Το καλοκαίρι πλησιάζει… απειλητικά και μια από τις προκλήσεις για τους λοιμωξιολόγους είναι τα μέτρα που θα λάβουν για τις πισίνες και τις πλαζ.
Οι εικόνες των προηγούμενων ημερών με το συνωστισμό στις παραλίες σήμανε «καμπανάκι» στην αρμόδια επιτροπή λοιμωξιολόγων. Μια από τις προτάσεις που «έπεσε» στο τραπέζι είναι να επιτραπεί νωρίτερα η λειτουργία των οργανωμένων παραλιών, προκειμένου να μην υπάρξει μεγάλη συσσώρευση λουόμενων στις ελεύθερες πλαζ.
Τις εξελίξεις «σπρώχνει» και η ραγδαία άνοδος της θερμοκρασίας, καθώς σύμφωνα με τους μετεωρολόγους τις προσεχείς ημέρες η χώρα θα αντιμετωπίσει έναν… μαγιάτικο καύσωνα.
Βατόπουλος: Τα 2 μέτρα που σχεδιάζονται για τις πισίνες
Για το ζήτημα των παραλιών και το τί θα ισχύσει για τις πισίνες μίλησε στην ΕΡΤ ο Αλκης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας ΠΑΔΑ. Ο κ. Βατόπουλος αρχικά αναφέρθηκε στις παραλίες, τονίζοντας ότι «είναι ένα ζήτημα που θέλει προσοχή και χρειάζεται πολλή αυτοοργάνωση.»
Ο καθηγητής επανέλαβε ότι ο κόσμος πρέπει να αποφεύγει το συνωστισμό στις παραλίες, να προσέχει τις επιφάνειες που πιάνουν πολλοί άνθρωποι, να πλένει επιμελώς τα χέρια του και να μην αγγίζει το πρόσωπό του. «Ούτε με την άμμο, ούτε με το νερό, ούτε με τις ντουζιέρες, αν ακολουθεί κανείς τα μέτρα, υπάρχει πρόβλημα» εξήγησε.
Στη συνέχεια, ο Αλκης Βατόπουλος επισήμανε ότι οι πισίνες είναι ένα θέμα που απασχολεί την επιτροπή και πως τις προσεχείς ημέρες θα ανακοινωθούν οι επιστημονικές εισηγήσεις για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Οπως είπε, το ένα σκέλος είναι «το πόσο χλώριο θα πρέπει να χρησιμοποιείται, ώστε να είναι πιο ασφαλές το κολύμπι (σ.σ. σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό) και αφετέρου να μη δημιουργεί άλλα προβλήματα υγείας». Το δεύτερο μέτρο, τόνισε, θα αφορά στο μέγιστο αριθμό ατόμων που θα μπορούν να βρίσκονται εντός της πισίνας, κάτι που πιθανώς θα καθορίζεται βάσει των τετραγωνικών επιφάνειας.