Η 38χρονη που νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ, έχοντας διαγνωστεί θετική στον κορωνοϊό επέστρεψε αεροπορικώς από το Μιλάνο της Ιταλίας, το βράδυ της Κυριακής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η 38χρονη είναι επιχειρηματίας και συγκεκριμένα σχεδιάστρια μόδας, η οποία μάλιστα ασχολείται και με τα κοινά και είχε βάλει υποψηφιότητα στις δημοτικές εκλογές με μεγάλο συνδυασμό στην πόλη της Θεσσαλονίκης, χωρίς να εκλεγεί.
Κορωνοϊός: Τι πρέπει να κάνουν όσοι Ελληνες επιστρέφουν από Ιταλία
Κορωνοϊός: Υποπτο κρούσμα μεταφέρεται από την Κέρκυρα στα Ιωάννινα
Η 38χρονη είχε μεταβεί πριν μερικές ημέρες με άλλους Έλληνες, ανάμεσά τους και δημοσιογράφους, αεροπορικώς, στο Μιλάνο, για την εβδομάδα μόδας. Μάλιστα έκανε και αρκετές αναρτήσεις στα social media από την πόλη της Ιταλίας.
Η γυναίκα, που είναι μητέρα ενός παιδιού, επέστρεψε το βράδυ της Κυριακής με Rynair στο «Μακεδονία» χωρίς να έχει συμπτώματα. Μόνο την επόμενη ημέρα εμφάνισε λίγο αυξημένο πυρετό, που την ανησύχησε με αποτέλεσμα την Τρίτη να μεταβεί στο ΑΧΕΠΑ για εξετάσεις.
Η γυναίκα είναι σε καλή κατάσταση και νοσηλεύεται σε ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ το οποίο είναι το νοσοκομείο αναφοράς για την ίωση COVID19 στη βόρεια Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Θεσσαλονίκη, πρόκειται να υποβληθούν σε εξετάσεις και όλοι όσοι ήρθαν σε επαφή με την 38χρονη -φίλοι, μέλη οικογένειας και συνταξιδιώτες.
«Ψυχραιμία να έχουμε». Με αυτή τη φράση ανακοίνωσε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID19 ο υπεύθυνος ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας λοιμωξιολόγος Σ. Τσιόδρας στην σημερινή ενημέρωση των συντακτών υγείας για το θέμα.
«Πρόκειται για Ελληνίδα 38 ετών, ταξιδιώτισσα από πληττόμενη περιοχή της βόρειας Ιταλίας. Είναι καλά στην υγεία της, παρακολουθείται από μία ομάδα εξαιρετικών συναδέλφων στη Θεσσαλονίκη και τη στιγμή που σας μιλώ, γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών της και οι κοντινές επαφές θα τεθούν οικειοθελώς σε απομόνωση και θα επιτηρείται η υγεία τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας.
Στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Υγείας -Κόβονται οι άδειες στον τομέα της Υγείας λόγω κορωνοϊού
O υπουργός Υγείας βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, όπου συγκάλεσε σύσκεψη από τις 17:00 στην Περιφέρεια, με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα, των διοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών της Β. Ελλάδας Δημήτρη Τσαλικάκη και Παναγιώτη Μπογιατζίδη και του προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιου Εξαδάκτυλου.
Την ίδια ώρα, με απόφαση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, αναστέλλονται και ανακαλούνται μέχρι νεωτέρας, οι κανονικές άδειες του προσωπικού της Κεντρικής Υπηρεσίας του υπουργείου Υγείας, των Κεντρικών Υπηρεσιών των Υγειονομικών Περιφερειών, των νοσοκομείων του ΕΣΥ, του ΕΚΑΒ, του ΕΟΔΥ, του ΕΚΕΑ, της ΕΚΑΠΥ, του ΙΦΕΤ και των Δημοσίων Δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας, Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία, Περιφερειακά Ιατρεία και Τοπικά Ιατρεία), καθώς και των Τοπικών Ομάδων Υγείας σε όλη τη χώρα.
