«Στην επικράτεια ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού παραμένει σταθερός τις τελευταίες τρεις εβδομάδες και ο κυλιόμενος μέσος όρος των τελευταίων 7 ημερών είναι 650 κρούσματα ανά ημέρα», δήλωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.
Για να προσθέσει: «Ίσως να μπορέσουμε να χαμογελάσουμε κάτω από τη μάσκα μας, καθώς δύο εβδομάδες μετά την Πρωτοχρονιά δεν επιβεβαιώθηκαν οι εξαιρετικά δυσοίωνες προβλέψεις κάποιων».
Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι κάτοικοι της Αττικής, καθώς παρατηρείται ελαφρά αύξηση των κρουσμάτων. Συγκεντρώνονται περισσότερα από 2.500 ενεργά κρούσματα, δηλαδή ένας στους τρεις ασθενείς με Covid-19, όπως είπε, διαμένει στην Αττική, και ιδιαίτερα ανησυχεί η Δυτική Αττική και ο Κεντρικός Τομέας. Ο δείκτης Rt στην Αττική είναι 0,91 και σημαντικά χαμηλότερος στη Β. Ελλάδα. Η πληρότητα ΜΕΘ στην επικράτεια είναι 55% και στη Θεσσαλονίκη 61%.
Η κυρία Παπαευαγγέλου είπε ότι ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών έχει μειωθεί και υπολογίζεται στους 1.700 ασθενείς, ενώ ο μέσος αριθμός ανά ημέρα ήταν 130, υποδιπλάσιος από αυτόν που είχαμε πριν από έναν μήνα.
Λίγο πριν από την έναρξη της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 610 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο.
Αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο παρατηρείται σε μεμονωμένες περιοχές λόγω μικρών συρροών σε εργασιακούς χώρους ή λόγω οικογενειακών συγκεντρώσεων κατά τη διάρκεια των εορτών, που πρέπει να αντιμετωπιστούν για να μην οδηγηθούμε σε έκρηξη κρουσμάτων. Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης είναι η πρόληψη, είπε χαρακτηριστικά.
Για ήπιες αυξομειώσεις στην Αττική έκανε λόγο κατά την τοποθέτησή του ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης. Ο αριθμός των κρουσμάτων είναι βελτιωμένος, καθώς και η ηλικιακή κατανομή των νέων διαγνώσεων. Το σύστημα υγείας εξακολουθεί να αποσυμφορείται, αν και με αργό ρυθμό, είπε ο καθηγητής. Αναφέρθηκε επίσης στην επανεκκίνηση δραστηριοτήτων, λέγοντας ότι το στοίχημα είναι μεγάλο και όλα θα κριθούν από την τήρηση των μέτρων προστασίας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ορθή χρήση μάσκας.
Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι ήταν θετική η εισήγηση των λοιμωξιολόγων για άνοιγμα όλου του λιανεμπορίου. Οπως είπε η κ. Παπαευαγγέλου, «οι ειδικοί συναινέσαμε» στο άνοιγμα του εμπορίου. «Στοίχημά μας είναι να μπορέσουμε να απελευθερώσουμε κάποιες δραστηριότητες, τηρώντας ευλαβικά τα μέτρα» πρόσθεσε.
Μειώνεται ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού
Ο κυλιόμενος μέσος όρος στη χώρα είναι 650 κρούσματα ανά ημέρα, είπε η καθηγήτρια κ. Παπαευαγγέλου, η οποία σημείωσε πως είναι ιδιαίτερα δύσκολο να συμπιεστεί ακόμη παραπάνω η επιδημία.
Στην Αττική παρατηρούμε ελαφρά αύξηση, καθώς εκεί υπολογίζονται 2.500 ενεργά κρούσματα, με 1 στους 3 διαγνωσμένους με κορωνοϊό να διαμένουν στην Αττική. «Μας απασχολεί ο κεντρικός τομέας Αθηνών και η Δυτική Αττική» σημείωσε η λοιμωξιολόγος, η οποία ανέφερε πως ο δείκτης Rt είναι 0.91, ενώ στη βόρεια Ελλάδα είναι σημαντικά χαμηλότερος.
Στο 55% η πληρότητα στις ΜΕΘ
Κορωνοϊός: 610 νέα κρούσματα -34 νεκροί, 319 διασωληνωμένοι
Κορωνοϊός: 183 κρούσματα στην Αττική, 77 στη Θεσσαλονίκη
Σε ό,τι αφορά στο σύστημα υγείας, 1.700 ασθενείς νοσηλεύονται σήμερα στα νοσοκομεία με κορωνοϊό, ενώ ο μέσος αριθμός εισαγωγών είναι 130, υποδιπλάσιος σε σχέση με πριν από έναν μήνα. Σήμερα έχουμε 55% πληρότητα ΜΕΘ στην επικράτεια, ενώ στη Θεσσαλονίκη αυτή υπολογίζεται στο 61%.
«Ίσως να μπορούμε να χαμογελάσουμε κάτω από τη μάσκα μας, αφού τα δεδομένα είναι σταθερά. Δύο εβδομάδες μετά την Πρωτοχρονιά δεν είδαμε κάποια αύξηση των κρουσμάτων και ασθενών. Δεν επιβεβαιώθηκαν οι εξαιρετικά δυσοίωνες προβλέψεις κάποιων», συνέχισε η κ. Παπαευαγγέλου.
