Με αγωνία παρακολουθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα για τον κορωνοϊό κυβέρνηση και ειδικοί καθώς τα κρούσματα συνεχίζουν να έχουν αυξητική τάση προκαλώντας περαιτέρω πίεση στο σύστημα υγείας, τη στιγμή που μετά το λιανεμπόριο, αναμένονται οι αποφάσεις για τα σχολεία και ειδικά τα Λύκεια.
Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε «έκρηξη» με 4.309 νέα κρούσματα κορωνοϊού, αλλά και ρεκόρ νεκρών για το 2021 με 79 νέους θανάτους. Παράλληλα, ωστόσο σημειώθηκε ρεκόρ διενέργειας τεστ, καθώς έγιναν πάνω από 75.000.
Η ανοδική πορεία των κρουσμάτων οδηγεί και σε αυξημένες ανάγκες στο ΕΣΥ και ειδικά σε κλίνες ΜΕΘ. Χθες πάντως οι διασωληνωμένοι ανήλθαν σε 751. Στον σκληρό δείκτη των διασωληνωμένων αναφέρθηκε χθες ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας σε ομιλία του στην Ακαδημία Αθηνών.
Η εφιαλτική πρόβλεψη: Μπορεί να φτάσουμε και 1.000 διασωληνωμένους τον Μάιο
Μιλώντας για τον ρυθμό διάδοσης του κορωνοϊού, το Rt, ο Σωτήρης Τσιόδρας εξήγησε πως με την τιμή του στο 0.97 σήμερα, ο αριθμός των διασωληνωμένων αναμένεται να παραμείνει σχετικά υψηλός μέχρι και τα τέλη Μαΐου, με περίπου 400 ασθενείς σε ΜΕΘ Covid.
Ο λοιμωξιολόγος εξήγησε πως με τη συγκεκριμένη νόσο δεν είναι εφικτές οι μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις, γιατί όλα εξαρτώνται και από τη συμπεριφορά μας. «Μπορεί να φτάσουμε και τις 1.000 κλίνες ΜΕΘ κοντά στον Μάιο, αν το Rt ανεβεί κοντά στο 1,1», είπε.
Πιο αυξημένες οι εισαγωγές σε σχέση με τα εξιτήρια
Τις τελευταίες εβδομάδες, όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, οι εισαγωγές αυξήθηκαν σε σχέση με τα εξιτήρια και αυτό δημιουργεί μεγάλη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, επισημαίνοντας πως το μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας παραμένει σε «βαθύ κόκκινο».
Στο σημείο αυτό της ομιλίας του με θέμα «Πανδημία SARS-CoV-2: η επιστήμη συνοδοιπόρος με την αβεβαιότητα στην αναζήτηση της αλήθειας» ανέφερε ότι εύκολα μία τοπική επιδημία μπορεί να πάρει μεγάλες διαστάσεις, «όπως έγινε την τελευταία εβδομάδα με τη Δυτική Μακεδονία, όπου υπάρχει εκθετική αύξηση 46% των νέων κρουσμάτων».
Ο Σωτήρης Τσιόδρας παρουσίασε τα στοιχεία των εισαγωγών στα νοσοκομεία, τονίζοντας πως αυτή την περίοδο, σε σύγκριση με τον περασμένο Νοέμβριο, είναι περισσότερες οι εισαγωγές νεότερης ηλικίας, που μπορεί να νοσούν πιο ελαφριά συνήθως, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει ενδεχόμενο βαρύτερης νόσου και, δυστυχώς, «σε σπάνιες περιπτώσεις», και θανάτου.
Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι «ο κορωνοϊός το τελευταίο διάστημα προσβάλλει τις ηλικίες 20 έως 50 ετών» και υπογράμμισε ότι «θα συνεχίσουμε να έχουμε μέτρα μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα του εμβολιασμού».
Εντείνεται η πίεση στο ΕΣΥ
Επιπλέον, ο λοιμωξιολόγος παρουσίασε ένα γράφημα, στο οποίο αποτυπωνόταν ο αριθμός των εισαγωγών σε σύγκριση με εκείνον των εξιτηρίων. Όσο απομακρύνονται αυτές οι δύο τιμές, είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας, τόσο πιο έντονη αναμένεται να είναι η πίεση στα νοσοκομεία.
Στο δεύτερο κύμα, η αναλογία των θανάτων σε σχέση με τα καταγεγραμμένα κρούσματα ήταν μικρότερη σε όλο τον κόσμο, τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας.
Ο ρυθμός θνησιμότητας ανά μόλυνση από τον κορωνοϊό, όπως τον παρουσίασε ο κ. Τσιόδρας, κυμαίνεται στη χώρα μας σε ποσοστό από 11,6% έως 16,4% για άνδρες και 4,6% με 6,5% για γυναίκες ηλικίας άνω των 80 ετών.
Μέτρα για νέες κλίνες και ΜΕΘ στα νοσοκομεία -Σε Θεσσαλονίκη και Κοζάνη ο Κοντοζαμάνης
Μετά και το χθεσινό ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού όπου από τις 4.309 μολύνσεις χθες οι 1.883 εντοπίστηκαν στην Αττική και οι 622, αριθμός ρεκόρ για το 2021 στη Θεσσαλονίκη, η πίεση το επόμενο διάστημα στα νοσοκομεία αναμένεται να είναι ισχυρή.