Κορωνοϊός: Άρχισαν να αδειάζουν τα ράφια στα σούπερ μάρκετ στη Θεσσαλονίκη
Από τη στιγμή που έφτασε ο κορωνοϊός στη Θεσσαλονίκη η κίνηση στα σούπερ – μάρκετ έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Ήδη έχουν αρχίσει να αδειάζουν τα ράφια με το αλεύρι, τη ζάχαρη και τα παξιμάδια. «Από τις 13:00 η κίνηση του καταστήματος είναι αυξημένη κατά 150% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα της περσινής ημέρας» δήλωσε στο Τhestival, διευθυντής καταστήματος γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
«Υπάρχουν αποθέματα όμως αν συνεχιστεί αυτό που παρατηρείται τις τελευταίες ώρες, τότε σύντομα όλα τα ράφια θα είναι άδεια» ανέφερε ο διευθυντής. «Προμηθεύτηκα μεγάλη ποσότητα κατεψυγμένων προϊόντων για μα μην ξεμείνω. Έχω καταψύκτη μεγάλο και θα τον γεμίσω. Τι θα κάνω αν αδειάσουν τα σούπερ μάρκετ. Φροντίζω για να έχω» δήλωσε 65χρονη συνταξιούχος που γέμισε μέχρι πάνω με φαγώσιμα το καρότσι του σούπερ μάρκετ. Να σημειωθεί πάντως πως όλοι οι αρμόδιοι φορείς συνιστούν προς τους πολίτες ψυχραιμία. Ο πανικός είναι πάντοτε κακός σύμβουλος και σε τέτοιες περιπτώσεις μόνο προβλήματα μπορεί να προκαλέσει. Το Τhestival επικοινώνησε με τις κεντρικές διευθύνσεις δυο μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ.
Αυτό που τόνισαν τα στελέχη των δυο ομίλων είναι ότι δεν πρόκειται να υπάρξει άμεσο πρόβλημα επάρκειας και κατά συνέπεια δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας. «Αυτό που θα γίνει τις επόμενες ημέρες είναι να στέλνουμε αυξημένες παραγγελίες στα καταστήματά μας. Μόλις αδειάζουν τα ράφια οι υπάλληλοι μας θα τα ξαναγεμίζουν» σημείωσε ο γενικός διευθυντής μιας από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της Θεσσαλονίκης.
Οδηγίες του ΕΟΔΥ για ταξιδιώτες
Ο κίνδυνος για τον ταξιδιώτη θεωρείται μέτριος. Συνιστάται να αποφύγετε το ταξίδι προς περιοχές με τεκμηριωμένη συνεχιζόμενη μετάδοση COVID-19, αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο. Έως σήμερα δεν υπάρχει εμβόλιο.
Αν ταξιδεύετε προς περιοχές με τεκμηριωμένη συνεχιζόμενη μετάδοση COVID-19 συνιστάται :
- Να πλένετε συχνά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι.
- Να αποφύγετε την επαφή με τα ζώα (ζωντανά ή νεκρά), τις αγορές ζώων και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (όπως μη μαγειρευμένο κρέας).
- Να αποφύγετε την επαφή με ασθενείς.
Κατά την διάρκεια του ταξιδιού σας σε περιοχές με τεκμηριωμένη συνεχιζόμενη μετάδοση COVID-19 συνιστάται :
- Να αναβάλετε το ταξίδι σας ενώ έχετε συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα).
- Να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με ένα χαρτομάντηλο ή με το μανίκι (όχι με το χέρι) όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.
- Να αποφύγετε την επαφή με άλλα άτομα ενώ έχετε συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα).
Μετά την επιστροφή από περιοχές με τεκμηριωμένη συνεχιζόμενη μετάδοση COVID-19 συνιστάται :
- Να παρακολουθήσετε την υγείας σας για 14 ημέρες.
- Αν εμφανίσετε συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα) 14 ημέρες μετά την επιστροφή σας, να παραμείνετε στο σπίτι και να αναζητήσετε άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας ή να γίνει επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ (210-521200, 210-5212054).
Τονίζεται ότι, καθώς η επιδημία εξελίσσεται, οι οδηγίες ενδέχεται να τροποποιηθούν. Συνιστάται σε όλους τους ταξιδιώτες πριν και μετά το ταξίδι να ενημερώνονται από τον ΕΟΔΥ (210-521200, 210-5212054) για την εξέλιξη της νόσου και τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.