Νέα δεδομένα θέτει η επιστημονική κοινότητα, αναφορικά με την εξέλιξη του κορωνοϊού, αφού σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες, τα παιδιά όχι μόνο συμβάλλουν στη μετάδοση του ιού όσο και οι ενήλικες, αλλά ο οργανισμός τους λειτουργεί και ως «δεξαμενή» νέων μεταλλάξεων.
Μάλιστα, στη χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, χαρακτήρισε τους ανήλικους ως «ρεζερβουάρ» που διευκολύνουν τη δημιουργία νέων μεταλλάξεων.
Συγκεκριμένα, η κ. Θεοδωρίδου, επικαλούμενη μελέτη παιδιών και εφήβων στη Μασαχουσέτη, με μοριακό έλεγχο από τις εκκρίσεις του αναπνευστικού συστήματος, και έρευνα στο διεθνές περιοδικό «The Lancet», τόνισε ότι «ο κορωνοϊός που μολύνει τα παιδιά παραμένει ζωντανός στον οργανισμό τους και έχουν ιικό φορτίο υψηλό, ανεξάρτητα από το αν νοσούν ασυμπτωματικά ή είναι στο νοσοκομείο. Καλό είναι να θυμόμαστε, ότι τα παιδιά μεταδίδουν τον ιό όπως και οι ενήλικες και αποτελούν «ρεζερβουάρ» που διευκολύνει στη δημιουργία νέων μεταλλάξεων, παρότι το ιικό τους φορτίο δεν είναι μεγαλύτερο αλλά ούτε και υποδεέστερο από αυτό τον ενηλίκων».
Σύσταση για εμβολιασμό και στις μικρές ηλικίες
Για το λόγο αυτό, οι επιστήμονες συστήνουν τον εμβολιασμό και στα ανήλικα άτομα, αφού έτσι θα ανασχεθεί ακόμη γρηγορότερα η πανδημία.
Οπως εξήγησε, λοιπόν, η κ. Θεοδωρίδου «τα παιδιά που μπορούν να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού θα πρέπει να το κάνουν και όσα έχουν ένδειξη καλό θα ήταν να εμβολιαστούν και για τη γρίπη. Πρόκειται για παιδιά με ιδιαίτερα προβλήματα και χρόνια νοσήματα αλλά και παιδιά που έχουν στο περιβάλλον τους ευάλωτα άτομα όπως νεογνά, ηλικιωμένους ή ανθρώπους με χρόνια σοβαρά νοσήματα», προσθέτοντας βέβαια ότι δεν υπάρχει γενική σύσταση για τον εμβολιασμό όλων των παιδιών για τη γρίπη.
«Η ανθρωπότητα θα είναι ευγνώμων στα εμβόλια mRNA όχι μόνο για τον κορωνοϊό, αλλά και για την πρόληψη του καρκίνου»
Συν τοις άλλοις, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών υποστήριξε ότι η ανθρωπότητα μετά την πανδημία, θα χρωστά ευγνωμοσύνη στα εμβόλια mRNA, τα οποία δεν θα έχουν συμβάλει μόνο στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, αλλά αποτελέσουν «εργαλείο» και για την πρόληψη του καρκίνου.
«Η ανθρωπότητα θα είναι κατά πολύ περισσότερο ευγνώμων στα εμβόλια mRNA κατά του κορωνοϊού όταν η πανδημία θα έχει τελειώσει, όπως αναφέρουν οι επικεφαλής της έρευνας για τα εμβόλια αυτά», τόνισε η κ. Θεοδωρίδου, προσθέτοντας ότι «η συμβολή αυτών των εμβολίων δεν θα είναι σημαντική μόνο για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά και για την πρόληψη του καρκίνου, όπως εκτιμούν οι ίδιοι οι ερευνητές».
Αρκεί η μία δόση εμβολίου σε όσους νόσησαν
Τέλος, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, αναφερόμενη στα άτομα που νόσησαν, είπε ότι συστήνεται ο εμβολιασμός τους με μία δόση, καθώς η υβριδική ανοσία που αποκτούν όταν νοσούν από κορωνοϊό σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό τους στη συνέχεια τους βοηθά να αποκτήσουν σημαντική ανοσία και τους παρέχει καλύτερη κάλυψη από όλους τους τύπους κορωνοϊού.
«Μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι νόσησαν και δεν εμβολιάστηκαν είχαν περίπου 2,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν και να νοσήσουν ξανά από αυτούς που έκαναν μία δόση εμβολίου μετά τη νόσηση».
Η πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα
Οπωςέγινε γνωστό, χθες ξεπεράστηκαν οι 12.600.000 εμβολιασμοί. Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 6. 540.000 πολίτες, δηλαδή το 62,2% του γενικού πληθυσμού (71,8% του ενήλικου πληθυσμού). Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 68,2% του γενικού πληθυσμού και 79,2% του ενήλικου πληθυσμού. Έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους περισσότεροι από 6.300.000 πολίτες, δηλαδή το 60% του γενικού πληθυσμού και 69,4% του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 64,2% του γενικού πληθυσμού και 73,9% του ενήλικου πληθυσμού.
Τις τελευταίες 10 μέρες, 52.000 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού πρώτης δόσης. Σχετικά με την τρίτη δόση, μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 206.000 πολίτες και άλλοι 40.000 έχουν κλείσει το ραντεβού τους. Στο πρόγραμμα κατ' οίκον εμβολιασμού, έχουν κάνει αίτηση μέχρι στιγμής 13.000 πολίτες και έχει γίνει ο εμβολιασμός σε 11.000 πολίτες, κυρίως από κινητές μονάδες των κέντρων υγείας.