Ανοιχτη επιστολή προς τον Πρωθυπουργό απέστειλε η ομάδα εργασίας προέδρων ιατρικών τμημάτων εν μέσω κορωνοϊού.
Στην επιστολή τους δηλώνουν έμπρακτα την ετοιμότητα και την ενεργό συμμετοχή των καθηγητών της Ιατρικής Σχολής στην πρώτη γραμμή, ενω ζητούν να επιχορηγηθούν και τα Πανεπιστημιακά Εργαστήρια των Ιατρικών Τμημάτων και Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων.
Η επιστολή με αφορμή τον κορωνοϊό
Προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη 31 Μαρτίου 2020
Εξοχότατε Κύριε Πρωθυπουργέ,
Τα Τμήματα Ιατρικής των Πανεπιστημίων της χώρας και τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την ανάσχεση της κλιμάκωση της πανδημίας ώστε να περιοριστεί η καταστροφική εξάπλωση της αρρώστιας και οι βαρύτατες παράπλευρες συνέπειες της.
Απευθυνόμαστε σε σας υποστηρίζοντας κάθε μέτρο προς την κατεύθυνση της ανάσχεσης της μετάδοσης του ιού, δηλώνοντας έμπρακτα με την ετοιμότητα και την ενεργό συμμετοχή των καθηγητών της Ιατρικής Σχολής στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα σε συνεργασία με το προσωπικό του ΕΣΥ.
Από τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της επιδημίας με ενίσχυση της διαγνωστικής επάρκειας ώστε να καλυφθεί ευρύτερο τμήμα του πληθυσμού καθώς και την εφαρμογή θεραπευτικών και εμβολιαστικών μεθόδων παραλείψατε εκείνους που μπορούν να συμβάλλουν άμεσα και καταλυτικά με πολλούς τρόπους και με την εμπειρία, την κατάρτιση και τον εξοπλισμό των Πανεπιστημίων στον πρωταρχικό στόχο να σωθούν ζωές των πασχόντων - τους επιστήμονες και τους κλινικούς των Ιατρικών Τμημάτων που μέσα σε αντίξοες συνθήκες και ελλείψεις εργάζονται για να σταματήσουν την επερχόμενη λαίλαπα και να περιθάλψουν τους πάσχοντες ακούραστα και με αυταπάρνηση.
Κύριε Πρωθυπουργέ, αυτό το επιστημονικό κεφάλαιο της χώρας δεν πρέπει να το αφήσετε «σε αναγκαστικό παροπλισμό». Από εσάς εξαρτάται η απόφαση να κατευθυνθούν οι αναγκαίοι πόροι που θα ενισχύσουν αποφασιστικά την δυνατότητα περιστολής της επιδημίας στην χώρα και της επιστροφής των κατοίκων στην κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα.
Για τον λόγο αυτό ζητούμε από το πακέτο των 30 εκατομμυρίων ευρώ που έχει εξαγγελθεί να διανεμηθεί μόνο στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια να επιχορηγηθούν και τα Πανεπιστημιακά Εργαστήρια των Ιατρικών Τμημάτων και Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων για:
- Την διάγνωση του Κορωνοϊού σε ευρεία κλίμακα, πρωτίστως στους ανέργους και στους ανασφάλιστους, αξιοποιώντας τον πολύτιμο εξοπλισμό και την τεχνογνωσία τους.
- Να υποστηριχθούν προγράμματα ελέγχου της ανοσίας σε όσους έχουν νοσήσει, ώστε να μπορούν να επιστρέψουν άμεσα στην εργασία τους και στην κοινωνική δραστηριότητα. Το μέτρο αυτό αποτελεί την ασφαλέστερη επιστημονικά ενδεδειγμένη διαδικασία σταδιακής και ελεγχόμενης αποδέσμευσης από τον περιορισμό στο σπίτι.
- Να υποστηριχθούν προγράμματα για την παραγωγή φαρμάκων και διαγνωστικών τεστ για την διάγνωση της νόσου και την ανίχνευση αντισωμάτων σε συνεργασία με ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες, με ιδιαίτερη έμφαση και στην απασχόληση Ελλήνων επιστημόνων.
Οι προτάσεις μας κύριε Πρωθυπουργέ στοχεύουν στην προστασία των πολιτών από την απειλή ζωής, στην πιο κρίσιμη για τον τόπο μας περίοδο μετά τον πόλεμο, στοχεύουν επίσης στην στοιχειώδη ανακούφιση των πιο αδύναμων στρωμάτων της κοινωνίας. Είμαστε βέβαιοι ότι θα επιδείξετε την κατανόηση και την αποφασιστικότητα που επιτάσσει η στιγμή και θα στηρίξετε τα αιτήματα μας.
Ομάδα Εργασίας Προέδρων Ιατρικών Τμημάτων
- Καθ. Πέτρος Σφηκάκης, Πρόεδρος Ιατρικού Τμήματος ΕΚΠΑ
- Καθ. Αστέριος Καραγιάννης, Πρόεδρος Ιατρικού Τμήματος ΑΠΘ
- Καθ. Δημήτριος Γούμενος, Πρόεδρος Ιατρικού Τμήματος Παν/μίου Πατρών
- Καθ. Άννα Μπατιστάτου, Πρόεδρος Τμήματος Ιατρικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
- Καθ. Μιχαήλ Πιτιακούδης, Πρόεδρος Τμήματος Ιατρικής ΔΠΘ
- Καθ. Γεώργιος Κοντάκης, Κοσμήτορας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης
- Καθ. Αθανάσιος Γιαννούκας, Πρόεδρος Τμήματος Ιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας