Καθηγητής του ΑΠΘ εξηγεί πού οφείλεται η αύξηση του κορωνοϊού στα λύματα της Θεσσαλονίκης -Εφτασε σε επίπεδα Απριλίου - iefimerida.gr

Καθηγητής του ΑΠΘ εξηγεί πού οφείλεται η αύξηση του κορωνοϊού στα λύματα της Θεσσαλονίκης -Εφτασε σε επίπεδα Απριλίου

Κόσμος περπατάει στην παραλία Θεσσαλονίκης
Η αύξηση των ασυμπτωματικών φορέων του κορωνοϊού έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην άνοδο των κρουσμάτων, σύμφωνα με έρευνα του ΑΠΘ / Φωτογραφία: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ, ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αρκετά κρούσματα κορωνοϊού καταγράφονται στη Βόρεια Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα, προκαλώντας εκ νέου ανησυχία.

Είναι χαρακτηριστικό πως στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία 24ωρα παρατηρείται σημαντική αύξηση στα κρούσματα, κάτι για το οποίο ερευνητές επιστημονικής ομάδας του ΑΠΘ παρουσίασαν στοιχεία, από τα οποία προκύπτει πως σημαντικό ρόλο σε αυτή την αύξηση παίζουν οι ασυμπτωματικοί ασθενείς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο καθηγητής του Τμήματος Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θοδωρής Καραπάντσιος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, απέδωσε την αύξηση των κρουσμάτων στους ασυμπτωματικούς και μετρίως ασυμπτωματικούς ασθενείς.

Κορωνοϊός: Σε επίπεδα Απριλίου η έξαρση στη Θεσσαλονίκη

Οπως τόνισε μάλιστα, η αύξηση των κρουσμάτων στα λύματα της πόλης της Θεσσαλονίκης, έχει φτάσει στα επίπεδα Απριλίου, περίοδο όπου η χώρα ήταν σε καραντίνα, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ανάλογη αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία. «Από 18 Ιουνίου ενημερώσαμε για αυτή την ανησυχητική τάση, και μάλιστα τούς είπαμε ότι τρέχουμε και τα μοντέλα, τις μετρήσεις από το Παρίσι, όπου και εκεί μετράμε αυξητικά και ανησυχούν για γενικευμένο lockdown», είπε χαρακτηριστικά.

«Παρακολουθούμε τα λύματα της Θεσσαλονίκης από τον Απρίλιο. Μετρήσεις γίνονται τρεις φορές την εβδομάδα, και στις μετρήσεις μας παρατηρούσαμε φθίνουσα εξέλιξη όλο το διάστημα της καραντίνας μέχρι τις αρχές Μαΐου, συμπτωματικά με την ίδια ημερομηνία που είχαμε άρση καραντίνας σταματήσαμε να τον ανιχνεύουμε τελείως στα λύματα. Αυτό κράτησε για τρεις εβδομάδες, και ξανά προς το τέλος Μαΐου αρχές Ιουνίου αρχίσαμε να πιάνουμε ξανά τον κορωνοϊό με αυξητικές τάσεις στα λύματα» διευκρίνισε για την έρευνα του ΑΠΘ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι τωρινές μετρήσεις, μας πάνε στις τιμές που είχαμε στα τέλη Απριλίου ενώ ήμασταν μέσα σε καραντίνα. Aλλά αν συγκρίνετε με την κλινική εικόνα στα νοσοκομεία της πόλης που είναι ήρεμη, και εδώ υπάρχει κάτι που μοιάζει να είναι διαφορετικό. Δηλαδή ενώ έχουμε υψηλές συγκεντρώσεις, η εικόνα είναι ήρεμη. Υπάρχει διεθνής βιβλιογραφία τις τελευταίες εβδομάδες που λέει ότι μάλλον αυξάνονται οι ασυμπτωματικοί ή οι μετρίως συμπτωματικοί που νομίζουν και οι ίδιοι ότι δεν χρειάζονται νοσοκομείο όποτε δεν καταγράφονται μέσα σε αυτούς που κουβαλάνε το ιικό φορτίο και μπορεί να το μεταδώσουν», συνέχισε και τόνισε πως μία καλή λύση θα ήταν να γίνεται λήψη δειγμάτων στους τουριστικούς προορισμούς «και από μεγάλα ξενοδοχεία, για να παρακολουθούμε έγκυρα τι γίνεται με τον ιό στα λύματα».

Τι είναι η επιδημιολογία λυμάτων που ακολουθεί το ΑΠΘ

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η διαδικασία που ακολουθεί το ΑΠΘ, λέγεται επιδημιολογία λυμάτων και χρησιμοποιείται παγκοσμίως.

«Την εφαρμόζουμε με μια πρωτοτυπία, επειδή είδαμε ότι τα λύματα έχουν μεταβλητό φορτίο τόσο από χώμα όσο και από οργανικές ουσίες οι οποίες επηρεάζουν την καταγραφή και την ποσοτική ανίχνευση αναπτύξαμε κάποιο μοντέλο, που δεν υπάρχει αλλού το έκανε η ομάδα του ΑΠΘ, διορθώνουμε τις μετρήσεις που έχουμε στα λύματα για να δούμε ποιο είναι το σωστό φορτίο να το συγκρίνουμε σε σχέση με προηγούμενες μέρες. Βλέπουμε διορθώσεις έως και 5 φόρες όταν έχουμε βροχή και υπάρχει μεγάλη παροχή νερού ή η λάσπη που έρχεται στα λύματα είναι πολύ μεγάλη», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κορωνοϊός κρούσματα Θεσσαλονίκη ΑΠΘ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