Η επιδημιολογική κατάσταση ζορίζει όλο και περισσότερο στη Βόρεια Ελλάδα, με τους επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ιδιαίτερα για τη Θεσσαλονίκη, η οποία πλέον ξεπέρασε σε κρούσματα την Αττική, την ώρα που στη χώρα εντοπίστηκαν οι πρώτες μολύνσεις από την υποπαραλλαγή της μετάλλαξης «Δέλτα».
Συγκεκριμένα, τα περιστατικά νέων κρουσμάτων που καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη ήταν 589, με τη συμπρωτεύουσα να παραμένει στο «κόκκινο», έναντι 554 κρουσμάτων της Αττικής (τα 169 στην Αθήνα), κατάσταση που προκαλεί σοβαρή ανησυχία στους ειδικούς, αφού η πίεση στο ΕΣΥ αρχίζει να γίνεται ασφυκτική.
Πάντως, άσχημη συνεχίζει να είναι η εικόνα και στη Λάρισα, στην οποία σημειώθηκαν 213 μολύνσεις, με τη Μαγνησία να καταγράφει 133, την Ημαθία 113 και την Αχαΐα 102.
Εντονη ανησυχία, ωστόσο, προξενεί και η συνεχής αύξηση των διασωληνωμένων, αφού ο αριθμός των βαριά ασθενών από κορωνοϊό έφτασε στους 391 το προηγούμενο 24ωρο.
Βρέφος και μητέρα νοσηλεύονται με κορωνοϊό στη Θεσσαλονίκη
Χαρακτηριστικό της κατάστασης στη Θεσσαλονίκη είναι και το περιστατικό νοσηλείας στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» ενός βρέφους 6 μηνών και της μητέρας του, από τις αρχές της εβδομάδας.
Οπως ανέφερε το GRTimes, τόσο το βρέφος, όσο και η μητέρα δεν αντιμετωπίζουν βαριά συμπτώματα και νοσηλεύονται σε απλές κλίνες, ωστόσο πρόκειται για ένα ακόμη περιστατικό στα νοσοκομεία της πόλης που καταδεικνύει την καθημερινή επιβάρυνση και πίεση που ασκείται στο ΕΣΥ, που γίνεται ολοένα και πιο ασφυκτική.
Ρεκόρ 5μήνου σε θανάτους
Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι αυτή ήταν η χειρότερη εβδομάδα στην Ελλάδα από την αρχή της πανδημίας, με ρεκόρ πενταμήνου και στους θανάτους.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, οι 63 άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους μέσα σε 24 ώρες λόγω κορωνοϊού ήταν ο μεγαλύτερος αριθμός απωλειών που η Ελλάδα είχε να «δει» εδώ και πέντε μήνες. Τόσο πολλοί θάνατοι -63 στον αριθμό- είχαν καταγραφεί ξανά στη χώρα στις 18 Μαΐου 2021.
Εντοπίστηκαν δύο στελέχη της υποπαραλλαγής ΑΥ.4.2 της μετάλλαξης Δέλτα
Την ίδια ώρα, έπειτα από στοχευμένους ελέγχους του ΕΟΔΥ, από τις 29/9 μέχρι τις 18/19, εντοπίστηκαν στη χώρα μας τα πρώτα δύο κρούσματα της «Δέλτα plus», της υποπαραλλαγής δηλαδή της μετάλλαξης «Δέλτα».
Συγκεκριμένα, από τον έλεγχο των 387 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 384 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern - VOC) και όλα αφορούν στο στέλεχος «Δέλτα». Δύο εκ των στελεχών αυτών, αφορούν στο στέλεχος ΑΥ.4.2, τα οποία εντοπίστηκαν σε δείγματα κρουσμάτων στις Περιφερειακές Ενότητες του Κεντρικού και Νότιου Τομέα Αθηνών.