Ήδη για την Αττική έχει τεθεί σε εφαρμογή ο νέος σχεδιασμός όπως τον είχε ανακοινώσει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Ειδικότερα, το Θριάσιο νοσοκομείο μετατρέπεται σε νοσοκομείο μόνο για περιστατικά covid-19, με στόχο από σήμερα 7 Απριλίου να διαθέτει 130 απλές κλίνες για covid ασθενείς και 33 κλίνες ΜΕΘ για τον ίδιο σκοπό και με προοπτική τα κρεβάτια συνολικά να φτάσουν σύντομα τα 180. Τα περιστατικά που εξυπηρετούνται από το νοσοκομείο θα μεταφερθούν σε ιδιωτικές κλινικές οι οποίες θα εφημερεύουν ώστε να υποστηριχθεί ο επιπλέον υγειονομικός όγκος είπε ο Β.Κικίλιας.
Λόγω των αυξημένων αναγκών, θα χρησιμοποιηθούν καρδιολογικές κλινικές αρνητικής πίεσης και χειρουργεία ώστε να δημιουργηθούν 51 νέες κλίνες ΜΕΘ στην Αττική. Από αυτά 16 θα αναπτυχθούν το Γεν. Κρατικό Νοσοκομείο «Γ.Γενηματάς», 5 στον Ευαγγελισμό, 5 στο Λαϊκό, 7 στο Ιπποκράτειο, 4 στο Ελπίς, 10 στο Κωνσταντοπούλειο και 4 στο Αττικό.
Όσον αφορά στη Θεσσαλονίκη, όπου το τελευταίο διάστημα επικρατεί συναγερμός, εκεί βρέθηκε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.
«Στη Θεσσαλονίκη θα λάβουμε οποιοδήποτε μέτρο χρειαστεί προκειμένου να μην μείνει κάποιος συμπολίτης μας εκτός ΜΕΘ. Το σχέδιο το οποίο εφαρμόσαμε στη Θεσσαλονίκη, τον περασμένο Νοέμβριο, ήταν συγκεκριμένο και εφόσον χρειαστεί -ας ελπίσουμε όλοι να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο- θα το αναπτύξουμε πλήρως», σημείωσε ο κ. Κοντοζαμάνης. Πρόσθεσε δε, ότι στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει κανένας διασωληνωμένος ασθενής εκτός ΜΕΘ, ενώ στην Αθήνα υπάρχει μια μικρή και διαχειρίσιμη αναμονή.
Παράλληλα υπογράμμισε ότι η Θεσσαλονίκη έχει και την εμπειρία του περασμένου Νοεμβρίου, που το σύστημα ξεπέρασε τα όρια του. «Και μετά τον Νοέμβριο είχαμε επεξεργαστεί σχέδια τα οποία και τα εφαρμόζουμε και τα υλοποιούμε στην Αττική, όπου υπάρχει μεγάλη πίεση αυτή τη στιγμή και βεβαίως θα τα ξανα-υλοποιήσουμε εδώ πέρα και ήδη ξεκινάμε. Τα σχέδια αυτά αφορούν την ανάπτυξη περισσότερων κλινών απλής νοσηλείας για τον κορονοϊό, αύξηση περαιτέρω της διαθεσιμότητας σε κλίνες εντατικής θεραπείας και συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα», πρόσθεσε ο κ. Κοντοζαμάνης, απευθύνοντας κάλεσμα προς τους ιδιώτες γιατρούς και στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας να συνεργαστούν με το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας βρέθηκε και στην Κοζάνη όπου κατά τη διάρκεια σύσκεψης εξετάστηκε το ενδεχόμενο να αξιοποιηθούν οι κτιριακές εγκαταστάσεις της ιδιωτικής κλινικής «Euromedica Ζωοδόχος Πηγή» προκειμένου να εξυπηρετηθούν περιστατικά ελεύθερα από covid.
Ο κ. Κοντοζαμάνης σημείωσε ότι «έχουμε σχεδιάσει ακόμη και τα πιο ακραία σενάρια για την πίεση που δέχεται σήμερα η Κοζάνη» και πρόσθεσε ότι συζητήθηκε με την διοίκηση και τα στελέχη του νοσοκομείου «ποια θα ήταν η καλύτερη δυνατή επιλογή στην παρούσα κατάσταση». Υπογράμμισε ότι το νοσοκομείο τόσο τον Νοέμβριο κατά την διάρκεια του δεύτερου κύματος όσο και σήμερα με το τρίτο κύμα «δέχεται πολύ μεγάλη πίεση αλλά καταφέρνει να διαχειρίζεται τα περιστατικά covid στην πολύ καλά οργανωμένη Παθολογική κλινική αλλά και στην ΜΕΘ που ανέπτυξε γι’ αυτό το σκοπό κατά την διάρκεια της πανδημίας».
Παραδέχθηκε ότι «το σύστημα υγείας βρίσκεται στο κόκκινο, στα όριά του» αλλά συμπλήρωσε ότι «όχι μόνο στην Κοζάνη αλλά και σε όλη την Ελλάδα καταφέρνει να στέκεται όρθιο κι αντιμετωπίζει όλα τα περιστατικά». Έκανε ειδική μνεία στους πολίτες που δεν πάσχουν από covid και προσέρχονται στις υγειονομικές δομές γιατί έχουν ανάγκη από υπηρεσίας υγείας δηλώνοντας ότι «δεν πρόκειται να αφήσουμε κανένα συμπολίτη μας να μείνει πίσω και να είστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε».