Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των γιατρών, ερευνητών και του κοινού για τη χλωροκίνη, που σε μια έρευνα περιορισμένου δείγματος έδειξε να έχει σημαντική επίδραση στον κορωνοϊό.
Στο ζήτημα αναφέρθηκε χθες και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας υποστηρίζοντας ότι με μετά από 6 ημέρες χορήγησης της χλωροκίνης (Plaquenil), το 90% των ασθενών (σύνολο 24 άτομα) με κορωνοϊό έπαψαν να «βγαίνουν» θετικοί στα τεστ. Την ίδια στιγμή, το 96% των ασθενών με κορωνοϊό (COVID-19) που δεν έλαβε χλωροκίνη παρέμειναν θετικοί στον κορωνοϊό, μετά το ίδιο διάστημα των 6 ημερών.
Το συγκεκριμένο, ελπιδοφόρο πρότζεκτ για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού «τρέχει» η ομάδα του διακεκριμένου καθηγητή λοιμώξεων από τη Γαλλία Ντιντιέ Ραούλ.
Φαρμακοποιοί προς κοινό: Μη ζητάτε χλωροκίνη, δεν δίνουμε
Η είδηση για την επίδραση της χλωροκίνης σε φορείς του κορωνοϊού και ασθενείς του COVID-19 «ταξίδεψε» σε όλο τον κόσμο, ενώ διαδόθηκε γρήγορα και στην Ελλάδα. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες τοπικών Μέσων Ενημέρωσης, αρκετοί Θεσσαλονικείς έσπευσαν να προμηθευτούν χλωροκίνη. Οπως εξηγεί στο iefimerida.gr ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Διονύσης Ευγενίδης, δεν είχαν μεγάλη…. επιτυχία.
«Αρκετοί έσπευσαν να το ζητήσουν, ενώ κάποιοι το απαίτησαν. Φυσικά δεν το πήραν. Το συγκεκριμένο φάρμακο δεν δίνεται χωρίς συνταγή. Το παίρνουν άνθρωποι για θεραπεία σε χρόνια βάση και το χρειάζονται πραγματικά» τονίζει ο κ. Ευγενίδης και προσθέτει:
«Επιπλέον, δεν υπάρχει καμία επίσημη συσχέτιση της χλωροκίνης με τον κορωνοϊό. Δεν είναι στις ενδείξεις του φαρμάκου. Αυτό σημαίνει ότι ουδείς με κορωνοϊό ή που φοβάται μήπως έχει κορωνοϊό μπορεί να το προμηθευτεί. Υπάρχει επάρκεια για τους ανθρώπους που το χρειάζονται»
Ο ΕΟΦ σήμερα εξέδωσε οδηγία για το Plaquenil (χλωροκίνη) στην οποία αναφέρει τα εξής:
«Κατόπιν σημερινής γνωμάτευσης του Επιστημονικού Συμβουλίου Εγκρίσεων (Ε.Σ.Ε.) του ΕΟΦ, η οποία έγινε αποδεκτή από τον Πρόεδρο του Οργανισμού, ο τρόπος διάθεσης του προϊόντος PLAQUENIL ορίζεται με "Περιορισμένη ιατρική συνταγή από ειδικό ιατρό. Ιατρική συνταγή φυλασσόμενη επί διετία".»
Με το «σταγονόμετρο» οι τροφοδοσίες αντισηπτικών, εξαφανισμένες οι μάσκες
Σε ό,τι αφορά τα ατομικά μέσα προστασίας ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης λέει ότι «υπάρχει καθημερινή τροφοδοσία αντισηπτικών, όμως έρχονται με το “σταγονόμετρο”. Το πρόβλημα είναι οι μάσκες, όπου υπάρχει μεγάλη έλλειψη. Είναι πολύ σωστό, ωστόσο, το μέτρο που ανακοινώθηκε χθες για τη μείωση του ΦΠΑ στο 6% (σ.σ. από 24%) για τα αντισηπτικά, τις μάσκες και τα γάντια».
Σύμφωνα με τον κ. Ευγενίδη τα φαρμακεία σηκώνουν μεγάλο βάρος αυτές τις ημέρες και πρέπει ο κόσμος να ανακτήσει τη ψυχραιμία του. «Κατανοούμε ότι η αγωνία του κόσμου κορυφώνεται, αλλά θέλει ψυχραιιμία. Εχουμε παρατηρήσει ακραία φαινόμενα και συμπεριφορές. Οι πολίτες πρέπει να εμπιστεύονται και να στηρίζουν τους υγειονομικούς. Δηλαδή τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους φαρμακοποιούς. Είναι ύψιστης σημασίας να δρούμε με νηφαλιότητα αυτή την ώρα» λέει καταλήγοντας ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.