Ο καθηγητής παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρειαστεί περαιτέρω απαγόρευση εισόδου σε χώρες με υψηλά νούμερα κρουσμάτων κορωνοϊού.
Ο κ. Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε πως το κυριότερο πρόβλημα με την άνοδο των κρουσμάτων στα Βαλκάνια, έχει να κάνει με την Σερβία, τονίζοντας πως η απόφαση να απαγορευτεί η είσοδός τους στην χώρα, ήταν έγκαιρη και σημαντική.
«Ευτυχώς έγινε εγκαίρως αντιληπτό το πρόβλημα στην Σερβία και σταματήσαμε την εισαγωγή πολιτών της. Υπάρχει πρόβλημα στα Βαλκάνια και πρέπει να έχουμε ανοιχτά τα μάτια μας. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά να κλείσουμε τα σύνορα και σε άλλες χώρες. Το βασικό πρόβλημα είναι με την Σερβία και φοβάμαι ότι θα συνεχιστεί», είπε χαρακτηριστικά.
«Ολα αυτά έχουν επίπτωση και στο να έρθει κόσμος στην Ελλάδα. Οπως είναι τα πράγματα, προς το παρόν ελέγχεται η κατάσταση. Δε νομίζω ότι θα φτάσουμε στο σημείο να κλείσουμε τα σύνορα, εφ’ όσον γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι στα σύνορα», συνέχισε ο κ. Γώγος.
Ερωτώμενος για το περιστατικό με τους δύο Σέρβους που πήγαν με ταξί στο νοσοκομείο της Λαμίας, ο καθηγητής είπε πως ήταν λάθος ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε η περίπτωσή τους (αρχικά είχαν πάει στο Κέντρο Υγείας της Ιστιαίας). «Καλό είναι να αποφεύγουμε τα λάθη όπως αυτά με τους Σέρβους στην Αιδηψό, γιατί αυτά τα λάθη μπορούν να φέρουν διασπορά του ιού» σημείωσε.
Γώγος: Πανηγύρια με επιτήρηση ή καθόλου
Οσον αφορά τις εικόνες συνωστισμού σε πανηγύρια, ο κ. Γώγος είπε πως δύο πράγματα μπορούν να γίνουν: είτε να απαγορευτούν, είτε να γίνεται επιτήρηση πριν αρχίσει η εκδήλωση.
«Ενα πανηγύρι είναι προβληματικό ως προς τον χαρακτήρα του. Το θέμα δεν είναι να αποκλείσουμε εκδηλώσεις. Είναι να γίνεται επιτήρηση. Πριν ξεκινήσει η εκδήλωση, αλλιώς θα πρέπει να απαγορευτεί. Οι εκδηλώσεις πρέπει να γίνονται με βάση τις οδηγίες που υπάρχουν», σημείωσε, για να προστεθεί στους επιστήμονες που δείχνουν ιδιαίτερη ανησυχία για τις εικόνες συνωστισμού.
Τέλος, όσον αφορά την πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο, σχολίασε πως η κατάσταση είναι «πολύ κακή» και πως πιθανότατα βρίσκεται «προς την κορύφωση». «Η Ευρώπη είναι καλά. Υπάρχουν βέβαια τα Βαλκάνια και η Ρωσία που παρουσιάζουν πρόβλημα, όπως και η νοτιοανατολική Ασία και η Αμερική φυσικά» σημείωσε.