Νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού κατέγραψε χθες η Αττική, την ημέρα που ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων μέσα στο 2021.
Τα 2.353 κρούσματα ήρθαν ως αποτέλεσμα του μεγάλου αριθμού ελέγχων που έγινε το προηγούμενο 24ωρο (πάνω από 60.000 αριθμός επίσης ρεκόρ), με την Αττική να καταγράφει το χειρότερο ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας.
Αττική: 1.159 κρούσματα -Πώς κατανέμονται
Μετά τα 1.047 κρούσματα που είχαν ανακοινωθεί στις 23 Φεβρουαρίου, για δεύτερη φορά το σύνολο των περιστατικών μόλυνσης ανέρχεται σε 4ψηφιο νούμερο και αυτή τη φορά αρκετά μεγαλύτερο καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι από τα 2.353, τα 1.159 κρούσματα εντοπίζονται στην Αττική με το κέντρο της Αθήνας να «φλέγεται» καθώς καταγράφηκαν 318 κρούσματα. Εξίσου ανησυχητικοί είναι οι αριθμοί και στον Πειραιά (202) και τα δυτικά προάστια (185), την ώρα που τα νοσοκομεία της Αττικής ασφυκτιούν.
Αναλυτικά τα κρούσματα στην Αττική ανά περιοχή:
- 103 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής
- 155 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών
- 185 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών
- 41 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής
- 318 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών
- 127 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών
- 202 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς
Στα «κόκκινα» και η Θεσσαλονίκη -9χρονος σε ΜΕΘ στην Πάτρα
Η κατάσταση είναι εξίσου ανησυχητική και στην Θεσσαλονίκη και την Αχαΐα. Η Θεσσαλονίκη παρουσιάζει σταθερά αυξητικές τάσεις με τα κρούσματα να φτάνουν χθες τα 304, την ώρα που η Αχαΐα μετρά 112 και η Λάρισα 90.
Στην Πάτρα ένα 9χρονο παιδί νοσηλεύεται στην ΜΕΘ με κορωνοϊό. Το παιδί είναι από το ίδρυμα Κιβωτός της Αγάπης και διαγνώστηκε θετικό, ωστόσο τα πράγματα δεν φαίνεται να είναι ανησυχητικά για την εξέλιξη της υγείας του.
Χθες, σύμφωνα με το thebest, στην κλινική του ΠΓΝΠ με κορωνοϊό νοσηλεύονται τρία παιδιά: μία 15χρονη που εισήχθη την προηγούμενη εβδομάδα ένας 14χρονος, μια 14χρονη, αλλά και ένας 6χρονος στα ύποπτα με εικόνα πολυσυστηματικού φλεγμονώδους συνδρόμου στα παιδιά.
Ανησυχία για τις μεταλλάξεις -Τι αναφέρει ο καθηγητής Σουρβίνος
Την ίδια στιγμή οι επιστήμονες δείχνουν ιδιαίτερη ανησυχία για την εξάπλωση της μετάλλαξης του κορωνοϊού και ιδίως της βρετανικής που φαίνεται πως εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα στη χώρα.
Ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και μέλος του Δ.Σ. του ΕΟΔΥ, Γιώργος Σουρβίνος, ανέφερε χαρακτηριστικά στο iefimerida.gr ότι «το στέλεχος με τη βρετανική μετάλλαξη φαίνεται ότι εξαπλώνεται με σημαντική ταχύτητα στη χώρα μας και σε ορισμένες περιοχές επικρατεί, γεγονός το οποίο δεν υπήρχε τον περασμένο Νοέμβριο. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε σε αυτή τη χρονική φάση σε τι ποσοστό υπάρχει στην κοινότητα επί του συνόλου, αλλά σύντομα με τη χρήση αλγορίθμων θα γνωρίζουμε τη διασπορά του στο γενικό πληθυσμό. Μπορώ όμως να πω, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ότι η μετάλλαξη εντοπίζεται σε σημαντικό ποσοστό των θετικών δειγμάτων».
Μητσοτάκης: Να εξηγήσουμε στους πολίτες πως οι μεταλλάξεις κάνουν τον ιό πιο μεταδοτικό
Για τις μεταλλάξεις τοποθετήθηκε χθες και ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο «Σωτηρία».
«Αυτό που βλέπουμε τώρα και πρέπει να εξηγήσουμε και στους πολίτες είναι ότι τα καινούργια στελέχη του ιού -οι μεταλλάξεις, οι λεγόμενες βρετανικές μεταλλάξεις- κάνουν τον ιό πιο μεταδοτικό. Αυτό εξηγεί και την απότομη αύξηση των κρουσμάτων, παρά το γεγονός ότι έχουμε πάρει μέτρα προστασίας και βρισκόμαστε ουσιαστικά σε lockdown στην Αττική εδώ και κάποιες εβδομάδες. Και ευτυχώς που το κάναμε, διότι αν δεν το είχαμε κάνει τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.