Ιδιαίτερα ανήσυχος για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα εμφανίστηκε ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος.
Ο κ. Γώγος, μιλώντας στην εκπομπή «Ωρα Ελλάδος» του Open, υποστήριξε αρχικά για την έκρηξη κρουσμάτων ότι «είμαστε σε δύσκολη φάση, είναι έντονη η πίεση στο ΕΣΥ. Και αυτό είναι προτεραιότητα. Να λειτουργήσουν δηλαδή επιπλέον μονάδες νοσηλείας και ΜΕΘ, με τροποποίηση κλινών σε διάφορα νοσοκομεία και την ενεργοποίηση του ιδιωτικού τομέα. Ένα ολόκληρο σύστημα που πρέπει να μπει σε λειτουργία για να έχουμε την καλύτερη δυνατή νοσηλεία των ασθενών μας. Βρισκόμαστε σε μια κορύφωση της επιδημίας, του λεγόμενου τρίτου κύματος».
Ο καθηγητής σημείωσε ότι «βλέπετε ότι επιδημιολογικά τα πράγματα δεν πάνε καλά, έχουμε αύξηση κρουσμάτων. Έχουμε κατά πάσα πιθανότητα μεγάλη επικράτηση του μεταλλαγμένου στελέχους, του λεγόμενου βρετανικού στελέχους, με αποτέλεσμα να έχουμε 50% αύξηση της μεταδοτικότητας που αντανακλάται στα κρούσματα. Ολα αυτά δημιουργούν ένα παζλ δύσκολο και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε».
Τι μέτρα εξετάζονται
Για τις μεταλλάξεις, ο Χαράλαμπος Γώγος είπε ότι είναι ένα φαινόμενο που παρακολουθούν στενά οι Ελληνες επιστήμονες, γι’ αυτό και τελευταία επιλέχθηκε ο νέος επιδημιολογικός χάρτης με το βαθύ κόκκινο. Ενα από τα μέτρα που εξετάζονται και θα συζητηθούν στην έκτακτη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων, όπως εξήγησε, είναι η επέκταση των αυστηρών μέτρων στις περιοχές που ήταν μέχρι πρότινος κίτρινες ή πορτοκαλί.
Ο καθηγητής επισήμανε ότι ένα από τα μέτρα που μπορεί να βοηθήσουν είναι «η δυνατότητα τηλεργασίας σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι γίνεται σήμερα». Ερωτηθείς για την κινητικότητα των πολιτών και την πιθανότητα επιβολής ολικού lockdown επισήμανε ότι «αυτό (η κινητικότητα) είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Οι αποφάσεις κανονικά δεν επιτρέπουν όλη αυτή την κινητικότητα. Αυτό που αποκλείστηκε ήταν οι συναντήσεις σε κλειστούς χώρους, μαγαζιά, εστιατόρια, σχολεία. Θα ήταν πολύ χειρότερα τα πράγματα αν είχαμε ανοίξει όλα τα υπόλοιπα. Θα είχαμε 3.000 – 4.000 κρούσματα. Με βάση τα προβλήματα που υπάρχουν και στο ΕΣΥ χρειάζεται περαιτέρω ελάττωση της διασποράς» προσέθεσε.
Πάση θυσία να μειωθεί η κινητικότητα
Σε εκείνο το σημείο ο καθηγητής εξέφρασε την ελπίδα «να βρισκόμαστε στην κορύφωση και να αρχίσουμε να βλέπουμε καλύτερα δεδομένα. Ομως η κινητικότητα δεν περιορίστηκε. Είναι ένα δύσκολο στοίχημα» τόνισε, εκτιμώντας ότι είναι απολύτως κατανοητή η κόπωση των πολιτών.
Ο κ. Γώγος είπε ότι τον περασμένο Μάρτιο επέδρασε το φαινόμενο του «σοκ και δέος» σημειώνοντας:
«Την εποχή εκείνη η διασπορά ήταν πολύ μικρότερη. Η επιτυχία του εγχειρήματος δεν οφείλεται μόνο στην απόλυτη συμμόρφωση. Τώρα η διασπορά είναι μεγάλη. Και έχουμε πολλά εργαλεία που δεν τη χρησιμοποιήσαμε. Ενα από αυτά είναι η τηλεργασία ξαναλέω, ή η δυσκολία να χρησιμοποιήσουμε κάποιες δυνατότητες μετακίνησης στις οποίες γίνεται κατάχρηση. Πρέπει οπωσδήποτε να περιοριστεί η κινητικότητα, αν χρειαστεί πιο σκληρά μέτρα θα το συζητήσουμε. Προέχει να πέσει η καμπύλη, γιατί θα πιεστεί περαιτέρω το σύστημα υγείας»
«Εκτόξευση» του δείκτη μεταδοτικότητας
Ο καθηγητής είπε ότι ο δείκτης μεταδοτικότητας φτάνει το 6 και ότι «στην Αττική είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τόσο ψηλά τον δείκτη. Εχει φτάσει το πράγμα σε οριακό σημείο».
Σχετικά με το πώς επηρεάσει τη μετάδοση η επικράτηση των μεταλλάξεων, ο κ. Γώγος τόνισε ότι αν ο κορωνοϊός είχε R0 2,5 με 3, τώρα θα πάει στο 4,5, δηλαδή μια αύξηση μεταδοτικότητας κατά 30% με 50%. «Γι’ αυτό και πρέπει να περάσει το μήνυμα στον κόσμο ότι αν κάποιος που νοσεί φορά μάσκα και ο δέκτης φορά μάσκα, η πιθανότητα να μεταδοθεί η νόσος πέφτει κάτω από 5%. Δηλαδή η μάσκα μας προφυλάσσει κατά 96% περίπου. Εχει πολύ μεγάλη σημασία τώρα το να κρατάμε αποστάσεις και να φοράμε μάσκα. Και στον χώρο εργασίας. Είναι αδιανόητο να βλέπουμε ανθρώπους στις δουλειές να κατεβάζουν τη μάσκα» υπογράμμισε.
Ερωτηθείς για το λιανεμπόριο και τα σχολεία και δραστηριότητες που εξεταζόταν να ανοίξουν στις 16 Μαρτίου, ο καθηγητής είπε ότι αυτό που τώρα προέχει είναι να αντιμετωπιστεί η διασπορά και η δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία μας. «Το τί θα γίνει στις 16 Μαρτίου είναι στο τραπέζι, αλλά δεύτερο σε προτεραιότητα» επισήμανε χαρακτηριστικά.
Δείτε τις δηλώσεις του Χαράλαμπου Γώγου: