Σε εισηγήσεις για τα υγειονομικά πρωτόκολλα για το ασφαλές, διά ζώσης, άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου, κατέληξε η επιτροπή των λοιμωξιολόγων. Φυσικά οι εισηγήσεις δεν είναι δεσμευτικές και δεν αποτελούν κυβερνητική απόφαση, ως εκ τούτου μπορούν να τροποποιηθούν.
Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί έχουν μεγάλη ανησυχία ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, καθώς περιμένουν κύμα κρουσμάτων λόγω των ανεμβολίαστων παιδιών, όπως άλλωστε έδειξε και η εμπειρία άλλων χωρών (ΗΠΑ, Καναδάς), όπου ξεκίνησε η σχολική χρονιά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των ειδικών, τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών στα εμβόλια των Pfizer και Moderna σε παιδιά κάτω των 12 ετών είναι ενθαρρυντικά και αναμένεται να δοθεί «πράσινο φως» για τη χορήγησή τους περί τον Οκτώβριο-Νοέμβριο.
Τι θα ισχύει για εμβολιασμένους-ανεμβολίαστους μαθητές
Κατόπιν αυτών, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί εισηγούνται να κλείνει μια σχολική τάξη προσωρινά, σε περίπτωση που βρεθούν θετικοί στον κορωνοϊό οι μισοί μαθητές του τμήματος.
Οι εμβολιασμένοι μαθητές δεν θα μπαίνουν σε καραντίνα. Επίσης, οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν δύο self test, στην αρχή και στο τέλος της εβδομάδας.
Σε καραντίνα θα μπαίνουν οι ανεμβολίαστοι μαθητές ως εξής:
- Εφόσον νοσήσει ο διπλανός στο θρανίο.
- Οσοι είναι στο μπροστινό και στο πίσω θρανίο, εφόσον δεν έκαναν σωστή ή καθόλου χρήση μάσκας, θα τίθενται σε καραντίνα για μία εβδομάδα και θα επιστρέφουν αφού θα έχουν κάνει rapid test.
- Οι υπόλοιποι μαθητές του τμήματος, εφόσον είναι ανεμβολίαστοι, θα κάνουν ένα rapid test, θα ακολουθήσουν δύο self tests και την 7η ημέρα άλλο ένα rapid test. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, η επιτροπή των ειδικών είχε υιοθετήσει πιο σκληρή στάση αρχικά, ζητώντας επιστροφή με rapid και μοριακό τεστ, ωστόσο τελικώς -και λόγω του κόστους που συνεπάγεται-, σε συνεννόηση με το υπουργείο Παιδείας, συμφώνησαν για το self test.
- Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα υποβάλλονται σε δύο rapid test την εβδομάδα με δική τους δαπάνη.
Κεραμέως: Πάμε σε αυξημένο testing στα σχολεία
Για τις αλλαγές στα πρωτόκολλα λειτουργίας των σχολείων ενόψει της νέας χρονιάς, είχε προϊδεάσει νωρίτερα το πρωί η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.
Για να αποφευχθεί η διασπορά στην οικογένεια και ειδικά στους ηλικιωμένους, πέρυσι, έκλειναν τμήματα με το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού. Τώρα, τόνισε η κυρία Κεραμέως, η οικογένεια είναι ήδη εμβολιασμένη σε μεγάλο βαθμό, «ή, τέλος πάντων, μπορούν να εμβολιαστούν». Ανέφερε επίσης ότι θα γίνει συζήτηση με την επιτροπή των ειδικών για να αλλάξουν τα πρωτόκολλα και να διασφαλιστεί η συνέχιση της διά ζώσης λειτουργίας των σχολείων.
«Το τονίζω, η απόλυτη προτεραιότητα είναι η διασφάλιση της λειτουργίας διά ζώσης των σχολείων, και με την επιτροπή θα συζητήσουμε τους όρους που θα τη διασφαλίσουν», ήταν τα λόγια της υπουργού Παιδείας.
Η ενημέρωση των πρωτοκόλλων αναμένεται χρονικά κοντά στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, με βάση τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα.
Παράλληλα, η Νίκη Κεραμέως σχολίασε ότι δεν θα μπαίνει στις σχολικές αίθουσες εκπαιδευτικός που δεν είναι είτε πλήρως εμβολιασμένος είτε δεν έχει υποβληθεί εβδομαδιαίως σε εργαστηριακό τεστ. Διευκρίνισε ότι ο αριθμός των εργαστηριακών τεστ που θα απαιτούνται κάθε εβδομάδα για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς δεν έχει ακόμη καθοριστεί.
Αναφορικά με τους εκπαιδευτικούς που δεν θα προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή εργαστηριακό τεστ, προβλέπεται αναστολή εργασίας.
Την ευθύνη για τον έλεγχο των εγγράφων των εκπαιδευτικών θα έχουν οι διευθυντές των σχολικών μονάδων.
«Το μήνυμά μας είναι σαφές: Εμβολιαστείτε. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο όπλο κατά της πανδημίας», τόνισε η υπουργός Παιδείας, σημειώνοντας ότι μεγάλο ποσοστό, άνω του 76% των εκπαιδευτικών, έχει ήδη κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.