Η εκκίνηση του προγράμματος εμβολιασμού για κάθε ενήλικο στην Ελλάδα αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Μαΐου και αφού έχουν εμβολιαστεί ηλικιωμένοι και ευπαθείς ομάδες.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έθεσε το απόγευμα της Δευτέρας ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ως τα τέλη Απριλίου θα έχουν εμβολιαστεί οι περισσότεροι πολίτες άνω των 60 ετών, ενώ μέσα στον Μάιο θα έχουν κάνει το εμβόλιο και οι ομάδες αυξημένου κινδύνου.
Εμβόλιο διαθέσιμο για κάθε ενήλικο έως τα τέλη Μαΐου
Παράλληλα, σε ερώτηση για το πότε θα αρχίσει να εμβολιάζεται όλος ο ενήλικος πληθυσμός, είπε ότι θα ξεκινήσει σιγά-σιγά ο εμβολιασμός τους στα τέλη Μαΐου, και θα συνεχιστεί τον Ιούνιο για όσους είναι μέχρι 59 ετών.
Κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι συνολικά έχουν χορηγηθεί 1.847.000 δόσεις. Με την πρώτη δόση έχουν εμβολιαστεί 1.214.000, ποσοστό 11,56% και με τις δύο δόσεις 663.000, ποσοστό 6,31%.
Τι συμβαίνει με το AstraZeneca
Νωρίτερα, στην ίδια ενημέρωση, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, έκανε εκτενή αναφορά στα περιστατικά θρομβώσεων και θρομβοπενίας που έχουν παρατηρηθεί σε όλο τον κόσμο έπειτα από τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca. Το σύνδρομο αυτό φαίνεται πως είναι περισσότερο συχνό σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 55 ετών, αν και έχουν παρουσιαστεί και περιστατικά που αφορούν όλο το φάσμα ηλικιών.
Στην Ελλάδα, σε αριθμό περίπου 346.000 δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca που έχουν χορηγηθεί, έχει αναφερθεί στον ΕΟΦ ένα επεισόδιο που έχει χαρακτηριστεί ως πιθανό και είναι από τα πρώτα περιστατικά που έχουν συμπεριληφθεί στο σύνολο εκείνων που καταγράφονται στην Ευρώπη. Σε κάθε περίπτωση, η Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε πως υπάρχει και τρόπος διάγνωσης και θεραπεία έναντι του σπάνιου αυτού συνδρόμου, που δεν έχει τεκμηριωθεί ακόμη πως συνδέεται με το εμβόλιο.
Προ των θυρών τα self test στην Ελλάδα
Το Σάββατο έφτασε στην Ελλάδα η πρώτη παρτίδα ενός εκατομμυρίου self test, που μαζί με το πρόγραμμα εμβολιασμού θα συμβάλει σημαντικά, σύμφωνα με τους ειδικούς, στον έλεγχο της διάδοσης του κορωνοϊού.
Η αποστολή των self test έχει ξεκινήσει ήδη προς τα φαρμακεία, με στόχο την Παρασκευή 9 Απριλίου να έχουν εφοδιαστεί με επαρκείς ποσότητες 11.000 φαρμακεία σε όλη τη χώρα. Αρχικά, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα ξεκινήσει η διάθεσή τους σε μαθητές Λυκείου 16-18 ετών και σε εκπαιδευτικούς. Θα ακολουθήσει η διάθεσή τους στις παραγωγικές ηλικίες 18 έως 67 ετών και, τέλος, στους πολίτες άνω των 67.
Σε αυτό το πλαίσιο, μιλώντας το πρωί στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Άκης Σκέρτσος υπογράμμισε ότι αυτή την εβδομάδα σε συνεδρίαση της Επιτροπής και της υπουργού Παιδείας θα συζητηθεί η δυνατότητα επιστροφής των μαθητών του Λυκείου στη διά ζώσης εκπαίδευση.
Επιμένει η πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα
Τα δύο όπλα ειδικών και κυβέρνησης έρχονται σε μια περίοδο που η πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα βρίσκεται σε έξαρση, με τα νοσοκομεία Αττικής και Θεσσαλονίκης να δέχονται τεράστια πίεση. Για μία ακόμη ημέρα οι ασθενείς με κορωνοϊό που εισήχθησαν σε κάποιο νοσοκομείο της χώρας ανήλθαν σε 438, ενώ 759 είναι οι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ Covid.
Με περιορισμένο αριθμό τεστ το τελευταίο 24ωρο, περίπου 17.000, το σύνολο των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού ανήλθε σε 1.866, ενώ μόνο στην Αττική εντοπίστηκαν 783 περιστατικά. Στο κέντρο της Αθήνας σημειώθηκαν 184 μολύνσεις, ενώ η Θεσσαλονίκη κατέγραψε 245 περιστατικά κορωνοϊού.