Με τον Νοέμβριο να αποδεικνύεται ο φονικότερος μήνας της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, το ενδεχόμενο να αρθεί το lockdown στο τέλος του μήνα μοιάζει να απομακρύνεται.
Η χώρα μετρά μόνο τον Νοέμβριο 1.004 νεκρούς από κορωνοϊό. Ολα αυτά ενώ συμπληρώθηκαν δύο εβδομάδες πανελλαδικού lockdown και τρεις στη Θεσσαλονίκη. Στη συμπρωτεύουσα τα στοιχεία παραμένουν ανησυχητικά, με τα κρούσματα να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα (χθες υπήρχε μόνο κάποια κάμψη), ενώ τεράστια είναι η πίεση που ασκείται στα νοσοκομεία.
Την Παρασκευή επιτάχθηκαν δύο ιδιωτικές κλινικές, ενώ στο 424 στήνεται κινητό νοσοκομείο στο προαύλιο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η τεράστια ζήτηση. Κάθε εφημερία στα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας μοιάζει με «πόλεμο», καθώς οι εισαγωγές είναι δεκάδες, εκ των οποίων κάποιοι χρειάζεται να διασωληνωθούν. Η μάχη για τις κλίνες, απλές και ΜΕΘ, διαρκής. Και αυτό που τονίζουν οι ειδικοί είναι ότι σε κάθε περίπτωση τα μέτρα δεν θα αρθούν αν δεν χαλαρώσει η πίεση στα νοσοκομεία.
Ζαούτης: Εντός της εβδομάδας θα δούμε τι θα γίνει
Όπως εξηγεί στο iefimerida.gr ο Θεοκλής Ζαούτης, καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, όλα τα σενάρια είναι στο τραπέζι: «Στην επιτροπή δεν έχουμε βγάλει καμία απόφαση. Χρειαζόμαστε λίγο ακόμη χρόνο για να δούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και όσο πλησιάζουμε τις 30 Νοεμβρίου αυτό θα είναι πιο ξεκάθαρο. Εντός της εβδομάδας λογικά θα καταλήξουμε».
Ο κ. Ζαούτης, μάλιστα, θέλοντας να καταστήσει σαφές ότι εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα, δεν απέκλεισε ακόμη και την επιβολή ισχυρότερων μέτρων μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου στην περίπτωση που η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας συνεχιστεί και προκειμένου να υπάρξει μείωση του φορτίου του ιού που κυκλοφορεί στη Βόρεια Ελλάδα και στη χώρα.
Αναφερόμενος στο όριο των κρουσμάτων που θα πρέπει να τεθεί προκειμένου να υπάρχει μια σχετική ασφάλεια για τη λήψη της απόφασης άρσης του lockdown, ο Ζαούτης σημειώνει ότι όλα είναι σχετικά. «Έχει να κάνει με την πορεία της καμπύλης, αν είναι σταθερά προς τα κάτω, αν το ΕΣΥ είναι σε καλύτερη θέση, αν αυξάνονται ή όχι οι ασθενείς. Δεν έχει να κάνει με έναν απόλυτο αριθμό γιατί αν μόνο μία μέρα έχουμε 500 κρούσματα δε μας δίνει ασφάλεια, αν όμως έχουμε για πέντε μέρες τότε είναι άλλα τα δεδομένα σαφώς υπέρ της άρσης των μέτρων».
Ο ίδιος τονίζει ότι η καραντίνα έχει αρχίσει να αποδίδει στην Αττική, όπου τα κρούσματα παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, ενώ και στη βόρεια Ελλάδα καταγράφεται καλύτερη πορεία της καμπύλης. Η βελτίωση, ωστόσο, της καμπύλης στο ΕΣΥ θα φανεί με σημαντική καθυστέρηση.
Σύψας -Πότε μπορούμε να μιλάμε για χαλάρωση των μέτρων
Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, τόνισε πως για να υπάρξει χαλάρωση θα πρέπει τόσο να πέσουν τα κρούσματα σε τριψήφια νούμερα, όσο και να υπάρξει μια ανάσα στις ΜΕΘ όπου οι κλίνες έχουν σχεδόν γεμίσει.
