Μετά από 11 μήνες που η πανδημία του κορωνοϊού «απλώθηκε» στον πλανήτη, τα πιο αισιόδοξα νέα ήρθαν χθες από την Pfizer που ανακοίνωσε πως το εμβόλιο πάνω στο οποίο εργάζεται, αποδείχθηκε αποτελεσματικό κατά τουλάχιστον 90%.
Η είδηση αυτή προκάλεσε αισιοδοξία και ενθουσιασμό ακόμη και στα χρηματιστήρια, τα οποία εμφάνισαν σημαντική άνοδο, με την ίδια την εταιρία μάλιστα να «απογειώνεται» στη Γουόλ Στριτ.
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από την Pfizer Inc. και την BioNTech SE αποδείχθηκε καλύτερο από το αναμενόμενο για την προστασία ανθρώπων από τον κορωνοϊό σε Covid-19 σε μια κεντρική μελέτη. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα ορόσημο στην κούρσα των εμβολίων που μπορούν να σταματήσουν την παγκόσμια πανδημία. Το εμβόλιο αποδείχθηκε πάνω από 90% αποτελεσματικό στα πρώτα 94 άτομα που μολύνθηκαν από τον νέο κορωνοϊό και ανέπτυξαν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα.
Την είδηση έκανε γνωστή ο ελληνικής καταγωγής επικεφαλής της εταιρίας, Αλβέρτος Μπουρλάς, κάνοντας λόγο για «μεγάλη ημέρα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα».
Τι έδειξε η ανάλυση της Pfizer
Η ανάλυση αξιολόγησε 94 επιβεβαιωμένες μολύνσεις Covid-19 μεταξύ των 43.538 συμμετεχόντων στη δοκιμή. Η Pfizer και η BioNTech ανέφεραν ότι από την ανάλυση των αποτελεσμάτων στις δύο ομάδες των ατόμων που μετείχαν στις δοκιμές -εκείνων που έλαβαν το εμβόλιο και εκείνων στους οποίους χορηγήθηκε εικονικό φάρμακο (placebo)- προέκυψε ποσοστό αποτελεσματικότητας άνω του 90% επτά ημέρες μετά τη δεύτερη δόση.
Αυτό σημαίνει ότι η προστασία από την Covid-19 επιτυγχάνεται 28 ημέρες μετά τον αρχικό εμβολιασμό, που αποτελείται από ένα πρόγραμμα δύο δόσεων. Το τελικό ποσοστό αποτελεσματικότητας του εμβολίου μπορεί να ποικίλλει ωστόσο, καθώς η ασφάλεια και τα πρόσθετα δεδομένα συνεχίζουν να συλλέγονται
Πώς υποδέχτηκαν οι επιστήμονες τα νέα
Ως «σπουδαία νέα» χαρακτήρισε τα αποτελέσματα το εμβολίου ο Αντονι Φαούτσι, ο οποίος μάλιστα μιλώντας στο CNN, δεν απέκλεισε να βγει το εμβόλιο στην αγορά ως το τέλος του έτους.
Την ίδια ώρα ο ΠΟΥ κάνει λόγο για ένα εμβόλιο που «θα αλλάξει την κατεύθυνση της πανδημίας» εκφράζοντας την αισιοδοξίας τους γι’ αυτή την εξέλιξη.
Μαγιορκίνης: Φως στο τούνελ της πανδημίας
Με χαρά «υποδέχτηκε» τα νέα και ο Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό.
«Φαίνεται ότι έχει δώσει ισχυρότατη αποτελεσματικότητα, της τάξης του 90% μετά από δύο δόσεις. Τα νέα είναι ενθαρρυντικά, αλλά οι προκλήσεις που έχουμε ακόμα είναι τεράστιες. Βλέποντας τις τελευταίες εξελίξεις, η ανακοίνωση του εμβολίου μάς δείχνει το φως στο τούνελ της πανδημίας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως όσα ζούμε τώρα. Σταδιακά και με μεγάλη προσοχή και θα επανέλθουμε στην κανονικότητα», είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης, απάντησε στο ερώτημα της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί για να έρθει το εμβόλιο στην Ελλάδα.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση για λογαριασμό όλων των κρατών μελών διαπραγματεύεται την προμήθεια εμβολίων από τις εταιρίες που τα αναπτύσσουν και τα παράγουν. Η συμφωνία με την Pfizer και την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η τέταρτη αυτού του είδους. Η χώρα μας συμμετέχει και στις τέσσερις συμφωνίες», ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάνης, εξηγώντας πως τις επόμενες ημέρες θα κυρωθεί η συμφωνία μεταξύ της Pfizer και της ΕΕ για την προμήθεια του εμβολίου. Όπως είπε, το εμβόλιο είναι σε διαδικασία έγκρισης και από τη στιγμή που θα την πάρει από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ θα ξεκινήσει η διάθεσή του.
