Κορωνοϊός: Επαγγελματικό restart για την επόμενη μέρα -Οι συμβουλές ειδικού - iefimerida.gr

Κορωνοϊός: Επαγγελματικό restart για την επόμενη μέρα -Οι συμβουλές ειδικού

με κοραλί κοστουμι
Αναζητηση εργασίας, φωτογραφία shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο κορωνοϊός και οι επιπτώσεις του έχουν επηρεάσει τις ζωές όλων.

Η άποψη που υπήρχε για την επαγγελματική σταδιοδρομία παλαιότερα στη χώρα μας, ότι το άτομο διαλέγει ένα επάγγελμα και παραμένει σε αυτό όλη του τη ζωή, τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι, λόγω της οικονομικής κρίσης, προχώρησαν σε αλλαγή καριέρας, είτε γιατί έχασαν την εργασία τους είτε γιατί οι ίδιοι το επιθυμούν. Σε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στα ΜΜΕ φαίνεται ότι και η πανδημία που βιώνουμε, οδήγησε πολλούς να σκέπτονται να προχωρήσουν σε αλλαγή επαγγέλματος. Ένας στους δύο που ερωτήθηκαν απάντησαν ότι σκέπτονται να αλλάξουν επάγγελμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποιοι είναι όμως οι λόγοι, για τους οποίους κάποιοι επιλέγουν να προχωρήσουν σε αλλαγή σταδιοδρομίας, μετά την καραντίνα του κορωνοϊού; Η Αρετή Βεργούλη ψυχολόγος -ψυχοθεραπεύτρια απαντά μιλώντας στο iefimerida.gr και δίνει τις δικές της συμβουλές για την επόμενη μέρα.

«Η αναζήτηση εναλλακτικών –πέραν της κρατικής παρέμβασης– τρόπων για την ανακούφιση των ατόμων που πλήττονται από την ανεργία διαγράφεται επιτακτική. Αν λάβουμε υπόψη μας και το γεγονός πως το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί κατά πολύ (εκτίμηση πληθυσμού άνω των 60 ετών: 2,1 δισ. το 2050 vs 0,5 δισ. το 1990, σύμφωνα με μελέτη του National Department of Economic and Social Affairs), εξάγεται το συμπέρασμα πως ο σύγχρονος άνθρωπος κατά τη διάρκεια της ζωής του πιθανότατα δε θα μείνει σε ένα επάγγελμα. Οι αλλαγές στη σταδιοδρομία στα επόμενα χρόνια δε θα αποτελούν εξαίρεση αλλά τον κανόνα».

Κορωνοϊός και νέα δεδομένα στο χώρο εργασίας

«Τα νέα δεδομένα στο χώρο της εργασίας, που υπήρξαν λόγω του κορωνοϊου ( καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας εκ περιτροπής εργασία, εργασία από το σπίτι/,) δημιούργησαν σε κάποιους, ανασφάλεια καθώς η προσαρμογή σε αυτά αποδείχθηκε αρκετά δύσκολη, οδηγώντας σε αξιολόγηση για το αν θέλουν να παραμείνουν στο επάγγελμα που αρχικά διάλεξαν. Σε κάποιους άλλους όμως λειτούργησαν με θετικό πρόσημο, δείχνοντας τις νέες δυνατότητες που δίνει η τεχνολογία σήμερα και πως θα μπορούσαν να εργασθούν διαφορετικά ή και σε άλλους τομείς. Οι έρευνες δείχνουν ότι συχνά, μετά από δύσκολες περιόδους, όπως αυτής της πανδημίας, τα άτομα προχωρούν σε ένα αναστοχασμό, που φέρνει ένα «ξεκαθάρισμα» για το χρειάζονται και τι όχι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αλλαγή του επαγγέλματος αποτελεί την ανάγκη για ένα «νέο ξεκίνημα», μια «νέα αρχή» και εκφράζει την επιθυμία μιας γενικότερης αλλαγής για τη ζωή τους που «με το βλέμμα στο μέλλον», ξορκίζουν τον φόβο του θανάτου, που προκάλεσε η πανδημία. Γίνεται ένας απολογισμός με ποικίλες σκέψεις, συναισθήματα, συμπεριφορές που λειτουργούν καθοριστικά για την πορεία του ατόμου τα επόμενα χρόνια. Ο φόβος για τον θάνατο κάνει πιο επιτακτική την ανάγκη για ζωή, για δημιουργία. Τα άτομα αυτά αισθάνονται την ανάγκη να πραγματοποιήσουν μια ουσιαστική επαγγελματική αλλαγή, να κάνουν ένα όνειρο πραγματικότητα».

Πώς θα γίνει ένα πετυχημένο restart καριέρας στην κρίση του κορωνοϊού

Τι πρέπει να έχουμε υπόψη μας; Η Αρετή Βεργούλη απαντά. «Είναι πολύ σημαντικό όποιος αρχίσει ένα καινούργιο επάγγελμα να μην ξεκινήσει με υψηλές προσδοκίες και να είναι προετοιμασμένος ότι θα βρεθεί σε θέση αρχαρίου με σημαντικά νεότερους συναδέλφους· ωστόσο, συχνά η ισχύς υπερνικάτε από το πάθος.
Οι έρευνες δείχνουν ότι όταν τελικά κάποιος επιλέγει τον δρόμο μιας καινούργιας σταδιοδρομίας και κυρίως στη μέση ηλικία, βιώνει την εμπειρία αυτή αναζωογονητικά και γίνεται ιδιαίτερα αξιόλογος στη νέα του εργασία Είναι αυτό που εύστοχα, χρόνια πριν, είχε περιγράψει ο George Bernand Shaw: οι άνθρωποι που πετυχαίνουν σε αυτόν τον κόσμο είναι αυτοί που βγαίνουν έξω και αναζητούν τις καταστάσεις που τους ταιριάζουν, και αν δεν μπορούν να τις βρουν, τις δημιουργούν οι ίδιοι».

Συμβουλές για την νέα εποχή στον κορωνοϊό

  • Διατηρήστε ανοιχτές τις επιλογές σας
  • Προσπαθήστε ακόμα και αν δε γνωρίζετε το αποτέλεσμα
  • Προχωρήστε μπροστά και ας κάνετε λάθη. Η αποτυχία είναι βαριά αλλά το κενό βαρύτερο
  • Δημιουργήστε τη δική σας τύχη
  • Σκεφτείτε, κάντε λίστες με τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία σας
  • Βρείτε τους δικούς σας ρεαλιστικούς στόχους, βραχυχρόνιους και μακροχρόνιους
  • Μικρά βήματα ίσων όμορφο ταξίδι
  • Παρακολουθήστε διαδικτυακά ακαδημαϊκά μαθήματα.
  • Επικεντρωθείτε στην εύρεση λύσεων και όχι εμποδίων
  • Αξιοποιήστε τον ελεύθερο χρόνο που έχετε
  • Απολαύστε τη ζωή. Καλή ζωή είναι η ισορροπημένη ζωή.

Αρετή Βεργούλη / Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