Ενα βήμα πριν ληφθούν περαιτέρω μέτρα για έξι τουριστικές περιοχές της χώρας, στις οποίες καταγράφεται υψηλό επιδημιολογικό φορτίο κορωνοϊού, βρίσκεται η κυβέρνηση.
Οπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας, πρόκειται για τις περιοχές Μυκόνου, Ηρακλείου, Ρεθύμνου και τους δήμους Ιητών, Θήρας και Πάρου. Οι περιοχές αυτές είναι σε πορτοκαλί επίπεδο αυξημένης επιτήρησης, με συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης του τέστινγκ λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου.
Είναι ενδεικτικό ότι μέσα σε μία εβδομάδα τετραπλασιάστηκαν τα ενεργά κρούσματα στη Μύκονο, υπερπενταπλασιάστηκαν στην Ιο, διπλασιάστηκαν στο Ρέθυμνο και σχεδόν τριπλασιάστηκαν στο Ηράκλειο. Συναγερμός έχει σημάνει και στην Πάρο, όπου επταπλασιάστηκαν τα κρούσματα κορωνοϊού την τελευταία εβδομάδα, αλλά και στη Σαντορίνη, όπου διπλασιάστηκαν.
Οπως άλλωστε φαίνεται και από τον χάρτη του ECDC, η κατάσταση της πανδημίας στη χώρα μας επιδεινώθηκε, ενώ στο «κόκκινο» είναι η Αττική και η Κρήτη.
Ο κ. Χαρδαλιάς ενημέρωσε ότι σε περιοχές που «κοκκινίζουν», από το Σάββατο 17 Ιουλίου οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στον τουρισμό θα πρέπει να κάνουν υποχρεωτικά δύο φορές την εβδομάδα τεστ, ένα self test και ένα rapid test. Την ίδια υποχρέωση για δύο τεστ την εβδομάδα θα έχουν τα μη εμβολιασμένα μέλη πληρωμάτων των πλοίων.
«Στις έξι περιοχές που κάναμε αναφορά, νομίζω είναι ξεκάθαρη η επιβάρυνση η επιδημιολογική και, ναι, είμαστε ένα βήμα πριν πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα. Θεωρούμε όμως ότι μπορούμε να τα αποφύγουμε αυτά τα μέτρα αν μπορέσουμε τα επόμενα 24ωρα να συντονιστούμε όλοι οι εμπλεκόμενοι και να γίνει αντιληπτό από όλους ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να στεγανοποιήσουμε όλα τα cluster και τις συρροές που υπάρχουν στις περιοχές αυτές», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.
Παπαευαγγέλου: Να εμβολιαστούν οι νέοι πριν πάνε διακοπές
Από την πλευρά της, η Β. Παπαευαγγέλου σημείωσε πως πενταπλασιάστηκε ο μέσος κυλιόμενος αριθμός κρουσμάτων επτά ημερών. Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων παρέμεινε χαμηλή, στα 26 χρόνια. Το 80% νέων κρουσμάτων τις τελευταίες 15 ημέρες αφορά σε άτομα ηλικίας κάτω των 39 ετών, σημείωσε η λοιμωξιολόγος.
Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δείχνουν σημάδια σημαντικής διασποράς της λοίμωξης σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. «Είναι πλέον εμφανής η διασπορά παντού. Αυξητική τάση εμφανίζει το σύνολο των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας μας», σημείωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου.
Όπως είπε, νέοι μεταφέρουν τη λοίμωξη στο εργασιακό και οικογενειακό περιβάλλον, επιστρέφοντας από διακοπές. Συρροές, ωστόσο, εντοπίζονται και σε εργασιακούς χώρους που συχνά σχετίζονται με τον τουρισμό.
«Μπορούμε να ανακόψουμε την πορεία της πανδημίας» είπε η κυρία Παπαευαγγέλου, η οποία κάλεσε τους πολίτες να συμβάλουν ώστε να αυξήσουμε «δραστικά και άμεσα την εμβολιαστική μας κάλυψη». Παράλληλα, ζήτησε να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας ως προς τα μέτρα υγιεινής και τήρησης αποστάσεων.
Η Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε πως οι νέοι θα πρέπει να εμβολιαστούν πριν πάνε διακοπές, καθώς δεν πρέπει να μεταφέρουν τον ιό από το νησί στο πατρικό τους. Όπως είπε, οι εμβολιασθέντες δύσκολα θα νοσήσουν, αλλά, ακόμη και τότε, οι πιθανότητες να νοσήσουν βαριά αλλά και να μεταδώσουν τον ιό στους γύρω τους είναι σημαντικά χαμηλότερες.
Πολύ υψηλότερος ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων
Ο αριθμός των κρουσμάτων υποεκτιμά τον πραγματικό αριθμό περιστατικών, εκτίμησε η λοιμωξιολόγος, η οποία σημείωσε πως αυξήθηκε ο αριθμός των συμπολιτών μας που βρέθηκαν να νοσούν και δεν μπορούν να εντοπίσουν ποιος τους κόλλησε.
«Εφόσον ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας ξανά, θα βρει τον δρόμο του σε άτομα ανεμβολίαστα, που κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά», είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου, που προειδοποίησε για σαφή αύξηση κρουσμάτων σε ενήλικους 55 με 64 ετών, όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλή.
Η μετάλλαξη Δέλτα πίσω από τη νέα έξαρση
Η Βάνα Παπαευαγγέλου απάντησε στο ερώτημα «πώς είναι δυνατό φέτος το καλοκαίρι που έχουμε το όπλο του εμβολιασμού στα χέρια μας να βλέπουμε περισσότερα κρούσματα;». Όπως είπε, ο ιός αποδεικνύει ότι είναι πανέξυπνος. Η αυξημένη μεταδοτικότητα του ιού και δη της μετάλλαξης Δέλτα έχει σαν αποτέλεσμα να βλέπουμε αύξηση των κρουσμάτων. Ωστόσο, τόνισε πως στο φαινόμενα παίζει ρόλο και η χαλάρωση των μέτρων.
«Τον χειμώνα χρειάστηκαν 4 με 5 εβδομάδες για να δούμε αντίστοιχη αύξηση κρουσμάτων» επισήμανε η λοιμωξιολόγος, σε μια περίοδο όπου ο καιρός δεν ήταν σύμμαχος ενάντια στην πανδημία.
Ωστόσο, για την ώρα παρατηρείται μικρή μόνο αύξηση των νοσηλευομένων στην επικράτεια, ενώ μειώθηκε ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών. Σήμερα ένας στους δύο είναι νέοι ηλικίας κάτω των 54 ετών, ενώ, αντίθετα, στο τέλος Μαρτίου, 7 στους 10 ήταν άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 54 ετών.