυχία για τα αυξανόμενα κρούσματα στο κέντρο της Αθήνας γεγονός που οδήγησε τις υγειονομικές αρχές να προχωρήσουν σε στοχευμένα τεστ κορωνοϊού σε επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές στο κέντρο της πόλης.
Ταυτόχρονα, έχει τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο της ΕΛΑΣ για την αποφυγή συνωστισμού στις πλατείες και τα πάρκα.
Έως αυτή την ώρα, όπως επισήμαναν σήμερα πηγές του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών τηρεί τις οδηγίες της Αστυνομίας για την αποφυγή συνωστισμού και διάδοσης του ιού.
Παράλληλα ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου σημείωσε ότι κύρια αποστολή της ΕΛΑΣ είναι να συνδράμει στην προστασία των πολιτών από τον κορωνοϊό, ενώ επισημαίνει ότι το βασικότερο μέσο αποτροπής του είναι η ατομική ευθύνη. «Σε καμία περίπτωση η λειτουργία της δεν θα πρέπει να λογίζεται ως μηχανισμός καταστολής. Οι εντολές που έχουν δοθεί από την πολιτική ηγεσία και το Αρχηγείο είναι η παρουσία των αστυνομικών και των ομάδων δράσης ή των περιπολικών να επικεντρώνονται στις επονομαζόμενες πηγές συνωστισμού - πλατείες, μέσα μαζικής μεταφοράς, εμπορικά κέντρα, χώρους ψυχαγωγίας ή εστίασης - με συνεχείς συστάσεις και προτροπές προς τους πολίτες. Να φορούν τις μάσκες τους ή να κρατούν τις προβλεπόμενες από τους ειδικούς αποστάσεις. Φυσικά, μέσα στο έργο της Αστυνομίας, μαζί με τις άλλες υπηρεσίες ή την ανεξάρτητη αρχή που έχουν αναλάβει την αποστολή αποτροπής της πανδημίας, είναι και η επιβολή προστίμων στους μη συμμορφούμενους. Αλλά η κύρια αποστολή είναι να συνδράμουμε με οδηγίες εγρήγορσης τους πολίτες στο να προστατευθούν καλύτερα από τον ιό», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.
Συνεχείς περιπολίες και ηχογραφημένο μήνυμα από περιπολικά
Η ΕΛ.ΑΣ. στο πλαίσιο του σχεδίου που έχει τεθεί σε ισχύ πραγματοποιεί συνεχείς περιπολίες σε πλατείες της Αττικής, ειδικά σε εκείνες που συγκέντρωναν παραδοσιακά τον περισσότερο κόσμο, καθώς και σε πάρκα και διάφορους άλλους ανοιχτούς χώρους, ενώ επεμβαίνει άμεσα σε περίπτωση που ξαφνικά υπάρξει συνωστισμός. Κάτι που συνέβη το βράδυ της περασμένης Τρίτης, 22 Σεπτεμβρίου, στην Πλατεία Βαρνάβα, στο Παγκράτι.
Παράλληλα, ηχογραφημένο μήνυμα της ΕΛ.ΑΣ. προς τους πολίτες, που ακούγεται από τα περιπολικά από την Τρίτη για την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού, τονίζει ότι δεν επιτρέπονται οι συγκεντρώσεις άνω των εννέα ατόμων σε εξωτερικούς χώρους, ενώ επισημαίνει πως όλοι πρέπει να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία.
Τα πρόστιμα για τις παραβάσεις
Σημειώνεται πάντως ότι, σύμφωνα με το ΦΕΚ, στις επιχειρήσεις που προχωρούν σε παραβάσεις και δεν συμμορφώνονται με τα περιοριστικά μέτρα στην Αττική θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ. Παράλληλα, σύμφωνα με το ΦΕΚ, όσον αφορά στο ανώτατο όριο συμμετεχόντων σε δημόσιες ή κοινωνικές εκδηλώσεις, σε περίπτωση παράβασης θα επιβάλλονται κυρώσεις 150 ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, και στις επιχειρήσεις ή στα φυσικά πρόσωπα που διοργανώνουν εκδηλώσεις, από 3.000 έως 5.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων για 15 ημερολογιακές ημέρες.