«Ηδη υπάρχει μια επιπέδωση των κρουσμάτων τις τελευταίες πέντε ημέρες και είμαστε αισιόδοξοι πως τις επόμενες ημέρες θα δούμε μια έστω μικρή καθοδική τάση. Αν τα κρούσματα πέσουν κάτω από τα 1.000 ή ιδανικά και κάτω από τα 500, θα υπάρξει μία περίοδος 1-2 εβδομάδων που η επιδημία θα συνεχίσει να παράγει διασωληνώσεις και δυστυχώς και θύματα. Όταν περάσει αυτή η περίοδος τότε θα μπορούμε να μιλήσουμε για άρση μέτρων. Ο ένας και μοναδικός παράγοντας που θα μας κάνει να μιλήσουμε και να σκεφτούμε θα είναι ότι το σύστημα Υγείας δεν θα πιέζεται τόσο πολύ και η κάλυψη των κλινών σε ΜΕΘ θα είναι κάτω από 70% ή και 60%.», είπε χαρακτηριστικά και ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει ενδεχόμενο χαλάρωσης στο τέλος του μήνα.
«Κατ’ αρχάς η ημερομηνία 30 Νοεμβρίου πρέπει να την ξεχάσουμε οριστικά. Μιλάμε για Δεκέμβριο πλέον. Οσο θα πλησιάζουμε τις γιορτές θα δούμε. Τα νούμερα είναι οριακά για να φτάσουμε στις γιορτές και να έχουμε κάποιου είδους οικονομική δραστηριότητα», σχολίασε.
Ο κ. Σύψας ανέφερε επίσης πως, κατά την προσωπική του άποψη, μέχρι την άνοιξη θα πάμε σε μία περίοδο με κυλιόμενα lockdown, την λεγόμενη τακτική «ακορντεόν» που είναι και στα πλάνα του σχεδιασμού της κυβέρνησης.
Αδωνις: Δύσκολο να ανοίξει η εστίαση στις γιορτές
Στην εκτίμηση ότι είναι δύσκολο να προχωρήσει το άνοιγμα της εστίασης την περίοδο των Χριστουγέννων προχώρησε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
«Σαφώς υπάρχουν σημάδια βελτίωσης, τα οποία ελπίζω να συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες. Πρώτα απ' όλα σταμάτησε η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, που ήταν αυτό που μας είχε τρομάξει όλους, και άρχισε μια μικρή κάμψη, ακόμα όμως έχουμε δρόμο για να φτάσουμε στο σημείο που θα θέλαμε για να μπορέσουμε να ανοίξουμε την οικονομία», σημείωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Κληθείς να απαντήσει ειδικά για το άνοιγμα της εστίασης ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε: «Είναι πιο δύσκολο να ανοίξει η εστίαση, καθώς μας κυβερνά ο ιός».
Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι οι επόμενες δέκα μέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες και τόνισε ότι συμμερίζεται την αγωνία όσων ανησυχούν για τις περιουσίες και τις επιχειρήσεις τους. «Ωστόσο ημερομηνία για το άνοιγμα της αγοράς δεν μπορώ να δώσω, αλλά μπορώ να να πω ότι υπάρχει μια μικρή ελπίδα. Επιθυμία όλων μας είναι να λειτουργήσει η αγορά τα Χριστούγεννα, έστω και με κανόνες. Οι επόμενες δέκα μέρες θα είναι πολύ κρίσιμες. Οι φετινές γιορτές δεν θα μοιάζουν με καμία εορταστική περίοδο. Ούτε συνωστισμός μπορεί να υπάρξει, ούτε μεγάλα τραπέζια, ούτε ρεβεγιόν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κοντοζαμάνης: Διανύουμε μια εξαιρετικά κρίσιμη εβδομάδα
Το μήνυμα ότι η εβδομάδα που ξεκίνησε είναι κρίσιμη έστιλε και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης: «Διανύουμε μια εξαιρετικά κρίσιμη εβδομάδα και οι τελικές αποφάσεις για το πότε θα λήξει το lockdown θα κριθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις εισηγήσεις της επιτροπής των ειδικών, ώστε να «ανοίξουμε με ασφάλεια», τόνισε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.