Καλή η εικόνα την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων
Αναφερόμενη στα δεδομένα του ECDC, σημείωσε πως η χώρα μας έχει πολύ καλύτερους δείκτες σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. «Είμαστε αρκετά κουρασμένοι και ταλαιπωρημένοι από το φθινόπωρο και οι επόμενες αργίες αργούν. Το πρώτο βήμα έγινε με το άνοιγμα των σχολείων, η πρώτη εβδομάδα πήγε εξαιρετικά καλά. Χρειάστηκε να κλείσουν μόλις 3 στα 10.000 τμήματα σε όλη την επικράτεια», είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου.
Επιπλέον, εντοπίστηκαν μόλις 7 κρούσματα στα 5.000 τεστ στους εκπαιδευτικούς. Αυτό μεταφράζεται σε δείκτη θετικότητας μόλις 0,14% στους εκπαιδευτικούς. «Ανησυχούμε για ενδεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων λόγω του καιρού», συνέχισε.
«Να βρεθεί η χρυσή τομή»
Κύριος στόχος της επιτροπής είναι να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης και στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
«Δεν μπορούμε να βρισκόμαστε σε ένα διαρκές lockdown. Να βρεθεί μια χρυσή τομή ώστε η απελευθέρωση κάποιων δραστηριοτήτων να μην επιφέρει αύξηση κρουσμάτων», είπε η λοιμωξιολόγος.
Έτσι, η Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε πως η επιτροπή συναίνεσε στο άνοιγμα των καταστημάτων, τονίζοντας πως τα δεδομένα θα επαναξιολογούνται τακτικά. «Να καταφέρουμε να κρατήσουμε την καμπύλη των κρουσμάτων χαμηλά, τουλάχιστον για τους επόμενους δύο μήνες», είπε.
Όπως εξήγησε, στόχος μας είναι να καταφέρουμε στο διάστημα αυτό να εμβολιάσουμε τους πιο ευάλωτους. Θα μεταθέσουμε έτσι, σημείωσε, «την ηλικιακή ομάδα των νοσούντων σε μικρότερες ηλικίες και έτσι θα μετατρέψουμε τη λοίμωξη σε μια ηπιότερη νόσο, που θα αφορά νεότερους συμπολίτες μας».
Στοίχημα να απελευθερωθούν κάποιες οικονομικές δραστηριότητες
Η Βάνα Παπαευαγγέλου έδωσε το παράδειγμα του Ισραήλ, όπου μετά τον εμβολιασμό του 20% του πληθυσμού είδαν μείωση κατά 50% στα νέα κρούσματα. «Στοίχημά μας είναι να απελευθερώσουμε κάποιες δραστηριότητες τηρώντας τα μέτρα» συνέχισε, και αναφέρθηκε σε μια αύξηση κινητικότητας, χωρίς αντίστοιχη αύξηση των νέων κρουσμάτων. «Παρατηρήθηκε πολύ σημαντική συμμόρφωση όλων μας κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου», συμπλήρωσε.
Η λοιμωξιολόγος σημείωσε πως έρχεται πάλι στη συζήτησή μας η σημασία της ατομικής ευθύνης. «Μπορούμε να κάνουμε εμείς οι Έλληνες την έκπληξη, να αποτελέσουμε την εξαίρεση, όπως συνέβη την άνοιξη;» διερωτήθηκε η Βάνα Παπαευαγγέλου, και έκλεισε λέγοντας: «Στο χέρι μας είναι να τα καταφέρουμε».
Μαγιορκίνης: Υποχωρεί η πίεση στο ΕΣΥ -Χρειάζεται υπομονή για κάποιους ακόμα μήνες
Από την πλευρά του, ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε στην ενημέρωσή του πως «η πίεση στο ΕΣΥ δείχνει υποχώρηση, με 15% μείωση στις ΜΕΘ σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο, πρέπει να τονιστεί πως η κατάσταση παραμένει επιβαρυμένη. Στην Αττική δείχνει σταθεροποίηση ο αριθμός των λοιμώξεων, όπως και στη Θεσσαλονίκη, με πτώση 10% από την προηγούμενη εβδομάδα. Μείωση και στις διαγνώσεις των 65+. Το σύστημα υγείας αποσυμφορείται, αλλά με αργό ρυθμό.
Με βάση όλα αυτά, μπορούμε σταδιακά να επανεκκινήσουμε δραστηριότητες κοινωνικής και οικονομικής φύσης. Εχουμε καταφέρει πολλά τους τελευταίους μήνες. Ο περισσότερος κόσμος έχει προσαρμοστεί σε αυτή τη νέα πραγματικότητα και τηρεί σωστά όλα τα μέτρα. Στον μαραθώνιο της πανδημίας όμως, δεν έχουμε περάσει το νήμα του τερματισμού. Πολλοί ρωτούν πόσο ακόμα θα κρατήσει αυτό; Η απάντηση είναι πως πρέπει να αντέξουμε για λίγους ακόμα μήνες μέχρι να εμβολιαστεί ο ευρύς πληθυσμός και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Ως τότε πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε στο απόλυτο τα μέτρα προστασίας».
Δείτε την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας
Παρακολουθήστε μέσα από το www.koronoios-live.gr, το νέο site του iefimerida.gr, όλες τις εξελίξεις για την πανδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο:
- Γραφήματα με άμεση καταγραφή των κρουσμάτων και των θανάτων από τον κορωνοϊό.
- Ρεπορτάζ, έρευνες, απόψεις επιστημόνων, ερευνητών και ιατρών.
- Μέτρα προστασίας από τον ιό και όλες οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης και της επιστημονικής κοινότητας στο νέο site του iefimerida koronoios-live.gr.