Μόσιαλος: Αρχές του έτους το εμβόλιο στην Ελλάδα
Για εντυπωσιακά νέα έκανε λόγο στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ ο Ηλίας Μόσιαλος. Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο «London School of Economics» έκανε λόγο για «αναπάντεχο« νέο, για την αποτελεσματικότητα στο 90% και τόνισε πως ακόμη «δεν ξέρουμε αν αυτό το εμβόλιο θα είναι εξίσου αποτελεσματικό και στις βαριές περιπτώσεις».
Οσον αφορά το πότε θεωρεί πως αναμένεται να έρθει το εμβόλιο στην Ελλάδα, τόνισε πως το πιθανότερο είναι αυτό να συμβεί στις αρχές του νέου έτους.
«Στις αρχές της νέας χρονιάς θα αρχίσουμε να παίρνουμε εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις αρχικά για το υγειονομικό προσωπικό και τις πολύ ευπαθείς ομάδες» είπε χαρακτηριστικά. Ανέφερε επίσης ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχουμε και τα αποτελέσματα των Moderna και AstraΖeneca, ενώ μιλώντας για το 2ο γενικό lockdown που ισχύει σε όλη τη χώρα είπε ότι την αποτελεσματικότητά του θα την κρίνει η μείωση στην πίεση του ΕΣΥ.
Πόσες δόσεις του εμβολίου θα μοιραστούν σε ΕΕ και ΗΠΑ
Οπως ανέφερε το Bloomberg, οι ΗΠΑ και η ΕΕ είναι έτοιμες να λάβουν τις πρώτες δόσεις του πειραματικού εμβολίου για τον κορωνοϊό. Pfizer και BioNTech έχουν, ήδη, συνάψει συμφωνία για 100 εκατομμύρια δόσεις με τις ΗΠΑ και διπλάσιες με την ΕΕ, με οψιόν για αγορά επιπλέον 100 εκατομμυρίων. Τα 200 εκατ. εμβόλια που θα δοθούν στην ΕΕ θα μοιραστούν στις 27 χώρες μόλις ξεκινήσει η προμήθειά του, κάτι που μένει να ξεκαθαριστεί το πότε θα ξεκινήσει αυτή η διαδικασία.
Αναλυτικά, η Pfizer θα μοιράσει ως εξής τα πρώτα εμβόλια:
- ΕΕ: 200 εκατ. δόσεις (οψιόν: 100 εκατ.)
- Ιαπωνία: 120 εκατ. δόσεις
- ΗΠΑ: 100 εκατ. δόσεις (οψιόν: 500 εκατ.)
- Ηνωμένο Βασίλειο: 30 εκατ. δόσεις
Να σημειωθεί ότι Pfizer και BioNTech αναμένουν ότι θα έχουν 50 εκατ. δόσεις του εμβολίου φέτος και 1,3 δισ. Το 2021.
Οπως τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα υπογραφεί συμβόλαιο για την προμήθεια 300 εκατ. δόσεων. «Υπέροχα νέα από Pfizer & την BioNTech Group σχετικά με τα επιτυχή αποτελέσματα της τελευταίας κλινικής δοκιμής για εμβόλιο του COVID19», σημείωσε η Φον ντερ Λάιεν σε ανάρτησή της στο Τwitter, προσθέτοντας ότι «η ευρωπαϊκή επιστήμη λειτουργεί».
Πού θα παραχθεί το εμβόλιο
Η εταιρία είχε κάνει γνωστό πως το εμβόλιο θα παραχθεί στις μονάδες παραγωγής της BioNTech στη Γερμανία, καθώς και στη μονάδα παραγωγής της Pfizer στο Βέλγιο. Εάν ληφθεί έγκριση για το υποψήφιο εμβόλιο BNT162b2 από τις κανονιστικές αρχές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ηγηθεί των διαδικασιών κατανομής των δόσεων του εμβολίου μεταξύ των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε.
- Οι ειδήσεις live
- Τα deal της Pfizer για το εμβόλιο του κορωνοϊού -Πόσες δόσεις θα πάρουν Ευρωπαϊκή Ενωση και ΗΠΑ
- Αποθρασύνθηκε ο Πολάκης μετά την κάλυψη Τσίπρα: «Τσογλάνια, δεν θα σταματήσουμε να ζούμε!» λέει στους επικριτές του
- Ο Τραμπ έκανε… ανασχηματισμό: «Καρατόμησε» τον υπουργό Αμυνας, Μαρκ Εσπερ
- Αλβέρτος Μπουρλά: Ποιος είναι ο Εβραίος από τη Θεσσαλονίκη CEO της Pfizer που βρίσκεται στη διεθνή πρωτοπορία της έρευνας [εικόνες]