Το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού δείχνει και είναι πιο έντονο.
Και αυτό βιώνει και η χώρα μας, με χιλιάδες κρούσματα καθημερινά.
Αναφορικά με το τωρινό κύμα που έχει εκτοξεύσει τα κρούσματα και τους θανάτους στην Ελλάδα, δείχνει ότι βρίσκεται στην κορύφωση του. Για αυτό και η κυβέρνηση εδώ και αρκετές ημέρες έχει πάρει νέα πιο σκληρά μέτρα, ενώ από χθες βράδυ υπάρχει περιορισμός μετακινήσεων 21:00-05:00, ενώ σήμερα θα ανακοινωθούν ότι κλείνουν Δημοτικά και νηπιαγωγεία.
Στόχος ο ακόμη μεγαλύτερος περιορισμός των μετακινήσεων, ώστε να σταματήσει η διασπορά του κορωνοϊού πολύ πριν τις γιορτές.
Πόσοι νοσηλεύονται στα νοσοκομεία και πόσες εισαγωγές έγιναν χθες
Στα νοσοκομεία του ΕΣΥ νοσηλεύονταν χθες βράδυ 3.023 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 με βάση την τελική καταγραφή. Οι 2.405 βρίσκονταν σε απλές κλινικές και οι 618 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) και άλλες. Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας, τα οποία λειτουργούν στο πλαίσιο έκτακτου επιχειρησιακού σχεδίου. Σύμφωνα με αυτό παραχωρούν κλίνες των κλινικών και τμημάτων τους για τις ανάγκες της επιδημίας, ενώ οι ανάγκες των ασθενών με άλλες παθήσεις πλην Covid-19 καλύπτονται με τη στήριξη των ιδιωτικών κλινικών που ειτε διαθέτουν κλίνες ΜΕΘ είτε συνεπικουρούν τα δημόσια νοσοκομεία στην εφημερία τους.
Στην Αττική νοσηλεύονταν περίπου 650 ασθενείς σε απλές κλίνες και άλλοι 117 σε ειδικές Μονάδες.
"Πολλοί από τους ασθενείς που βρίσκονται τώρα στα νοσοκομεία μολύνθηκαν ακόμη και ένα μήνα πριν" είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου., χαρακτηρίζοντας την κατάσταση ως κρίσιμη καθώς θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά οι νοσηλείες, οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι.
Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες, όταν ανακοινώθηκαν τα 3.038 νέα κρούσματα κορωνοϊού, οι διασωληνωμένοι ήταν 336. Ωστόσο, μέσα σε λίγες ώρες, από το απόγευμα ως το βράδυ της Πέμπτης, οι διασωληνωμένοι ήταν 364! Στις δε Εντατικές οι νοσηλευόμενοι άγγιζαν τους 400. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η κ. Παπαευαγγέλου, ο μεγάλος όγκος όσων νοσούν με λοίμωξη Covid-19 είναι μεταξύ 15 και 55 ετών, ενώ εκτός των ασθενών άνω των 65 που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, μεγάλος είναι και ο αριθμός όσων νοσηλεύονται στις ΜΕΘ και είναι μεταξύ των ηλικιών 40 και 64.
Χθες, καταγράφηκε ο μεγαλύτερος μέχρι τώρα αριθμός νέων εισαγωγών σε νοσοκομεία, με διαφορά από εκείνον άλλων "μαύρων" ημερών. Για την ακρίβεια δηλώθηκαν 545 νέες εισαγωγές ασθενών με κορωνοιό, με τις 200 εξ αυτών να γίνονται στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και τις περιπου 120 στην Αττική.
Σε ανοδική κίνηση βρίσκονται και οι θάνατοι. Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, ο 7ημερος μέσος όρος θανάτων είναι 39 ασθενείς την ημέρα. Ο αριθμός των θανάτων εχει ξεπεράσει τους 1.000.
Μόλις 7% κενές κλίνες επί του συνόλου των ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη
Η πίεση που δέχεται πλέον το ΕΣΥ είναι τεράστια. Όπως δείχνουν τα χθεσινά στοιχεία των ΜΕΘ, στη Θεσσαλονίκη, που βρίσκεται “στην καρδιά” της επιδημίας, ήταν κενό μόλις το 7% των διαθέσιμων κλινών Εντατικής για κορονοϊό. Σημειωτέον, ότι στις κλίνες ΜΕΘ Covid-19 της Θεςςαλονικης συνυπολογίζονται και εκείνες των νοσοκομείων Κατερίνης, Χαλκιδικής και Καβάλας.
Πανελλαδικά χθες ήταν κενό το 27% των διαθέσιμων για Covid-19 ΜΕΘ, ενώ στην Αττική η κατάσταση μοιάζει λίγο πιο διαχειρίσιμη, καθώς ήταν κενές 66 κλίνες (ποσοστό 32%).
Ο κ. Κοντοζαμάνης, τόνισε ότι γίνονται τεράστιες προσπάθειες, για να μην υπάρξει πρόβλημα στο Σύστημα Υγείας. Ηδη δημιουργούνται εφεδρείες, όπως η αξιοποίηση εξοπλισμού (έχει συγκεντρωθεί από δωρεές) και χώρων κλινικών των νοσοκομείων για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες, ενώ υπάρχει συνεργασία με τα ιδιωτικά νοσοκομεία και τα στρατωτικά. Ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε, επίσης, ότι θα υπάρξουν εάν απαιτηθεί αεροδιακομιδές από τη Θεσσαλονίκη σε άλλες περιοχές, όχι όμως προς τα νησιά.