Ήταν 21 Φεβρουαρίου 2020, όταν το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού εντοπίστηκε σε ευρωπαϊκό έδαφος και συγκεκριμένα στην Ιταλία.
Πρόκειται για το μικρό χωριό Κοντόνιο, στην περιφέρεια της Λομβαρδίας, που αποτέλεσε το επίκεντρο του κορωνοϊού παγκοσμίως τους πρώτους μήνες που ο ιός διακινήθηκε εκτός των κινεζικών συνόρων.
Την Κυριακή δεκάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στο χωριό της βόρειας Ιταλίας προκειμένου να παραστούν στα αποκαλυπτήρια μνημείου για τα θύματα της πανδημίας του κορωνοϊού.
Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού, το οποίο σχετιζόταν με ταξίδι στο εξωτερικό, κατεγράφη τρεις ημέρες αργότερα, στις 26 Φεβρουαρίου 2020. Ως τις 12 Μαρτίου, το ένατο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στη χώρα μας, ένας 66χρονος άνδρας, καταγραφόταν και ως ο πρώτος θάνατος από την πανδημία στη χώρα μας.
Στις 22 Μαρτίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως η χώρα εισέρχεται σε lockdown προκειμένου να περιοριστεί η διάδοση του κορωνοϊού και να αντιμετωπιστεί η πανδημία.
Η εικόνα της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, έναν χρόνο μετά
Η χώρα μας, έναν χρόνο από την ημέρα της πανδημίας του κορωνοϊού, πασχίζει να ανακόψει το τρίτο κύμα της πανδημίας, μια εξέλιξη που έχουμε ήδη παρατηρήσει σε αρκετές χώρες της Ευρώπης.
Το τελευταίο 24ωρο, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.147 νέα κρούσματα κορωνοϊού -αριθμό που είχαμε να καταγράψουμε από την έξαρση της πανδημίας τον περασμένο Νοέμβριο-, με συνεχή τάση αύξησης των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ, που σήμερα ανέρχονται σε 357.
Αισιόδοξος για σταθεροποίηση ο Εξαδάκτυλος
Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Αθανάσιος Εξαδάκτυλος εξέφρασε την πεποίθηση, ωστόσο, πως παρατηρείται σταθεροποίηση των αριθμών κρουσμάτων, θανάτων και διασωληνωμένων.
«Είμαστε μπροστά σε μία πρόοδο. Τα πράγματα πρόκειται να βελτιωθούν τις επόμενες ημέρες» σημείωνε το πρωί της Τρίτης, πριν τη νεότερη ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Αξίζει να τονίσουμε εδώ πως ο αριθμός νέων κρουσμάτων προέκυψε έπειτα από ρεκόρ νέων τεστ για τον κορωνοϊό, που το τελευταίο 24ωρο ξεπέρασαν τα 55.000.
Προβληματίζουν τα κρούσματα στην Αττική
Η ανησυχία ειδικών και κυβέρνησης αφορά χωρίς αμφιβολία την Αττική, όπου σημειώθηκαν τα μισά από τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο. Η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας κατέγραψε ρεκόρ νέων μολύνσεων, με 1.047 περιστατικά. Την ίδια ώρα, καζάνι που βράζει θυμίζει το κέντρο της Αθήνας, που σε μία ημέρα κατέγραψε 285 κρούσματα, αλλά και ο Πειραιάς με 259 περιστατικά.
Αργότερα το απόγευμα, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, περισσότερα από 70 κρούσματα κορωνοϊού εντοπίστηκαν σε ιδιωτική κλινική, με περισσότερους από 10 ασθενείς να έχουν ήδη μεταφερθεί σε νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής.
Επιπλέον, μια ακόμη συρροή κρουσμάτων σε ασθενείς καταγράφεται σε θεραπευτήριο στην Κυψέλη, αλλά και σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στο Γέρακα, όπου φιλοξενούνται 42 άνθρωποι, εκ των οποίων οι επτά έχουν βρεθεί θετικοί.
Παρατείνεται το lockdown για τον κορωνοϊό
Σε αυτό το πλαίσιο, που μοιάζει ασφυκτικό για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, φαίνεται πως απομακρύνεται η πιθανότητα άρσης κάποιων περιορισμών του lockdown, το οποίο τυπικά εκπνέει την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, φαίνεται πως τα μέτρα του σκληρού lockdown θα παραταθούν ως έχουν για μία ακόμη εβδομάδα, ως τις 6.00 το πρωί της Δευτέρας 8 Μαρτίου.
Αυτό σημαίνει πως τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά, την ώρα που ο κύκλος εργασιών στο λιανεμπόριο το έτος 2020 ανήλθε σε 47,25 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 8,6% σε σχέση με το έτος 2019, όπου είχε διαμορφωθεί σε 51,72 δισ. ευρώ. Τι σημαίνει αυτό; Ότι χάθηκαν περί τα 4,5 δισ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Γιάννης Τούντας, εκτίμησε πως «είμαστε σε μια ανοδική έξαρση του δεύτερου κύματος και όσο είμαστε σε έξαρση δεν μπορούμε να μιλάμε για χαλάρωση των μέτρων». Για τον κύριο Τούντα ίσως είναι προτιμότερο, όταν έρθει η ώρα της χαλάρωσης, να προηγηθούν τα καταστήματα και όχι τα σχολεία.