Κατακόρυφη αύξηση σημείωσαν χθες τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, την ώρα που ήδη οι επιστήμονες έχουν κάνει λόγο για έλευση του 6ου κύματος πανδημίας.
Συγκεκριμένα, την Τρίτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 12.537 νέα κρούσματα κορωνοϊού, ενώ μία μέρα πριν τα κρούσματα ανέρχονταν στα 4.832.
Όλα αυτά, τη στιγμή που παγκοσμίως τείνουν να επικρατήσουν οι υποπαραλλαγές 4 και 5 της «Όμικρον», οι οποίες ανησυχούν την επιστημονική κοινότητα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Ιταλό καθηγητή Ιολογίας Φαμπρίτσιο Πρελιάσκο που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου.
Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι «η υποπαραλλαγή Oμικρον ΒΑ.5 είναι τέσσερις φορές πιο ισχυρή από τη συνηθισμένη γρίπη» και πρόσθεσε ότι «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα νέο επιδημιολογικό κύμα, το οποίο αναμένεται να φτάσει στην κορύφωσή του στα τέλη Ιουλίου». Ο Πρελιάσκο υπογράμμισε ότι «οι πολίτες θα πρέπει να φορούν προστατευτικές μάσκες στις παραλίες, όταν υπάρχει συνωστισμός».
Επίσης, ο Ιταλός επιστήμονας επιβεβαίωσε ότι χάρη στον εμβολιασμό ο ιός προκαλεί, σε όποιον μολύνεται, σαφώς λιγότερα προβλήματα απ' ό,τι στο παρελθόν», αλλά ότι «υπάρχουν ακόμη κάποια περιστατικά πνευμονίας που προκαλούν ανησυχία και ο κίνδυνος δεν πρέπει να υποτιμάται».
Προβληματισμός, αλλά με ψυχραιμία
Πάντως, την ίδια ώρα οι ειδικοί στη χώρα μας παρατηρούν με ιδιαίτερη προσοχή και προβληματισμό τη σημαντική αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών, αλλά με ψυχραιμία, καθησυχάζοντας τους πολίτες.
«Τα μοντέλα μέχρι και τουλάχιστον τις αρχές Σεπτεμβρίου δεν δείχνουν μεγάλες αλλαγές. Από το σύνολο των στοιχείων φαίνεται ότι θα κινούμαστε μεταξύ 150 και 200 νοσηλειών στις ΜΕΘ. Όλα δείχνουν ότι δεν πρόκειται στο διάστημα αυτό να αντιμετωπίσουμε μεγάλο κύμα», δήλωσε ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Αχιλλέας Γκίκας, μιλώντας στο iefimerida.gr.
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας επίσης στο iefimerida.gr επανέλαβε ότι οι εξάρσεις -αλλά και οι επακόλουθες υφέσεις- των κρουσμάτων είναι κάτι φυσιολογικό, δεδομένου ότι ο Covid-19 υφίσταται ως μολυσματική ασθένεια διαρκώς, από την εποχή της εξάπλωσής του.
Ωστόσο, «η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη», επισημαίνει, ενώ οι ειδικοί θα παρακολουθούν διαρκώς όχι τόσο τον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά τους άλλους δύο δείκτες: Τον αριθμό των νεκρών και των διασωληνωμένων από την ασθένεια. «Εφόσον δεν προκύψουν επιπλοκές με τους δείκτες αυτούς, τότε δεν θα χρειαστεί να λάβουμε κανένα μέτρο», σημειώνει, συνιστώντας πάντως να γίνεται πάντα χρήση μάσκας από τους πολίτες, σε μέρη όπου παρατηρείται συνωστισμός.
«Οι άνω των 60 να κάνουν τώρα την 4η αναμνηστική δόση»
Από τη μεριά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90.1 FM, προέτρεψε οι άνω των 60 ετών να κάνουν και 4η δόση εμβολίου.
Μεταξύ άλλων τόνισε πως «υπάρχει μια μικρή επιδημιολογική επιδείνωση η οποία εν πολλοίς ήταν αναμενόμενη διότι ήρθησαν όλα τα μέτρα προστασίας και περιορισμού της επιδημίας. Άρα ήταν λογικό ότι θα υπάρχει μια αύξηση κρουσμάτων. Αυτό συνδυάστηκε με το ότι -όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη και αλλού- επικρατούν τα στελέχη Ο4 και Ο5 τα οποία είναι λίγο πιο μεταδοτικά -υπολογίζουμε γύρω στο 10%-15% πιο μεταδοτικά», υπογραμμίζοντας παράλληλα πως με τον καιρό η ανοσία των εμβολίων μειώνεται μετά από κάποιο διάστημα.
«Ακόμα και τώρα οι άνθρωποι που έχουν ήδη κάνει τρία εμβόλια και είναι πάνω από τα 60 να πάνε να κάνουν την 4η αναμνηστική δόση, να μην περιμένουν τον Οκτώβρη», πρόσθεσε ο κ. Βασιλακόπουλος, επισημαίνοντας ότι το εμβόλιο είναι «είναι πλέον το μόνο μας εργαλείο».