Η Ελλάδα «χτίζει» με επιτυχία το τείχος ανοσίας κατά του κορωνοϊού καθώς στη χώρα μας πλέον 2.010.989 πολίτες είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
To πρόγραμμα «Ελευθερία» συνεχίζει να τρέχει με γοργούς ρυθμούς καθώς μόνο χθες Σάββατο (29/5) πραγματοποιήθηκαν:
- 95.937 εμβολιασμοί μόνο το Σάββατο
- 5.498.042 εμβολιασμοί έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά
- 3.589.548 εμβολιασμοί με τουλάχιστον 1 δόση έχουν πραγματοποιηθεί
- 2.010.989 ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί έχουν πραγματοποιηθεί
Την ίδια στιγμή, ανάρπαστα έγιναν τα πρώτα ραντεβού εμβολιασμού από την ηλικιακή ομάδα των 18 έως 30 ετών. Η πλατφόρμα, βάσει του νέου «χάρτη» προτεραιοποίησης, άνοιξε το βράδυ της Παρασκευής για τους νέους της ομάδας 18-30, οι οποίοι σε αυτή τη φάση μπορούν να κάνουν το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.
Η ανταπόκριση ήταν τεράστια. Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, η διαδικασία που ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής αφορούσε σε 50.000 μονοδοσικά εμβόλια της Johnson & Johnson (για τους 18-30) και μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου τα ραντεβού σε πολλές περιοχές είχαν εξαντληθεί. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα αρκετοί πολίτες -πολλοί εκ των οποίων γονείς- να «περιηγούνται» μάταια στην πλατφόρμα, καθώς και να προκληθεί σύγχυση αναφορικά με το αν η διαδικασία άνοιξε μόνο για τα νησιά -όπου φαίνεται να υπάρχουν περισσότερα διαθέσιμα ραντεβού.
Σημειώνεται ότι από το βράδυ της Παρασκευής άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό κατά της covid-19 και για τους άνω των 18 ετών με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, ενώ το πρωί του Σαββάτου άνοιξε η πλατφόρμα στο emvolio.gov.gr, ώστε να κλείνουν ραντεβού οι πολίτες στην ηλικιακή ομάδα 30-34 ετών για όλα τα διαθέσιμα εμβόλια, δηλαδή, Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson. Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη 26 Μαΐου άνοιξε η πλατφόρμα έτσι ώστε η ηλικιακή ομάδα 35-39 να μπορεί να κλείνει ραντεβού και για τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια, ενώ είχε προηγηθεί στις 21 Μαΐου, το άνοιγμα της πλατφόρμας για τους πολίτες της ηλικιακής ομάδας 40-44 και για τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια.
Ο εμβολιασμός κατά της covid-19 στην Ελλάδα προχωρά με γρήγορους ρυθμούς. Η Επιχείρηση «Ελευθερία» και η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία», προχωρούν κανονικά και σύμφωνα με τον προγραμματισμό και αυτό αποτυπώνεται και στον επταήμερο κυλιόμενο μέσο όρο εμβολιασμών ανά 100.000 κατοίκους, όπου η Ελλάδα έχει περάσει πλέον στην τρίτη θέση μεταξύ 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, στο ποσοστό του πληθυσμού που έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του η Ελλάδα είναι στην πέμπτη θέση από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μόσιαλος: Ποιοι μπορεί να χρειαστεί να κάνουν τρίτη δόση εμβολίου -Ποιος ο ρόλος των μεταλλάξεων
Με τη μορφή του κορωνοϊού που θα επικρατήσει στη χώρα μας σχετίζεται η επιστροφή στην κανονικότητα, σύμφωνα με τον Ηλία Μόσιαλο.
Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και εξήγησε ότι εάν παραμείνει κυρίαρχη η βρετανική μετάλλαξη, τότε θα χρειαστεί το 75% περίπου του πληθυσμού είτε να έχει εμβολιαστεί μια μία τουλάχιστον δόση είτε να έχει ανοσία. Σε περίπτωση ωστόσο που επικρατήσει η ινδική μετάλλαξη αυτό το ποσοστό όσων πρέπει να έχουν εμβολιαστεί ή να έχουν φυσική ανοσία, ανεβαίνει στο 83%.
Ο καθηγητής εξήγησε ότι έχουμε ακόμα δρόμο «αλλά δεν είμαστε ακόμα πολύ μακριά» καθώς το 40% έχει ήδη εμβολιαστεί με μία δόση και συνεπώς προστατεύεται επαρκώς μετά από ένα διάστημα, που ανάλογα με το εμβόλιο κυμαίνεται από δύο έως τρεις εβδομάδες, ίσως και παραπάνω αν πρόκειται για το εμβόλιο της Johnson & Johnson. «Επομένως προς τον Ιούλιο αυτό το ποσοστό θα έχει μεγαλώσει» τόνισε ο κ. Μόσιαλος σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν πιστεύει ότι είναι δυνατό να μην γίνεται χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους έως τα τέλη Ιουλίου.
Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι όσο αυξάνει το ποσοστό των εμβολιασθέντων τόσο μικρότερη θα είναι η πίεση στο σύστημα υγείας και τόσο πιο εύκολες θα είναι οι αποφάσεις της Πολιτείας όσον αφορά στην αποκλιμάκωση των μέτρων. «Προς τον Ιούλιο θα είμαστε πολύ καλύτερα από ότι είμαστε τώρα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Για το ενδεχόμενο να χρειαστεί τρίτη δόση ο κ. Μόσιαλος είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε αν θα χρειαστεί καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι το εμβόλιο μπορεί να διαρκέσει και πάνω από ένα χρόνο. Επικαλέστηκε στοιχεία από την Λομβαρδία της Ιταλίας σύμφωνα με τα οποία μόνο το 0,3% από όσους κόλλησαν κορωνοϊό πριν έναν χρόνο είχαν επαναλοίμωξη.
Εκτίμησε ότι όσοι εμβολιάζονται αυτούς τους μήνες δεν θα χρειαστεί να κάνουν επαναληπτική δόση το φθινόπωρο, αλλά ίσως να γίνει για συγκεκριμένες κατηγορίες ευάλωτων ομάδων, υπερήλικες και ασθενείς σε ανοσοκαταστολή. «Εκεί ίσως χρειαστεί μια τρίτη δόση -όχι κατ’ ανάγκη από το ίδιο εμβόλιο, μπορεί να είναι και από άλλο εμβόλιο. Πχ αν γίνει αναμνηστική δόση στη χώρα μας, όσοι έχουν εμβολιαστεί με το AstraZeneca το πιο πιθανό είναι ότι θα κάνουν το εμβόλιο της Pfizer μετά. Μπορεί να πάμε σε μείξη εμβολίων γιατί γνωρίζουμε ότι η ανοσοαπόκριση μπορεί να είναι μεγαλύτερη», εξήγησε ο καθηγητής.